Berapa Gaji Yang At Least Sepatutnya U Cari?

Cewwah cakap u u pulak ya. So berapa lah gaji yang patut anda dapatkan sebulan?  RM 1000 follow pada gaji minimum kerajaan?

Cukup ke tak seribu ringgit tu?

Jawapannya..

Tuhan kan maha adil, kalau gaji anda sikit bermaksud keperluan anda pun sikit.

Pernah dengar tak ada orang cakap,

Orang yang gaji banyak ni, nak bayar hutang pun banyak!!!

Betul tak tu? Ada betul nya juga, tapi tak perlu lah cakap macam tu. Sebab, ramai orang gaji banyak, tapi mindset nya macam masih lagi gaji sikit.

Maksud saya tak tahu nak uruskan kewangan. Macam saya sendiri…

Lama betul Intro, cakap je lah berapa…

Oh sorry sorry, so jawapannya, bagi saya..

Ialah RM 2 000 tunai..

Tak percaya?

Meh kita selongkar keperluan setiap kelakian di Malaysia untuk perbelanjaan bulanannya..

Saya buat yang duduk rumah menyewe dengan kawan kawan la yer, kalau family mungkin boleh jimat banyak lagi..

  1. Makan minum, 1 hari katakan RM 20 x 30 = RM 600 ( biasa mana yang kerja kilang akan dapat kupon, macam saya sendiri 5 ringgit kalau kerja malam )
  2. Duit Rumah, air, api, sewa, internet, katakan lah RM 250
  3. Minyak moto atau kereta ker = RM 120
  4. Mana yang masih hutang motor: RM 200
  5. Bagi mak: RM 200

Ni satu lagi saya nak ingatkan, walaupun gaji kamu tu sekupang, tapi kamu tetap kena bagi mak kamu tau sikit. Bukan lah mak kamu tu lapar sangat nak duit tu, tapi berkat tu. TU sebab kamu perlu bagi walaupun sikit. Saya masa gaji 800 saya bg mak saya 50 jer. Tapi bila dah keje kilang semikon, gaji dah 2k lebih. Saya bagi dalam 200. Tapi jarang2..hehe, minta maf lah yer. Bukan contoh yang baik. Jangan follow.

Tapi udah nak dekat kawen, langsung tak bagi. Maaf mak ☹, nak minta maaf depan depan malu, minta maaf kat blog je lah.

Ok, kita terus ke no 6 pula.

  1. Telefon, topup ke apa : RM 100 ( saya sendiri tak sampai RM 100, sebab kilang ada provide internet sendiri, itu sebab saya salu cakap, fikir kepada benefit kilang tu bila nak kerja, so yang actually, saya mungkin dalam RM 50 je, tapi letak RM 100 lah )

Ada apa lagi tak? Kereta saya tak masukkan lagi ni..

So total sekarang: RM 1 470

RM 1 470 mesti wajib belanja setiap bulan.

Jadi kalau anda dapat gaji RM 2 000, boleh lah rasa selesa sikit.

Tapi tak termasuk loan motor yang baru beli, dan loan kereta ya. Saya moto dah bayar habis.

Kalau RM 1 000 tu kena usaha lebih sikit lah. Nanti saya akan buat post kalau gaji RM 1 000 apa tips yang boleh anda buat untuk dapatkan duit lebih ya.

Kalau saya tak buat lagi, minta ingatkan ya.

Ok, saya rasa itu sahaja kot.

Yang gaji minimum RM 1 000 tu kan, mana yang operator kerja kilang jangan fikir gaji diorang RM 1000 je, kadang kadang lagi banyak lagi daripada orang ada diploma.

Sebab? Sebab ada banyak OT, bahagian production kilang biasanya ot banyak, sebab kilang nak output.

Sepanjang saya kerja, operator Indonesia tu, ada lah dalam RM 1 800 gaji nya paling normal.

RM 2 500 pun ada.

Tapi operator di Infenion, RM 2 500 tu kemungkinan besar dapat.

Ah, lupa nak cakap, basic saya sekarang RM 2 000. So alhamdullillah. Tak ada lah senang sangat, macam saya cakap atas tadi, lagi banyak gaji, banyak pula benda yang nak kena bayar.

Tapi kalau ot semua, senang lah dapat dalam 3 lebih macam tu.

Kilang saya kerja ni dia ada bagi bonus setiap 3 bulan. So pernah lah dapat gaji RM 3 900 walaupun baru 3 bulan kerja.

Tapi rasanya, saya nak berhenti dah ni. Sebab nak focus pada perniagaan internet sahaja.

Sekarang saya umur 28, tahun 2016. Tengok lah macam mana, plannya sebelum saya umur 30, saya nak berhenti daripada kerja dengan orang lain.

Ba bai…

 

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

2 thoughts on “Berapa Gaji Yang At Least Sepatutnya U Cari?

  1. Terima kasih dgn tips yg diberi.. sy lps grad dip mekanikal jd tech dgn basic rm1600 dlm kilang smt.. campur OT dpt lbh krg rm2400..dgn gaji tu sy simpan rm1k bulan2.. lbh tu baru sy guna buat blanja.. mmg sy jimat.. mkn yg murah2 ja.. skrg dh 2 tahun sy keja.. Alhamdulillah.. sy dpt beli y15zr cash n ad baki 10k lbh untuk buat duit hantaran.. ikutkan nk beli rmah dulu.. tp Allah anugerah sseorang yg setia mnggu walopon gaji x seberapa ney.. sy nk halalkan yg patut dulu.. alhamdulillah gaji basic skrg dh naik rm2k..bulan depan dpt offer kilang lain dgn basic 2.2k.. umur sy 2017 (25 thn)

    1. Yup. Btul tu Wan. Sy umu 29. Tp basic msh lg 2060. Jd mcm ni bukn ap. Sy nenganggur 2 thun. Dn jnis x pndi nk demand.

      Dan pling truk. Sy byk membazir. Bazir pada bende yg bukn bukn..

      Wan truskn perjuangn dunia..rancang kewangn elok2..insyaAllah diberkati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *