Cara Saya Buat Persedian Temuduga

Alright.

Biasa nya, memang ini yang akan buat, atau paling tidak pun, ini yang saya plan nak buat.

Harap anda diberitahu untuk datang interview lebih awal sikit lah ya.

Lebih mudah untuk buat persediaan nanti.

Yang Pertama

Saya akan practise berdialog ibarat macam tengah saya bertemuduga. Kiranya macam berangan lah. Tak kesah la, time nak berak ke apa…..selama 3 hari!!

Ya 3 hari…nanti saya share lebih detail kat bawah..

Yang Kedua

Solat sunat sebelum sampai ke tempat temuduga.

Ok macam ni.

Katakan temuduga tu pukul 10 pagi.

Pukul 9 pagi tu sepatutnya saya dah dekat dekat dah dengan tempat temuduga tu. Saya akan singgah di masjid ke mana ke, biasa masjid yang besar besar saya cari, dan solat sunat.

Minta lah tenang ke, minta rezeki ke apa. Macam gitu gitu lah.

Lepas tu solat sunat, lagi dalam 15 minit ke macam tu boleh la bertolak tiba sampai.

Ketiga

Apa lagi, interview lah…

Boleh rujuk bahagian ni, saya share persediaan penuh untuk temuduga, sebab post yang ni lebih kepada kronology temuduganya kan.

Keempat pun ada ni.

Bila dah balik, samada esok nya tu, biasanya esok nya.

Saya akan hantar email pada orang yang uruskan temuduga tu, samada ada HR mintak kan dia forward ke bos yang interview saya tu

Kelima?

Nak kelima juga lah.

kalau tiada jawapan, dalam tempoh 2 minggu, saya akan call tanya HR tu, apa cerita dengan temuduga hari tu.. kiranya tak ada lah kalau kita ni berharap sangat kan, tak dapat pun tak pa lah, at least tak ada berharap dah kalau betul betul dah dapat kat orang lain..

aiseh…

Sekian..

Sekarang, saya nak share bahagian yang pertama tu.

Prepare berdialog kononnya dalam sesi temuduga selama 3 hari berturut turut..

Sejujurnya, katakan 10 kali temuduga, saya akan buat 5x je macam tu..

Kenapa?

Sebab tak berdisiplin.

Tapi kalau anda buat, betul betul praktiskan berdialog selama 3 hari berutut turut insyaAllah semuanya akan lebih lancar.

Moga Allah permudahkan sebab kita berusaha dari awal, bukan malam temduga tu juga lah nak buat persediaan semua.

Tapi, kalau anda dapat 1 minggu ia akan jauh jauh jauh jauh jauh lagggiiiii baik..

Apa Yang Nak DipraktisKan Masa 3 Hari Ni?

Macam biasalah, anda praktis perkenalkan diri..

Anda study tentang company tu, apa product dia.. Penting juga untuk tahu, lagi pula kalau anda tahu ini akan buatkan si penemuduga berasa yang anda ni ada sungguh sungguhnya.

Contoh macam saya pergi interview TNB yang lepas, dia tanya, macam mana proses elektric di Jana Manjung tu terjadi. Kira ada belajar ni di sekolah menengah kalau tak silap

Kiranya, daripada arang batu tukar jadi elektrik.

Nama Chairman TNB pun dia tanya siapa.

Ok?

Recap sikit kat bahagian ni.

Selain daripada anda praktis cara perkenalkan diri, cerita pengalaman bekerja semua. Ambil tahu juga tentang company tu.

Study lah juga, soalan soalan yang biasa di tanya semasa sesi interview.

Saya ada kumpulkan beberapa soalan yang popular masa interview beserta jawapannya dalam blog ni.

Selain tu, anda study juga soalan soalan quiz yang mungkin di tanya juga.

Dan yang paling penting, anda baca semula requirement job application tu.

Study dan cuba blendkan penceritaan anda masa perkenalkan diri ke, atau masa cerita pengalaman ke dengan requirement job application di bawah.

Seperti contoh di iklan jobstreet bawah ni…

pengalaman-bekerja

Screenshot di atas ni saya ambil dari jobstreet, mungkin iklan atas ni dah hilang kalau anda review post ni dah lama lama..

Kalau belum, anda boleh lihat sendiri di link ini, http://www.jobstreet.com.my/en/job/project-or-service-engineer-supervisors-technicians-3089088?fr=M

Ini tersangat penting tau, supaya si interview kita rasa yang kita ni betul betul competent dengan jawatan yang diorang open.

Contoh?

Ok. Saya bagi contoh..

Saya ambil point ‘Computer literate” bawah sekali tu.

So ayat anda akan lebih kurang macam ni.

“so after we completed setup machine or maybe some major traubleshooting, we need to come out with the report too.

In that report, we share the problem, what happen, how it happen, what we did to trouble shoot this problem, even we also mention what can we do to prevent this problem in future.

Normally the report will only in word document, but some details might need excel.

Alright?

Lebih kurang lah. Lagi sekali, cuba blend kan dengan apa yang anda nak goreng goreng tu. Jangan terlampau nampak sangat anda follow atau refer job application ni, macam tak best pula kan.

Ok?

Saya bagi contoh lagi satu..

Anda scroll up balik perhatikan requirement nombor 6.

‘team player but able( ability dia tulis kan, meme orang tu pun tak tahu cakap bahasa inggeris, so tak yah duk gabra sangat lah) to work independently with minimal supervision and guidence’

Merujuk pada requirement di atas, apa yang boleh saya goreng gorengkan ialah..

Erm…

Erm..

Jap saya fikir…

Rasa blur plak nak fikir ayat macam mana.

Saya bagi contoh no 2 lah..

Requirementnya ‘ interest in engineering works’

“so normally, in my previous company most machine troubleshoot if not because of break bearing, for sure its going to be some joint part that already broken.

For bearing, we just need to change into a new one only lah.

For broken joint part, either we welding or just change all the parts”

Mengerti?

Tapi kan, perhatikan semula apa yang saya cakap tu.

Kalau tak bearing, mesti ada part yang dah patah.

Ikutkan ayat tu ibarat macam dah biasa berlaku. Kalau dah biasa berlaku, takut takut si penemuduga tanya balik, kalau dah tahu benda tu asik problem kenapa awak tak usahakan penyelesaian yang lebih baik?

Hah..so, maksudnya di sini, dalam anda duk goreng goreng tu, jangan pula cerita perkara yang anda kena makan balik.

Nanti kantoi..malu dan terkaku lah jawabnya.

Tapi kalau anda still lagi boleh sambut dan jawab. Itu akan bagi anda extra point pada si penemuduga yang pasti akan rasa anda ni ada bagusnya juga.

Sekarang saya cuba nak jawab, soalan yang kalau dia tanya, ‘kenapa tak buat penyelesaian yang lebih baik kalau apa yang anda buat itu masih lagi sama?’

Jawapannya.

“ well, of course, bearing come with different types, some of types that I can mention

  1. Roller bearing
  2. Groove bearing
  3. Flat bearing
  4. Ball trust bearing
  5. Taperd roller bearing and so on..

“And of course, each of these bearing come with different strengh and quality compared with the table that we need to refer too. For this problem, normally I just follow what asked by supervisor, probably that’s the only reason we used the same types of bearing. Plus this machine was built with the last 20 years technology already, so the bearing space only fit with the normal one what we had used before “

Kat sini, saya ada tambah 2 benda.

Satu untuk menjawab soalan dia tadi.

Kedua saya nak tunjuk pandai pula, technically bukan lah nak tunjuk pandai, tapi nak buktikan yang kita ni tahu dengan apa yang kita cakap.

Point yang saya maksudkan tu, table bearing.

Anda mesti tahu tentang periodic table masa belajar form 4 dengan form 5 bawah ni kan.

contoh-periodic-table

So, bearing pun ada juga.

Setiap types bearing akan ada nilai unit mungkin dalam joule lupa dah saya, yang bagi tahu berapa kekuatan maksimum yang bearing tu boleh capai.

So penerangan di atas tu, macam saya nak tunjuk pandai lah, yang saya tahu bearing pun ada.

Ok? Jelas?

Sebelum tamat…

Saya akan salu ingatkan, jangan buat interview anda tu, anda sorang je yang jawab.

Tak bagus tau, sebaliknya jadikan ia semacam dialog antara dua pihak. Ibarat macam sembang sembang, baru nervous anda tu akan hilang. Diorang pun akan rasa anda friendly.

So di sini, apa yang anda boleh buat ialah..

Tanya dia balik..

“so, this company when selecting the bearing size or maybe types of bearing we used, will we refer this table? “

Soalan ni bagus juga, kalau dia tahu, kira ok lah.

Kalau dia tak tahu, ibarat macam anda sudah bidas dia sikit. Tapi jangan lebih lebih tau.. Dan jangan buat muka sinis sinis senyum..

Itu sahaja.

Sorry lah, kalau ada adik adik manis nurse baca article ni, kebanyakan pengalaman dan pengetahuan yang juga contoh saya akan ambil daripada hal hal tentang engineering juga.

So untuk lebih relate kan dengan anda yang jururawat tu, agak perlukan masa sikit untuk saya buat.

Tapi bukan saya tak cuba terus ya. Saya tengah dalam proses buat buat kan juga.

Tadi..di atas, saya ada nak share ruangan lengkap preparation yang patut anda buat kan..

Post itu ialah, panduan lengkap tips temuduga..

Anda boleh rujuk sana. InsyaAllah, post itu akan lebih comprehensive daripada ini.

So doakan anda dapat kerja…

Sekian, terima kasih..

Ikhlas dari saya…

The following two tabs change content below.
Saya dah bekerja lebih 7 tahun. Rasanya elok benar kalau saya share, tips temuduga dan kewangan akan susah payah nya kehidupan di dunia yang sementara ni. Sila tinggalkan comment di bawah untuk sebarang pertanyaan... Nanti saya akan reply...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *