Contoh Resume Ringkas Dan Simple Tapi Padu

Nak buat resume yang ringkas, simple tapi padu?

Erm macam mana tu ya. Pendapat saya. Kita masih lagi kena kekal design profesional yang saya duk kongsikan di peringkat pertama. Anda masih lagi kena follow up cara yang saya highlightkan untuk buat resume. Rujuk peringkat 1

So, memang tak boleh lari.

Tapi kalau ada yang kata, nak buat yang lebih padu.

Saya cadangkan boleh cadangkan beberapa IDEA untuk buat resume anda lebih tajam.

  1. Guna perkataan atau ayat yang sama ditulis oleh majikan di iklan jawatan kosongnya. Seperti contoh. Katakan di iklan, majikan tu tulis.

‘able to hands on machine and work independenly

Ikut kan ayat tu, si majikan ni mahu kan pekerja yang boleh boleh hands on machine dengan baik, dan juga bekerja dalam keadaan yang tak perlu di monitor sepanjang masa.

Ikutkan gayanya, mungkin majikan ni juga nak cakap, asalkan kerja siap sudah.

So apa yang anda boleh tulis ialah…

“I’m able to work independently since only myself working per shift”.

“Experienced – 4 years”

Ok..so ada dua ayat. Ayat pertama, saya betul betul guna perkataan yang sama macam majikan tulis. Sebab ini faktor yang dia nak. Tak payah nak tunjuk pandai guna ayat yang lebih advance.

Copy balik apa yang dia buat sudah cukup.

Ayat kedua mungkin kena touch up sikit. Saya tulis experienced 4 tahun. So harapkan, majikan boleh la fikir kalau dah 4 tahun kerja. Boleh la hands on kerja sendiri kan.

Apa apa pun…

Sebenarnya, contoh ni tak berapa lengkap lah. Harap anda jelas dengan maksud saya.

Lagi sekali, kita guna perkataan yang majikan guna, dan cuba touch up touch up sikit sebagai point di resume kita.

  1. BOLD kan perkataan di atas.

Macam yang saya buat, saya highlightkan macam ni.

“I’m able to work independently since only myself working per shift”.

Eh silap, rasanya tak pernah buat lagi. Tapi saya ada bold kan. Untuk buat diorang perasan perkataan ni lebih jelas lagi.

  1. Tanya kawan kawan, atau siapa sahaja kenalan yang boleh ditanya. Apakah tool atau machine yang digunakan dalam satu satu kilang tu.

Untuk situasi atau suasana kerja saya. Memang melibatkan machine machine. So, kalau lah saya tahu machine apa yang digunakan oleh satu satu kilang yang saya nak kerja.

Kan lebih baik? Beserta dengan model nya sekali.

So boleh la saya acah acah pandai machine tu.

Macam apa yang berlaku sekarang. Ada satu machine di tempat saya ni, namanya Aligner. Tapi saya tak guna sangat, sebab machine ni ada di Bahagian lain. Tapi masih lagi under jagaan saya lah.

So, apa yang saya buat. Saya tetap juga belajar machine ni, sebab kilang yang saya plan nak minta lepas ni ada gunakan machine yang satu ni.

Pendek kata.

Dalam resume tu, letak machine yang seakan, kalau boleh sebijik yang macam kilang yang anda nak minta tu pakai.

Memang best kalau dapat peluang ni…majikan mana lah yang tak suka kan. Saya yakin, diorang lebih nak anda punya..

No 4 pula…

Erm no 4 apa ya…jap saya fikir…

  1. Design resume anda..

Perasankan, kalau kita nak tulis asal tu. mesti tulis ‘Perak’.

Andai kata anda pun macam saya lah dari Perak.

Tapi katakan anda letak bendera Perak itu sendiri..

Tak yah besar besar. Simbol yang kecil kecil sahaja. Bukan sahaja cantik, benda ni juga buat resume anda lebih menonjol. Tapi jangan berlebihan sangat.

Saya yakin, idea ni akan buatkan resume anda lebih padu…

  1. Sudah la tu..

Saya sudah kekeringan idea ni.

Nanti kalau ada lagi, saya tambah lagi di sini.

Sekarang ni, cuba bagi tahu..antara 4 perkara ni, mana yang anda sudah buat?

 

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *