Cara untuk tidak bangun lewat ke tempat kerja

Ini cara saya juga lah.

Saya apply benda ni.

Dan alhamdullillah, menjadi

Satu je saya nak share.

Apa apa pun, meh kita start dengan introduction dulu. Sekejap je.

SEBENONYE DECH…

Saya percaya, anda pun tahu benda ni.

Apa apa pun, semuanya bergantung kepada kuasa minda.

Betul tak?

Kiranya kebolehan anda mengawal keadaan sekeliling.

Kalau jadikan alasan itu ini sebab lewat tu boleh lah juga. Tapi penyebab utama, masih lagi disebabkan diri sendiri.

Kalau jadikan alasan nak hantar anak sekolah pun boleh kata salah sendiri juga.

Apatah lagi, yang jenis cakap macam ni.

Aq ni bangun awal ke bangun lambat ke, tetap juga scan masuk kerja pukul 8.

Kalau yang ini, memang confirm salah sendiri.

Sebabkan semuanya adalah kerana kebolehan untuk kita mengawal minda.

Penyelesaiannya juga pun kena lah dari minda kot.

Dan biasa yang saya buat ialah..

Setkan awal untuk keluar rumah.

Saya mesti scan sebelum pukul 7 pagi untuk masuk production line.

Kiranya kena scan masuk kilang lebih awal dari kul 7 lah. Lebih kurang dalam 10 minit awal untuk scan masuk kilang, baru dapat scan masuk line production sebelum pukul 7.

Sebab nak pergi jalan jauh lagi, nak pergi loker tukar kasut lagi, nak naik lift tingkat 3 lagi.

Baru dapat scan.

Biasa mcam ni kerja swasta.

Macam isteri saya, kerja kerajaan, scan je terus keluar balik pergi breakfast, sabo je lah.

Jeles cheq

Kalau tak silap scanner dia pun tu kat luar.

Tak pe lah, isteri tersayang.

Eh ada isteri yang tak berapa nak sayang ke?

Bahaya ni..

So sebabkan saya kena scan pukul 6 50 macam tu dekat kilang.

Saya mesti set atau tindakan saya, mesti dalam pukul 6 30 tu saya dah kena keluar rumah.

Kiranya target kita lebih awal dari sepatutnya.

Mungkin ada yang fikir, kalau pukul 7, maksudnya saya kena keluar pukul 6 50 kan.

Tapi itu lah masalah nya, sebab dalam perjalanan tu mesti ada banyak plus minus. Dan memang banyak lagi perkara yang meminus kan speed timing anda tu nanti.

So lebih baik saya set macam ni.

Pukul 6 30 am, saya mesti sudah bergerak untuk start motor atau kereta contohnya.

Alright?

Itu sahaja.

Yang pastikan stokin dan tersedia, baju semua tu, tak perlu la saya bagi tahu.

Sekian dulu..

Atau mungkin anda ada tips lain ke?

The following two tabs change content below.
Saya dah bekerja lebih 7 tahun. Rasanya elok benar kalau saya share, tips temuduga dan kewangan akan susah payah nya kehidupan di dunia yang sementara ni. Sila tinggalkan comment di bawah untuk sebarang pertanyaan... Nanti saya akan reply...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *