Cara Hadapi Masalah Dengan Gaji Yang Rendah…

Saya baru perasan, dah berapa banyak dah post article saya buat, tapi satu pun tak bagi salah.

Adui.

Maaf ya.

Lepas ni, insyaAllah setiap kali mula post, saya akan mulakan Salam, harap lebih mudah untuk saya berpatah dua kata.

Jadi…makanya…

Assalamualaikum…

Tajuk yang saya nak bincang hari ni ialah apa yang anda boleh buat untuk hadapi masalah gaji yang rendah.

Yang sememangnya saya sangat sangat faham dengan apa yang korang rasa.

Sebab?

Saya pun dulu macam itu juga ☺

Alhamdullillah, tuhan tu bagi rezeki untuk saya gaji serendah tu, so boleh lah saya share kat sini.

Time sekarang ni alhamdullillah lah ya, bila time kejadian tu maki hamun habis sebab gaji rendah.

So, gaji saya RM 700 ke RM 800 sahaja time tu. Operator kilang screw di Silibin, Ipoh

Pernah juga kerja dalam marketing, makan komisyen, ada dalam 3 4 ratus sahaja sebulan.

Sebab kan 3 4 ratus sahaja sebulan, memang sebulan je lah saya kerja dekat situ. Company Ipoh, sampai sekarang saya masih lagi nampak budak budak yang join company marketing tu.

Ok, so sekarang saya dah cerita yang saya memang pernah rasa gaji rendah semacam itu.

Pakai baju sama je pergi kerja.

Tu baru baju, kalau seluar? Memang lagi lama lah tempoh expired untuk boleh mula basuhnya.

So apa nak buat ni?

Untuk anda tingkatkan gaji anda saya ada beberapa cadangan.

Untuk cadangan yang lain atau unik mengikut kepada situasi sebenar anda, saya tak tahu nak cerita mandangkan kita pun tak kenal. Untuk yang macam itu, anda kena contact saya melalui contact us blog ni, atau pun tinggalkan di bahagian komen, nanti saya cuba fikirkan.

Cadangan Pertama

Kalau yang ada diploma, tapi kerja gaji rendah. Anda mungkin tiada masalah untuk fikirkan gaji yang rendah ni. Sebab terus sahaja cari kerja lain.

Tapi mana yang SPM, mungkin payah sikit. Tapi yang pasti, memang kena berhenti kilang atau tempat kerja yang anda duk kerja sekarang.

Nasihat keras saya, kalau ada duit, dan umur masih muda lagi.

Sambung lah belajar balik. Kalau tak, anda susah.

Tambah lagi kalau bukan yang jiwa berniaga ni.

So itu dia, cari kerja kilang lain. Atau sambung belajar untuk mana yang masih lagi muda.

Ketiga.

Kenapa terus ketiga? Sebab yang kedua ialah yang saya suruh sambung belajar tadi. ☺

So yang ketiga, anda kena berniaga.

Bukan berniaga internet macam saya. Bukan nak promote ya.

Tapi berniaga yang macam pasar malam gitu.

Air pun boleh, tapi jangan lah buat air yang simple. Biar lah nampak unik dan menyelerakan. Dan paling penting, presentation gerai anda mesti mantoppppp..

Keempat.

Kerja shift 12 jam.

Ini cara yang saya buat masa mula mula dulu lah.

Tak perlu sembang tentang gaji kami yang diploma ni lah.

Cukup sembang yang operator sahaja, sebab itu pun dah banyak dah.

Masa tu gaji masih lagi dalam 700 ringgit untuk gaji minima, sekarang dah RM 1 000 kan.

Masa RM 700 tu, operator, bila ot boleh sampai 1 800 juga.

Ada juga yang lebih 2k pun ada dengan selamba.

Dan kilang yang saya pernah kerja di Kedah, operator nya dalam lingkungan RM 2500 kalau tak silap.

Sebab?

Sebab shift ni kalau kita kerja dia ibarat akan naik dalam RM 500 tau.

500 ni tanpa OT atau apa tau, hanya kerja macam biasa sahaja, tapi 12 jam lah.

Buat lah 12 jam, duduk rumah pun bukan buat apa pun kan.

So, dan tambah 500 kan. Belum mula ot lagi.

Masa saya mula mula kerja shift, gaji stabil dalam lingkungan RM2 500, dan bila saya berhenti kilang tu, saya cari kilang lain, gaji saya pernah sampai RM 5 200, penangan shift punya pasal.

Tapi untuk anda dapat macam tu, mana lah boleh confirm dapat. Sebab bergantung kepada benefit kilang atau tempat kerja anda juga.

Kelima?

Buat kerja sampingan.

Nak kata berniaga pun tak juga. Tapi anda terpaksa buat kerja sampingan atau dua kali kerja.

Contoh macam siang kerja macam biasa, malam mungkin tulun member burger ker.

Kerja kedai makan macam mamak ke.

Yang simple simple sahaja. Dapat cover duit makan sudah cukup kan.

So gaji yang kerja betul tu, bahagian untuk makan dan boleh save.

Itu sahaja kot.

Apa apa pun, saya nak anda fikir macam ni. Sebab ini yang selalu fikir setiap kali kerja ni.

Istilah yang biasa kitorang atau antara kawan kawan saya cakap kan.

BOLEH KERJA SAMPAI MATI TAK?

Ibaratnya, stabil ke tak kerja tu, best ke tak dan semua semua lah.

So anda pun kena macam tu, mesti cari dan usaha dapatkan kerjaya yang boleh menanggung anda kos sampai ke tua.

Macam saya sendiri, set gol saya akan lebih kurang macam ni.

Saya nak berhenti kerja shift sebelum umur 30.

Sekarang 28.

Saya nak ada business sendiri dalam umur 30.

Atau pun kalau kerja dengan orang lain, saya nak ceri kerja yang normal yang khusus dalam bidang website website ni sebab ini yang saya minat sangat sangat.

Ok? Lebih kurang lah.

Jadi tak jadi itu bukan kerja kita. Tapi jangan lah tak usaha.

Alright?

 

The following two tabs change content below.
Saya dah bekerja lebih 7 tahun. Rasanya elok benar kalau saya share, tips temuduga dan kewangan akan susah payah nya kehidupan di dunia yang sementara ni. Sila tinggalkan comment di bawah untuk sebarang pertanyaan... Nanti saya akan reply...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *