Betapa pentingnya followup masa nak cari kerja

Ni panduan untuk tulis resume.

Ini pula untuk temuduga

Dan bila dah hantar resume, jangan terus diam sahaja. Anda mesti follow up.

MESTI
MESTI MESTI
SEMESTINYA….

So macam mana nak follow up?

Cara saya ialah..

Dengan selambanye saya CALL….

Kadang kadang, bila lepas saya apply Jobstreet pun saya call.

Apa lagi kalau resume yang hantar by hand.

Kalau anda email, pun ok juga.

Mungkin boleh email dahulu staff HR nya ke, atau pun kalau tiada response. Anda call terus.

Kebiasaannya saya akan call lepas 2 minggu.

Masa nak Call apa nak cakap?

Ok, sememangnya bagi saya sendiri, ada seni nya juga..hehe

Baiklah, ini cara saya buat panggilan untuk follow up kilang lain yang saya apply.

Pastikan jangan time break ya. Tambah lagi kalau kerja dengan agensi kerajaan. Biasalah orang kerajaan kan kerja lepak..

So, dalam pukul 10 pg, 11 pg tu terbaik lah.

Jangan awal sangat takut diorang ada meeting pagi pagi.

Petang sangat pun jangan. Takut diorang dah balik..hehe

Kul 3 petang ok kot. Jangan kul 2, time break lagi tu.

So…pukul 10 pg lebih lah senang cerita.

RING RING RING.

ME : HELLO, BOLEH SAYA BERHUBUNG DENGAN BAHAGIAN HR?

HR : YA, INI SAYA BERCAKAP

ME : OK, MCAM NI, NAMA SAYA SYED, SEBELUM NI SAYA ADA HANTAR RESUME UNTUK JAWATAN KOSONG SEKIAN SEKIAN, SO SEKARANG BILA SAYA BOLEH DATANG UNTUK SESI TEMUDUGA?

HR : “ suka hati dia lah nak cakap apa “

Ulasannya pula.

Bagi saya lah kan.

Elok kalau kita tanya macam soalan di atas.

Kiranya kita jangan bagi dia option katakan tidak atau pun tak boleh atau pun no, ataupun not available.

Tu sebab saya dengan muka tak malu, tanya bila boleh datang temuduga walaupun soalan saya macam pelek.

So itu lah seketul pendapat dan cara saya sendiri.

Sememangnya, saya suka temuduga, sebab benda ni boleh buatkan saya lebih kenal bos baru dan environment kerja baru nanti. Saya nak yakin kan dia yang saya ni pandai buat kerja pun lebih mudah sebab face to face kan.

Between You and HR…

Jangan marah HR, jangan argue HR

Anda buat HR ni sebagai teman terbaik anda.

Ingat ni.

Bagi saya, kilang kilang yang anda nak apply ni, HR lah yang paling penting. Dan jangan sesekali cemarkan hubungan baik anda dengan HR untuk mana mana kilang pun.

Sebab apa apa pun, anda berhubung dengan diorang juga.

Saya ada satu contoh email di bawah nak kongsi pada anda…

follow-up-masa-cari-kerja

Ok, apa yang sebenarnya berlaku.

Saya tiba tiba dapat kerja jawatan yang lain untuk company yang sama. Tapi HR dari cawangan lain yang contact saya.

Masa tu, saya ok je untuk temuduga sebab diorang dah panggil kan.

Saya pun masa tu, masih lagi tak dapat response untuk jawatan yang sama.

Tapi entah macam, hari saya deal untuk jawatan kedua ni juga lah, pagi tu baru saya dapat response yang bagi tahu saya diterima untuk jawatan pertama.

Dan, untuk menjaga hati HR Si Adek Mastura ni, saya pun bagi email, mengatakan yang tq sebab pilih saya. Dan politely bagi tahu, saya dapat jawatan yang lagi satu pula.

Si Mastura, siap doakan saya lagi, all the best in your future gitu.

So pendek kata.

Kalau kita buat baik, insyaAllah, Allah pun akan balas baik.

Setuju?

Dan sekarang ni, katakan tiba tiba saya terpaksa pindah Melaka. Agak agak Cik Mastura ni boleh bantu tak untuk saya dapat kerja di Melaka? Macam sudah ada lubang kan? InsyaAllah.

The following two tabs change content below.
Saya dah bekerja lebih 7 tahun. Rasanya elok benar kalau saya share, tips temuduga dan kewangan akan susah payah nya kehidupan di dunia yang sementara ni. Sila tinggalkan comment di bawah untuk sebarang pertanyaan... Nanti saya akan reply...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *