Buatkan Sesi Temuduga Berlangsung pada Tone Yang Sepatutnya…

Maksud saya di sini, bila dalam temuduga, jangan jawab soalan dia tu macam robot. Atau kaku sangat.

Cuba rileks, cuba buat macam anda sembang biasa sahaja.

Kalau anda buat macam ni, gabra pun kurang.

Confident level anda pun pasti akan naik.

Dan harapnya expectation dia kat kita tu juga akan lebih baik lah kan.

Antara contohnya ialah..

  1. Anda cuba bertanya balik

Ye, kalau nak bunyinya macam temuduga anda tu ‘bersembang’ juga dengan si penemuduga, mesti lah jangan diorang sahaja yang tanya kan.

So , mesti tanya diorang juga.

Seperti contoh, interview saya baru baru ni. Saya ada banyak kali buat buat sembang sembang ni. Sampai kan interview saya tu dekat 2 jam tau. Dari pukul 10 sampai 12.

Masa tu pipi ni dah rasa kebas dah nak senyum.

Tapi hasilnya? saya dapat kerja…

Antara soalan saya hari tu kan..

Saya tanya kan tentang bangunan baru production yang sedang di bina. Bila siapnya.

Tapi jangan lah tanya pun macam kaku, buat la macam friendly nya juga.

Seperti contoh:

“Eh, I heard some plan to make new building expend as 2nd fabrication side.

Is it true huh?

Macam itu lah yang saya tanya hari tu…

Ni point ni nanti, kalau saya boleh fikirkan ayat nya. Saya akan tambah di sini.

Harap anda jelas dengan satu contoh sahaja ya.

Saya nak siapkan yang point point lain dahulu.

The following two tabs change content below.
Saya dah bekerja lebih 7 tahun. Rasanya elok benar kalau saya share, tips temuduga dan kewangan akan susah payah nya kehidupan di dunia yang sementara ni. Sila tinggalkan comment di bawah untuk sebarang pertanyaan... Nanti saya akan reply...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *