4 Perkara Yg Saya Buat Bila Buat Resume

Bagi Saya 4 Perkara ini Adalah Yang Terbaik…

Dulu masa kita masih lagi dalam proses study, lecturer akan cakap.

Kalau buat resume tu, pastikan jangan lebih daripada 2 muka surat.

Betul ke tak nasihat tu?

Sebagai saya sendiri yang dah bekerja ni, tak ada lah lama sangat. Tapi 4 tahun lebih tu ada juga lah.

Dan berdasarkan template resume dan juga interview yang berjaya di panggil. Saya boleh katakan, pandangan atau pegangan itu adalah SALAH..

Apa salahnya kalau buat isi kandungan resume anda lebih lengkap?

Tak kesah lah nak bagi berapa helai pun, kalau selagi ia menunjukkan kemampuan anda atau kebolehan anda bekerja. Kenapa anda tak letakkan sekali?

TAPI…
Jangan terlampau banyak juga, sebab ia mungkin akan buatkan si penemuduga rasa tak berapa sesuai.

So, saya boleh kata, jangan lebih 4 atau 5 helai.

Untuk lebih mudah, saya senarai kan 4 perkara yang saya sendiri buat, bila buat resume ni. 4 perkara ini bukan format resume ya, tapi lebih kepada cara kita menulis dan buat resume.

Yang pertama…

1. Saya tak limitkan kepada 2 helai sahaja.

Macam yang saya cakap kan tadi, jangan jadikan 2 helai tu sebagai paras yang mesti anda patuh. Nanti rugi pula nanti. So, bagi saya sendiri lah. Jangan lebih dari 5 helai. 4 helai itu sudah cantik sangat dah. 3 helai? Lagi terbaik…2 helai? Ok juga, tapi saya takut takut kalau ada lagi perkara penting yang anda tak boleh nak selitkan.

Ok itu satu..seterusnya…

2. Saya akan buat resume saya design nya cantik cantik.

Lebih cantik lagi dari Siti Nurhaliza. Hah, siapa sangka kan…

Untuk itu, anda mesti biasa tengok resume macam screen shot bawah ni kan..

format-resume-bahasa-melayu

Tahu tidak???? apa kekurangan yang paling ketara bila anda design atau buat resume guna format yang dah berkurun lamanya di ajar macam atas ni?

Valuenya akan jadi ZERO

Bayangkan application untuk kerja kosong ni, bukan anda sorang yang minta tau. So berpuluh, ratus lagi yang minta.

jumlah-resume-yang-dihantar

Perhatikan, bawah perkataan “compare with XXXX other applications” screenshot yang saya ambil dari Jobstreet atas tu.

B Braun, sampai dekat 700 orang apply. Kalau anda masih lagi buat resume anda look boring, takut takut mereka akan terlepas pandang macam itu je.

Masa saya kerja salah satu company di Ipoh, Sun Edison ( dah shut down ), bila saya masuk bilek HR yang uruskan pasal kemasukan pekerja baru, ada lebih 3 kotak penuh dengan resume sahaja. So, tak termasuk lagi yang dalam kotak ni kan.

So, anda kena set designnya bagi striking sikit. Dengan ini company nak tengok pun akan rasa lebih semangat.

Memang lah duit akan keluar lebih sikit sebab kita print guna color kan. Tapi mana yang ada kenal kenal kawan rapat yang boleh print, atau yang memang ada printer sendiri.

Patut lah guna yang bercolor. Saya sendiri masa buat resume yang dulu tu tak ada, tapi saya terpaksa juga guna yang color, so saya pilih sahaja mana company yang saya tersangat nak join sahaja yang resume saya print bercolor. Yang lain, saya buat print greyscale biasa.

Ok, so itu no dua.

Design resume anda kepada yang lebih cantik.

Kalau tengok kat bawah ni, saya ada pickup beberapa design yang cantik untuk anda jadikan reference. Tak perlu design sendiri, semua ni sudah ada template nya. Cuma tukar tulisan dan gambar sahaja.

Untuk design resume template tercantik, saya ada listkan di post, format resume cantik untuk anda boleh dapat kan.

Ok, kita nak pergi point no 3 dah ni.

3. Cara Karang Resume Yg Grab Attention

Saya karang resume saya, buat gaya macam buat si company tu nak jumpa saya sangat sangat.

Tak pasti lah betul ke tidak saya set sub heading untuk point no 3 ni.

Tapi lebih kurang macam itu lah maksudnya, kiranya saya setting atau buat penulisan pada resume tu buat kan macam dia kena jumpa saya untuk tahu dan kenal lebih lanjut.

Saya sendiri, bila pergi interview memang tak berapa nak gabra sangat. Jadi saya memang tak ada masalah untuk pergi interview. Tak takut pun.

Kalau anda masih lagi rasa takut takut nak pergi interview, boleh baca article tajuk “kenapa anda tak perlu takut bila pergi sesi interview” dan “kenapa sesi interview itu penting sangat” sangat.

Ok, berbalik kepada point no 3 ni.

Cara yang saya buat lebih kurang ayat nya macam bawah ni lah.

“ to know more about me, please do give me a call here, 011-XXX XXXX…”

Lebih kurang macam tu lah. Walaupun saya sudah letakkan no telefon di bahagian signature.

Tapi saya masih lagi beritahu semasa di perenggan karangan resume.

Kiranya, saya tak tulis. ‘To call me, please refer my signature’. Contohnya. Gaya macam malas pun ada kan.

Tapi saya rasa contoh no 3 ni tak berapa kuat untuk bagi awak faham lah. Tak pe lah, nanti saya akan buat satu video untuk saya share dengan anda. Mungkin lebih mudah untuk faham.

4. Refer Points dari Iklan

Saya jadikan point requirement untuk iklan kerja kosong tu sebagai isi kandungan resume saya.

Ini macam biasa lah, buat apa kita pung pang pung buat resume kalau point yang company itu MAHU kita tak masukkan ye tak.

So memang kena refer requirement di iklan kerja kosong itu sendiri, dan ubat ayat nya jadi macam yang anda tahu..

Tapi jangan lah tak tahu terus lepas tu, nanti buatnya dapat interview blur pula kan. So kena ambil tahu lah requirementnya walaupun anda tak pernah dengar.

Ok, saya rasa itu sahaja kot. InsyaAllah kalau saya ingat lagi, saya akan share dan tambah kat sini.

Untuk anda yang ingin dapatkan gambaran yang lebih jelas, seperti yang janjikan atas tadi, saya ada buat video cara saya sendiri buat resume dan perkara penting yang kena anda buat.

Dapatkan videonya di bawah, nanti saya akan berikan linknya.

Terima kasih…

The following two tabs change content below.
Saya dah bekerja lebih 7 tahun. Rasanya elok benar kalau saya share, tips temuduga dan kewangan akan susah payah nya kehidupan di dunia yang sementara ni. Sila tinggalkan comment di bawah untuk sebarang pertanyaan... Nanti saya akan reply...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *