Jobstreet VS Maukerja VS JobsMalaysia

Jobstreet memang sudah beroperasi sejak 1997 lagi. Dan sehingga sekarang ni, ada dekat 800 orang yang berkhidmat untuk mengembangkan Jobstreet yang ada sekarang. Bukan setakat Malaysia, malah di negara negara lain juga seperti Vietnam, Singapore tu pasti lah, Indonesia dan filipina juga. Dalam tahun 2014. Jobstreet juga da bekerjasama dengan syarikat cari kerja Australia juga….

Contoh Resume Terbaik 2017 – 2018

Selamat Datang ke Siri Panduan Lengkap Resume Salam. Anda mungkin perasan akan beberapa artikel dalam blog SayaShare saya ni kongsi tips cara buat resume. Apa beza nya tips resume di artikel tu berbanding dengan artikel yang sekarang ni? Bezanya ialah, tips resume ini adalah yang paling utama untuk topik resume. Ingat, topik cara buat resume…

Panduan Daftar/Isi Borang JobsMalaysia

Dalam post yang lepas, saya ada kongsikan cara untuk aktif dan update maklumat anda di Jobstreet. Juga dengan beberapa feature feature menarik yang jobstreet sendiri telah sediakan. Tapi kali ini, saya cuba untuk berkongsi dengan lagi satu pelopor website kerjaya negara, iaitu JobsMalaysia. How Good Lah Sangat JobsMalaysia ni? Bagi saya, dari segi design dan…

Response Pada Survey Berapa Kali Pengalaman Temuduga

Alright, artikel ini saya buat khas response pada survey yang ada antara kawan kawan kita yang dah buat sebelum ni. Mana yang masih belum, terlibat untuk buat mana mana survey di blog saya. Minta buat ya nanti, salah satunya ada di cara perkenalkan diri post. Sebelum kita pergi pada rumusan apa yang saya boleh bantu,…

Saya Dapat Jemputan Temuduga di ROHM-WAKO KELANTAN

ROHM WAKO Electronics, Pengkalan Chepa, Kelantan Maka tersebut lah kisah saya dapat panggilan temuduga di ROHM WAKO ELECTRONICS, Pengkalan Chepa, Kelantan. Saya percaya ini bukan jemputan khas, kiranya bukan jemputan temuduga yang memang untuk saya datang temuduga semata mata. Sebab ikut pada email yang diorang hantar, kena bawa kalkulator semua. So sudah pasti akan ada…

Diploma Kejuruteraan Mekanikal/Awam – Berapa Gaji Anda Dapat?

Agak agak berapa gaji yang anda akan dapat umumnya untuk kelulusan diploma, bila sudah masa bekerja nanti? Tidak kisah lah, sama ada anda kelulusan diploma awam, atau pun Mekanikal seperti saya sendiri. Mahupun diploma kejuruteraan elektrik dan umpamanya. Adakah RM 1 500? Sebab ramai yang mengatakannya. Tidak mungkin RM 1000 sebab gaji minima dengan hanya…

Contoh Resume – Set 1

Salam, Seperti yang biasa saya kongsikan. Step pertama ialah menyediakan resume yang menarik perhatian si penemuduga. Bukannya bawa resume cantik ni masa temuduga sahaja ya. Sebaliknya mesti dari awal awal lagi, kiranya masa anda mula tebarkan resume anda serata alam. Hantar resume dari kilang ke kilang memang antara 9 cara cari kerja kosong utama yang…

10 Contoh Resume – Set 2

Untuk artikel Contoh Resume Set 1 di sini, saya ada senaraikan lebih 15 template resume yang cantik lagi menarik untuk anda. Kalau kita jadikan template template yang memukau penemeduga ini untuk peluang panggilan temuduga tu memang insyaAllah akan jadi lebih cerah. Dan dalam artikel post yang ini,saya ada lagi 10 template resume contoh yang saya…

Cara Kira OT – Berapa OT Sejam Basic 1000?

Salam, Baru baru ini wife ada mintakan saya untuk kira gaji kenalannya. Mula mula saya rasa macam tak akan betul tekaan saya sebab kiraan gaji setiap kilang atau tempat kerja itu lain. Lagi pula tambah dengan jumlah elaun yang lain. Untuk cara kira gaji kilang saya sendiri pun saya tak tahu bagaimana formula itu di…

Jawatan Kosong Kilang [4x PENGALAMAN]

Nak Mencari Jawatan Kosong di Kilang? Panduan ini sesuai untuk anda cari jawatan kosong kilang di Penang atau di Shah Alam sekalipun. Pendek kata, mana mana pun boleh. Yang penting, execution. Kiranya tindakan. Jangan tunggu tunggu, jangan tangguh tangguh. Pengalaman Selepas 4 Buah Kilang Saya Tempuhi Sejak dari 2011 sampai sekarang, sudah lebih 7 tahun…