Nak Belajar Sampai Diploma Atau Degree?

Salam.

Sebenarnya artikel ni saya dah cover beberapa kali dalam blog post saya share.

Antara artikel yang saya sentuh kelebihan dan kekurangan Diploma atau Degree ialah di artikel DIPLOMA KEJURUTERAAN MEKANIKAL/AWAM – BERAPA GAJI ANDA DAPAT?

Lepas tu, saya juga ada buat siri artikel yang ada 3 artikel di dalam nya, iaitu:

PART 1/3 – RISAU DENGAN KOS SEKARANG TAKUT TAK DAPAT KERJA?

PART 2/3 – DIPLOMA IALAH RM 1 500? DEGREE RM 2 500?

PART 3/3 – APAKAH KOS YANG CONFIRM DAPAT KERJA?

Saya juga ada kongsikan cerita kawan satu rumah sewa saya, dia duduk bilik depan saya juga dalam artikel, KAWAN AKU NI MANAGER BESAR RUPANYA, padahal tua setahun je dari saya..

So, kesemua artikel dia atas kalau korang baca semua, secara detail nya ia akan menjawab tajuk dalam artikel ni, nak belajar sampai diploma ke atau sampai degree?

Tapi, saya still ulang lagi kat dalam artikel ni, tapi dari segi angle yang berlainan.

Alrite?

Tapi saya, sangat galak galak, galakkan korang baca semua artikel yang saya kongsikan atas tu ya..

***maaf kalau ada ayat atau situasi yang berulang antara artikel sekarang ni dengan yang artikel atas tu. Actually elok juga benda ni, supaya korang sentiasa ingat akan contoh dan situasi yang saya bagi.

Dan jawapan untuk soalan di atas adalah TANYA DIRI SENDIRI.

Serius, memang korang kena tanya diri sendiri.

Kalau korang rasa, dengan sambung degree hanya membuang masa, tak payah sambung. Even diploma sekalipun. Kalau rasa ia nya membuang masa, tak perlu sambung..

Generally, lagi tinggi korang belajar, lagi tinggi lah gaji dapat. Macam yang saya tulis kat sini, korang mesti dapatkan gaji secepat mungkin untuk RM 2000 ke atas. Kalau diploma, memang boleh capai 2k. Tapi kena buat OT. Kalau degree, awal awal dah dapat 2500.

Maksud gaji saya kat sini, adalah sebaik sahaja graduate ya. Bukan lah sepanjang masa gaji 2k. Rasanya kalau graduate, mungkin dalam umur 24. So gaji time tu 2500 hingga ke 2800 macam tu kalau korang lepas degree. Tapi kalau dah umur 30. Rasanya at least dah dalam RM 3 500 dah untuk basic. So dia memang akan naik, cuma cerita sekarang saya nak korang dapatkan cepat cepat 2k.

Sebab bila di kira kira secara rambang, dapat gaji 2k, adalah munasabah untuk hidup selesa. Ikutkan perkiraan kat artikel ni lah, http://www.saya-share.com/gaji-nak-cari-sebulan/

Tapi, kalau family dah memang kaya. Sudah ada bisnes umpamanya, dan rasa macam lebih baik untuk korang sambung bisnes mak ayah ke. Contoh macam kedai makan, rasanya 3 tahun belajar diploma, kalau betul betul rajin dah boleh buka 2 cawangan tu. So, kalau rasa pendapatan di masa akan datang, tak perlu untuk bantuan diploma atau degree. Kiranya sudah terjamin, memang tak perlu lah sambung belajar sekali pun.

Buat apa buang masa kan…

Sekadar datang kelas bahasa inggeris cukup lah kot…

So, diploma atau degree, adalah keperluan masing masing. Contoh macam saya sendiri, memang niat awal nak sambung belajar degree. Tapi tak ada duit, duit tak cukup. So saya tak sambung belajar. Entah macam mana rezeki Tuhan, lepas beberapa tahun kerja. Saya buat keputusan untuk kerja ni ibarat sementara dan cuba untuk buat bisnes sendiri.

Sampai sekarang, insyaAllah boleh kata dalam 20% berjaya. insyaAllah lagi 1 atau 2 tahun saya sepatutnya akan nampak progress yang jauh lebih baik.

Progress yang membuatkan saya ni tak perlu kerja dengan orang dah.

Atau pun, mungkin kerja kilang tu ibarat saya punya sampingan sahaja. Sebaliknya bisnes sampingan yang sekarang saya jadikan sebagai yang tetap.

Harap harap saya berjaya ye. Amin.

Ok lah, rasanya tak ada point lagi kot nak sembang.

Sebelum tamat, saya harap sangat korang baca artikel siri saya tu. Ada 3 artikel kan.

Saya pastekan semula di bawah untuk korang tengok:

PART 1/3 – RISAU DENGAN KOS SEKARANG TAKUT TAK DAPAT KERJA?

PART 2/3 – DIPLOMA IALAH RM 1 500? DEGREE RM 2 500?

PART 3/3 – APAKAH KOS YANG CONFIRM DAPAT KERJA?

 

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Latest posts by Syed Shaff (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *