Contoh Soalan Temuduga Yang Di jawab Dengan SALAH

Salam.

Benda ni pernah terjadi pada saya. Masa tu saya pergi temuduga untuk TNB. Sekarang 2017. Rasanya, benda ni jadi dalam tahun 2013 atau 2014.

Si Penemuduga ni tanya….

OK macam ni. sekarang ni, awak kerja dalam industri semicon. Kerja awak dalam aircon. Awak pakai pakaian bersih. Tiada habuk. Banding dengan jawatan technician TNB yang awak nak mintak ni bukan macam kerja dengan semicon lagi dah.

Awak akan kerja bawah panas terik. Habuk. Risiko juga semua segala…

Apa yang awak boleh katakan yang awak boleh sedangkan enviroment kerja sekarang sudah sangat sangat lain?

**saya olah sikit soalan nya supaya nampak lebih descriptive untuk mudah anda faham lah ya.

Dan tahu saya jawab macam mana?

BOLEH BOLEH..INSYAALLAH..

SAYA BOLEH PUNYA…BOLEH BOLEH..

Itu je saya jawab.

Bagus ke tak bagus?

Memang masa nak drive balik tu, memang tercarut juga la sikit sebab menyesal balas macam tu. Siapa lah nak percaya kalau setakat bagi tahu boleh boleh ni? Siapa yang percaya janji? orang nak bukti. Kalau setakat goreng guna mulut sahaja susah juga. So kalau nak goreng tu, biar main dengan fakta atau pengalaman kita yang lampau lampau untuk menunjukkan yang kita ni boleh.

Saya ingat lagi..masa saya cakap boleh boleh tu je saya dah fikir. Memang hancur aku ni. saya tengok memek muka diorang pun rasa macam tak puas dengan jawapan yang saya bagi…

Lepas habis interview, tak tunggu lama. Masa tengah drive balik sahaja saya sudah siapkan dialog yang baik punya.

Tapi itu lah, dah terlambat lah ceritanya.

Benda ni normal, bila kita dalam keadaan yang gabra, memang tak boleh jawab dengan elok. Itu sebab korang kena tenang bila temuduga.

Dan cara untuk tenang macam mana? Ubat? Mesti lah tak, sebaliknya mesti lah dengan praktis. Praktis semua soalan soalan lazim yang ada. Yang biasa ditanya. Saya ada kumpulkan beberapa nya di sini. Contoh Soalan Lazim Temuduga

OK lah.

Sekarang saya nak share, sepatutnya jawapan menggantikan yang BOLEH BOLEH tadi…

Saya paste semula soalannya ya..

OK macam ni. sekarang ni, awak kerja dalam industri semicon. Kerja awak dalam aircon. Awak pakai pakaian bersih. Tiada habuk. Banding dengan jawatan technician TNB yang awak nak mintak ni bukan macam kerja dengan semicon lagi dah.

Awak akan kerja bawah panas terik. Habuk. Risiko juga semua segala…

Apa yang awak boleh katakan yang awak boleh sedangkan enviroment kerja sekarang sudah sangat sangat lain?

Jawapannya.

OK Tuan, memang betul ( jangan lupa, apa apa pun, kita mesti setuju dengan pendapat diorang, jangan sangkal, lepas setuju, baru hujah kan dengan pendapat yang lebih nampak sihat )

Memang betul apa yang tuan cakap tu. Saya kerja semicon ni dalam keadaan yang bersih. Aircon. Memang jarang sangat lah peluh. Tak perlu nak panjat apa apa. Tapi macam yang Tuan boleh tengok kat resume tu. semua ni boleh kata baru lagi juga.

Saya kerja semicon pun baru 1 tahun ( time tu la baru 1 tahun ), sebelum ni saya memang kerja environment yang macam ni. Contoh, saya bawa forklift tengah panas pun dah sampai 2 tahun. Bawa turun baik barang. Dalam masa sama nak kena jalan stamping machine lagi untuk buat screw.

Stamping machine seperti yang tuan boleh tengok gambar dalam resume tu faham faham lah, kerjanya memang panas dan berminyak. Melibatkan Mold semua. Lagi perlu untuk welding welding juga.

****saya boleh tambah lagi point kat sini..tapi malas pula nak tulis…tapi saya nak tambah lagi point tempat latihan industri, mana tahu takut takut ada relate dengan korang semua..

Begitu juga dengan tempat praktikal saya yang sebelum ni. Masa tu, di Jalan Chan Sow Lin, KL. Kerjanya memang total tengah panas. Kami instal satu sistem untuk proses sampah.

**** saya boleh tambah lagi point kat sini..tapi malas pula nak tulis…. Saya nak end di sini sahaja…

OK…so itu la dia ya.

Bila kita dalam keadaan tenang, insyaAllah otak pun boleh fikir dengan baik.

Harap korang semua tak jadi macam saya. Mana yang jadi, jangan putus asa atau kecik hati gila gila pula. InsyaAllah ada rezeki di tempat lain.

Macam saya sekarang, tak sangka juga gaji basic sekurang kurangnya 2000 yang saya target sebelum umur 30 berjaya. Sekarang saya umur 29 pun sudah 2060. Saya percaya tahun ni 2017 akan naik lebih kurang 200. Tapi entah lah kan.

Kalau 2260 dan cukup baik dah tu…

Tengok, walaupun tak dapat TNB tapi Alhamdullillah saya dapat rezeki di tempat lain.

Saya juga turut bersyukur dengan gaji yang mampu capai 4k selepas OT. Begitu juga dengan satu kerjaya sampingan yang saya buat sekarang. Adalah lah dalam RM 700 tambahan sebulan. Ini baru satu, ada lagi 2 3 planning menyusul.

Saya juga turut happy dan bersyukur dikurniakan Isteri yang kerja government. Senang lah nak buat loan rumah kan…

Pernah kawan saya cakap, biar kita kerja swasta. Janji jangan bini kita..haha…betul juga kan kadang kadang fikir tu.

Apa apa pun, terus berusaha. insyaAllah akan dapat rezeki yang memang dijanjikan. Kalau tak di dunia, insyaAllah akhirat kelak.

Sekian…

Terima kasih…..

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *