Apa itu Pointer dan Kenapa Kena Dapatkan 3.0 Ke Atas?

Pointer ni macam merit untuk tentukan korang pandai ke tak la. Ada lah cara percentage yang diorang kira.

Kalau pengajian korang ada 6 semester macam saya dulu, setiap sem tu dipanggil GPA. Kalau yang total untuk semua pointer di panggil CGPA. Eh betul ke GPA tu, lupa dah. Tapi yang akhir tu betul, CGPA. Saya dapat 2.93 je…adoi..

Kenapa ya dapat macam tu?

Sebab saya leka..

Korang tau, masa saya masuk UMP dulu, dari sem 1 sampai sem 3. Saya duk main je. Saya lansung tak fikir pointer saya dapat rendah. Saya fikir macam tak ada apa..

Bila nak masuk sem 3 baru la sedar. Aku kena buat sesuatu ni. So sem 4 la baru kalut nak score pointer 3 ke atas. Dah akhir sem saya dah tak leh buat apa. Sebab da terlambat..

Kenapa pointer kena dapat 3.0 ke atas?

Ini time saya sekarang tau. Rasanya time korang graduate 2030 pun sama lah kot. Iaitu, kalau nak dapat kerja atau na apply company yang kukuh, antara syarat diorang ialah kena ada at least 3.0 pointer.

Huh…itu la sebab nya.

Memang lah tak semua company tetap kan syarat tu. Saya boleh kata, dalam 10 company, ada lah dalam 2 atau 3 yang buat macam ni. Tapi nak ke korang harapkan yang tak tetapkan sahaja?

Yang graduate dah berapa ribu orang. Yang dah memang bekerja pun nak apply keje lagi. So kalau korang impress kan bos pointer dalam 3.4 ke. Kan nampak pandai di situ.

Kalau yang 3.8 tu tak yah cakap lah ya..

Kalau boleh, nak juga saya tanya tempat u saya dulu, berapa orang yang dapat pointer 3.0 ke bawah. Versus dengan yang dapat 3.0 ke atas. Saja nak tau market dan level yang macam saya 2.93 ni kat mana.

Lagi sekali, sangat penting untuk korang dapatkan pointer 3.0 ke atas. Kalau dapat 3.3 atau sekurang nya 3.4 lagi baik.. InsyaAllah lagi mudah nak dapat kerja, insyaAllah lagi mudah nak buat kan resume korang tu nampak power.

Tau tak, antara sebab utama company ambil pekerja ialah ada pengalaman kerja yang bagus.

Korang ada pengalaman koje? Tak ada kan…

So, ikutkan pendapat lemah saya, sebab kan korang tak ada. Ada 2 bahagian yang boleh bantu anda buatkan resume korang power, walaupun tiada pengalaman kerja.

Iaitu, pointer korang dapat berapa. Bagi tahu dalam resume..

Dan pengalaman praktikal korang buat apa. Kalau ada yang praktikal sampai 6 bulan macam saya lagi bagus.

Ada lagi satu point dalam resume yang boleh bantu juga, iaitu Skills dan Strength…tapi lagi baik kalau pointer tinggi. Lagi nampak pandai kan?

Oh ya. Saya ada sediakan tips untuk cari tempat praktikal..dah baca?

Kesalahan Saya Cari Tempat Praktikal

Dan artikel yang tak kurang pentingnya, Cara Nak SKOR CGPA Power di IPTA/POLITEKNIK

 

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Latest posts by Syed Shaff (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *