Jobstreet VS Maukerja VS JobsMalaysia

Jobstreet memang sudah beroperasi sejak 1997 lagi. Dan sehingga sekarang ni, ada dekat 800 orang yang berkhidmat untuk mengembangkan Jobstreet yang ada sekarang.

Bukan setakat Malaysia, malah di negara negara lain juga seperti Vietnam, Singapore tu pasti lah, Indonesia dan filipina juga.

Dalam tahun 2014. Jobstreet juga da bekerjasama dengan syarikat cari kerja Australia juga. Saya tak pasti lah macam mana yang detail nya. Boleh la baca baca sendiri di Jobstreet profile.

Apa apa pun, sekarang saya bukan nak kongsikan pasal Jobstreet tapi MauKerja.

Maukerja, juga adalah keluaran syarikat anak tempatan Malaysia. Kalau tak silap saya.

Tapi yang pasti, memang ramai lah orang kita dengan MauKerja. Mungkin investor dari luar. Tak pasti.

MauKerja, memang tersangat baru lagi. Sehingga 2017 ni, baru 3 tahun. Iaitu mula beroperasi pada tahun 2013 oleh Ray Teng, https://www.linkedin.com/in/rayteng/

Persoalan, antara Jobstreet dengan Maukerja..mana lagi WIN?

Memang lah Jobstreet, lagipun Jobstreet sudah berapa lama.

Maukerja baru berapa lama.

Persoalannya sekarang bukan, mana lagi WIN.

Tapi asalkan anda dapat iklan jawatan kosong lagi banyak, maka lagi banyak la anda boleh apply. Dan bila banyak sudah apply, lagi tinggi la peluang untuk dapat kerja.

Untuk peringkat sekarang ni, kalau anda memang focus nak kerja dengan shopping mall. Atau pun yang jenis fast food fast food ni. memang sesuai apply dengan MauKerja.

Untuk kilang kilang besar, memang lebih banyak ada di Jobstreet. Walaupun saya ada nampak juga beberapa iklan yang macam di MauKerja.

So itu sebab, persoalannya sekarang bukan nya WIN ke tak. Tapi asalkan boleh buat lagi banyak application. Lagi lebih la peluang untuk anda dapat kerja.

Macam JobsMalaysia pun sama. Website memang , adoi. Nak kutuk kang kena marah pula.

Tapi website nya memang macam haprak. Saya serius tak suka betul kalau orang kerajaan buat website.

Mesti tak bagus.

Mesti tak friendly

Tapi nak buat macam mana. Sebab kan ada nya tawaran tawaran kerja kerajaan dalam tu. terpaksa juga sign up.

Lagi pula dengan JobsMalaysia kita boleh tahu akan karnival kerjaya yang diorang buat kat mana. Roadshow ke apa.

So itu sebab kena sign up juga.

Serupa juga dengan Maukerja, Jobstreet.

Alright?

Untuk siapa yang masih lagi tak pasti untuk pendafataran MauKerja macam mana, anda boleh rujuk post ini.

Dan untuk jobstreet, anda boleh rujuk post yang lagi satu ini,

Yang pasti, sign up untuk semua ya…

Ini 3 antara website yang paling utama dalam senarai penuh saya…

  1. anda daftar Jobstreet dulu
  2. lepas tu MauKerja – untuk tahu Open Interivew + Jawatan Kosong
  3. JobsMalaysia, untuk tau Open Interview bila

Dan untuk senarai penuh, apa website dan cara untuk cari Kerja.. Boleh tengok post di bawah ni

10 Cara Untuk Cari Kerja Kosong Swasta

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Latest posts by Syed Shaff (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *