Baju Kot Lelaki? Nak Pakai Ke Tak?

Sepanjang pengalaman saya, yang pakai baju kot bila pergi sesi temuduga ni, ada 2 manusia sahaja.

Manusia pertama abang saya sendiri.

Manusia yang kedua, ada masa saya pergi open interview di penang.

Persoalannya?

Perlu tidak pakai kot?

Saya pun tak tahu, rasa nya tak perlu lah untuk saya sebab sekadar technician sahaja.

Kalau yang bos bos tu mungkin perlu kot.

Saya sendiri sebagai technician, biasa saya akan pilih yang macam biasa awak semua boleh fikir.

  1. Kemeja
  2. Seluar slack
  3. Kasut gelap
  4. Pakai tie

Yang pakai tie tu, kalau pergi temuduga untuk jawatan kosong kerajaan atau syarikat GLC atau syarikat yang separuh kerajaan sahaja saya pakai. Contoh macam TNB

Wajib..

Kalau swasta, ada juga yang pakai dan ada juga yang tak.

Saya?

Dulu masa mula mula fresh nak cari kerja memang saya pakai, tapi sekarang sudah COOL. Semuanya sebabkan pengalaman. Orang tak peduli sangat pun pakai ke tak. Asalkan nampak kemas sudah.

Saya suka warna macam striking sikit.

Normally, ramai yang akan pakai kemeja warna gelap, warna mendung mendung semua.

Bagi saya, memang akan rendahkan semangat sikit.

Tak tao lah orang lain.

Tapi saya lebih selesa pakai baju yang strking dan nampak macam menonjol sikit.

Contoh macam, warna biru kuat.

Bukan lah warna merah, kuning, oren semua.

Ok lah, saya rasa tak ada apa yang nak dibincangkan sangat dengan proper attire masa pergi interview ni.

Kalau yang perempuan lagi mudah kan.

Kasut pun tak perlu…

Lepas ni, saya nak kongsikan cara saya bila perkenalkan diri masa sesi temuduga.

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *