Contoh Cover Letter Bahasa Melayu & Cara Buat NYA

Sepanjang saya cari kerja, dah dapat kerja, berhenti kerja, cari balik, dapat balik. Saya memang tak pernah ada selitkan Curiculum Vitae. Boleh baca 7 tahun pengalaman kerja saya di biodata ya. Memang boleh kata, sepanjang yang saya boleh ingat. Memang tiada saya selitkan CV di dalam sampul surat resume ni.

Kalau ada pun. Mungkin dari 10 sampul resume yang nak hantar ke company tu. dalam 2 sahaja yang saya selitkan.

Punya lah nak bagi tahu sikit sangat kan.

Tapi sejak dua menjak ni.

Lepas saya fikir punya fikir. Saya rasa Cover Letter sangat sangat perlu untuk anda sediakan sekali dalam sampul surat resume.

Sebab apa? Nanti saya cerita kat bawah.

Sekarang kita terus kepada tips untuk karang cover letter tu macam mana.

Kita tengok format nya dahulu…

Gambar ini adalah format nya..lebih kurang…

Memang nampak format surat rasmi biasa sahaja kan. Kat bahagian bawah sekali nanti, adalah yang ‘Yang Benar’ sign sign gitu.

Yang membezakan cover letter dengan surat rasmi biasa adalah apa benda yang kita nak tulis kat perenggan pertama, kedua, ketiga sahaja. Dan cara nak close karangan cover letter kita. Ini yang penting. Tak pe lah, nanti saya bagi tahu apa benda yang nak tulis.

Sekarang saya nak kongsikan design cover letter yang tampak lebih advance sikit..

Hah itu dia.

Ini bukan lah teknik baru. Cuma teknik yang saya rasakan sesuai dah untuk zaman melenium ni. Orang dah ramai. Mesti lah kita nak nampak isi kandungan yang kita persembahakan pada company tampak lebih anggun kan.

So perlu la guna design design yang menarik sikit semangat orang yang baca.

Kalau anda lihat. Design ni mengaplikasikan 2 column format. Memang kebanyakan resume template format dan juga cover leter word format guna 2 column untuk tampak lebih kemas dan modern. Yang ada yang 3 tu saya rasa macam tak sesuai pula. So 2 column adalah yang terbaik.

Dalam design atas tu, ada juga diselitkan gambar, alamat, email, objective semua kan. So ibaratnya tak perlu la semua benda kita nak sumbat kat bahagian resume nanti.

Sebab, resume yang elok nya, bagi saya, mesti lah jangan lebih 4 keping. 3 keping adalah terbaik. 1 keping? Sikit sangat. Takut tak sempat pula hati employee nak rasa obses.

Sebenarnya, antara lain tujuan kita buat cover letter adalah untuk kita muatkan juga maklumat yang sepatutnya ada di bahagian resume. Tapi diletakkan di bahagian cover letter. Ini lah antara objective kenapa kita sediakan cover letter juga. ( ini point 1 kenapa kita buat cover letter ya, nanti saya sambung point lainnya di bawah )

Apa apa pun. Ini adalah caranya untuk anda sediakan cover letter..

Step 1 – alamat rumah anda dan alamat kilang ( menuju ke HR )

Anda bebas nak letakkan nama company penuh berserta alamat dan juga alamat rumah anda penuh di bahagian atas. Tapi kalau tak buat salah satu, atau 2 2 pun tak mengapa. Tiada siapa yang akan marah. Untuk kerja kerajaan, elok lah letak 2 2. Sebab orang interview temuduga spa memang poyo sikit.

Tapi, sangat digalakkan untuk letak 2 2 alamat..

Step 2 – tajuk tu nak tulis apa dan macam mana.

Untuk 2 contoh design atas tak tulis pun. Tapi saya galakkan anda tulis. Supaya employee lebih cepat tangkap apa maksud anda dari awal.

Tulis di bahagian atas ‘Dear Recipeint’ untuk contoh design di atas lah.

Tulisnya begini

‘Application to become Process Technician’ atau contoh lain

Permohonan untuk Memegang Jawatan “Sekian Sekian”.

Ok? Simple je..

Tapi boleh tak tulis macam ni…???

‘Application to become What Ever Technician Post Available’ ????????

JANGAN. Be more specific..

Moving on..

Step 3 – Perenggan 1

Anda tulis dari mana tahu iklan jawatan kosong ni dan bagi mana mana point yang buatkan anda ni layak memohon..

Antara contoh yang saya boleh bagi….

My name is Muhammad Uwais bin Muhammad Zulkarnain. I notice your job vacancy from Jobstreet. After reviewing your requirements that needs at least 2 years working experienced in this field. I believe I can be your best candidate after 4 years working as Equipment Maintanence in Lithography Process.

Penerangan:

  1. Saya ada bagi tahu nama ni satu benda
  2. Lepas tu saya bagi tahu saya dapat tahu dari Jobstreet
  3. Lepas tu saya bagi tahu point yang sesuai untuk bagi tahu saya ni memang layak. As candidate ya, rendah diri sikit. Jangan terus cakap, ‘as your employee’ ke apa. Kita ngaku candidate untuk dia buat saringan dahulu.

Contoh ni lebih kepada yang sudah ada pengalaman kerja. Anda tengok artikel saya yang lagi satu. Saya bagi contoh cover letter untuk yang fresh graduate pula.

Sekarang kita nak pergi ke step yang no 4. Untuk perenggan ke dua..

Step 4 – Perenggan 2

Yang ini anda kenalkan diri untuk point point yang simple simple je. Sebab kan contoh cover letter ni secara tak sengaja saya buatkan khas untuk orang yang sudah ada pengalaman kerja. Jadi saya teruskan sahaja lah untuk perenggan seterusnya..

Tapi untuk yang fresh graduate, korang jangan terus pergi link yang cover letter untuk fresh graduate atas tu. saya galakkan untuk orang korang baca artikel ni juga..supaya faham flow nya.

I start working as Maintenance Technician in Semicon Industry since 2013. Since then, its already 4 years working in XXXX Company and wanted to give it a try my journey with Osram next. Graduate from more to technical unversity, University Technology Malaysia with Diploma in Mechanican Engineering with 3.6 CGPA.

Memang cerdik betul Muhammad Uwais ni ye. 3.6 tu. macam biasa saya cakap, kalau pointer cantik. Tulis. Jangan kencing sudah..sekarang saya nak pergi kepada penerangannya.

Penerangan:

  1. Sebabkan sudah ada pengalaman, so sambung sahaja pengalaman korang tu sikit. Jangan lebih lebih, bagi pada surface sahaja.
  2. Bagi tahu graduate mana. Jurusan apa..pointer brapa…
  3. Perenggan ni boleh dipanjang kan lagi dengan 1 lagi ayat….1 lagi ayat tau, tak nak nampak panjang sangat…cover letter ni tujuan nya untuk kita bagi tahu point point yang sangat penting untuk majikan tengok sahaja ( anggap ni point ke dua tujuan cover letter, tadi atas 1 kan ). So kita ingatkan majikan ni akan point point ni cover letter, nanti bila diorang baca kat resume, baru la nampak lebih detail…

    Untuk ayat yang lagi 1 nak tambah tu, citer la macam tempat tinggal semua. Biar dekat dengan kilang ke. Kalau korang apply kilang yang jauh, cakap la nak pindah dekat dengan kilang ke. Atau pun ayat yang ‘saya tiada masalah untuk travel’. Atau pun tambah lagi dengan ayat ‘ memang mak sedara bapak sedara saya pun duduk dekat area sini juga’. Contoh lah.

    Memang kene lebih kreatif sikit..so duduk tenang tenang. Jangan gopoh gapah…

    insyaAllah mesti jumpa ayat nya juga…

sekarang kita nak pergi ke point yang terakhir. Perenggan nak close cover letter.

Step 5 – Perenggan 3 – perenggan yang last

Tak perlu banyak banyak. 3 perenggan yang ada dalam 3 4 ayat dalam nya pun sudah cukup. Tujuan utama kita nak tunjuk resume bukan untuk cover letter. Cover letter just sebagai ‘kudap kudap’ je.

Untuk perenggan yang terakhir, motifnya korang tulis. Ajak majikan untuk berjumpa dan buat interview. Supaya senang korang buktikan. Saya sendiri suka interview ni. supaya saya bleh pastikan kilang tu best ke tak. Sonok ke tak. Gaji ok ke tak. Majikan tu pun boleh cerita kan pada kita apa benda yang ada kat dalam. Kalau dapat buat line tour lagi bagus..

Jangan malu mintak tau. Selamba je cakap. “do we have line tour inside the line?”

Benda ni bukan sahaja memudahkan kita untuk nampak overview kerja baru nanti. Malah si majikan pun akan nampak yang kita ni bersemgat. Tapi mesti cakap dalam keadaan muka senyum tau. Nnt bunyi macam beriya pula.

Ok kita sambung contoh untuk step 5, iaitu perenggan yang terakhir

You can continue more details about my work experienced in resume. I express more details about my 4 years experienced at page 2 in my resume. And please do take your time to read, and I am ready for call interview. Hopefully the date plan at my Off Days, so it don’t clash with my working day right now.

You can reach me at 012 2132139 or 013 23121312

Best regards

Muhammad Uwais bin Muhammad Zulkarinain

Done..

Selesai..

Sekarang, saya akan bagi penerangannya..

  1. Jarang orang bagi idea untuk point mana yang dia perlu tengok kat resume kan. Tapi dalam contoh ni, saya letak kan sekali ayat. Kalau nak tengok bahagian experieced saya yang lebih detail, sila pergi ke page 2 di bahagian resume. Bagi saya ni, ini sangat baik. Sebab kita ingatkan si majikan ni lagi sekali.
  2. Macam biasa, ayat untuk ayat interview.
  3. Untuk ayat you can reach me at no telefon tu..sengaja saya sengkangkan. Supaya nampak lebih jelas bila berada bukan sekali dengan perenggan 3.

Alright?

Alhamdullillah. Saya sudah setelkan tips cover letter. Punya la malas nak tulis. Entah kenapa hari ni jadi rajin. ( dalam keadaan terpaksa )

Untuk tujuan kenapa kita buat cover letter, anda boleh rujuk artikel saya yang lagi satu, kenapa cover letter di sini. Saya tak jadi nak sambungkan point ke 3 bawah ni. macam dah panjang sangat dah artikel ni..

Dan yang ini untuk yang fresh graduate, boleh rujuk cara sediakan cover letter khas untuk anda di sini.

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Latest posts by Syed Shaff (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *