Kenapa Sesi Interview/Temuduga Itu Penting

Alright, article ini untuk menyokong lagi satu article yang saya sudah buat sebelum ini iaitu, Kenapa Kita Tak Perlu Rasa Takut Untuk Pergi Interview.

Cuba fikirkan,

Apa cara atau idea yang boleh kita tahu kondisi di mana mana tempat kerja baru?

Maksud saya, macam mana anda nak tahu kerja di tempat tu ok ke, kawan kawan ok ke, bos ok ke, ada pressure ke tak.

Semua semua itu lah.

Bagaimana?

Kalau saya sendiri, boleh fikirkan 2 sahaja.

Pertama

Daripada rakan kita, ya mungkin ada kawan rapat yang sudah pun kerja situ. Lagi cantik kalau department nya pun sama.

Harapnya dia boleh ceritakan lah apa yang dah jadi kat sana. Environment kerja nya sihat atau tidak semua.

Kalau anda dapat cara ni, memang cantik. Bagi saya cara ni terbaik untuk kita pastikan sama ada kita patut pindah tempat kerja atau tidak.

Tapi bukan semua orang ada peluang ni, saya sendiri tak pernah ada.

Ye la kawan pun tak berapa nak ramai sebenarnya saya ni.

Saya jenis buat hal sendiri je.

Ok itu yang pertama.

Yang kedua?

Tak lain tak bukan ialah daripada apa tajuk kita nak cuba duk buat kan ni.

Daripada Sesi Interview/Temuduga.

Sebenarnya, dikalangan kita focus sudah lari sikit dari matlamat.

Tujuan Interview, adalah untuk kita tahu situasi di tempat kerja baru.

Seperti contoh, kerja macam mana itu semua lah. Gaji berapa boleh bagi, benefit apa semua.

Itu yang sepatutnya tujuan kita pergi interview.

Tapi kita sudah ter off daripada matlamat sebab perasaan takut yang kalau soalan tak boleh dijawab.

Perasaan takut ini mungkin didorong oleh beberapa perkara, antaranya:

  1. Terasa nak sangat untuk bekerja tempat itu
  2. Anda sudah tiada option lain yang penting mesti dapat kerja
  3. Atau pun, anda rasa takut sebab takut takut tak boleh jawab soalan dia
  4. Atau pun, anda rasa takut sebab jumpa dengan orang lain, atau bercakap dengan orang lain
  5. Atau pun, anda memang suka takut tak tentu pasal.

Pendek kata.

Anda kena betul kan niat dan tujuan untuk pergi temuduga.

Saya pernah di panggil interview di Penang, untuk jawatan technician di sub project oleh TNB.

Kiranya bukan TNB, tapi syarikat yang TNB sub kan.

Namanya TNB Remaco kalau tak silap.

Kawan saya memang ada kerja di TNB Remaco ni, tapi bukan di Penang, di Manjung nun.

Dan berdasarkan apa yang dia cakap, memang ok lah benefitnya.

Dan saya pun pergi dengan rasa kuat sangat nak kerja.

Tapi bila sampai, basic 1200 kalau tak silap.

OT tak ada.

Masa itu sahaja basic saya sudah dalam 1700 kalau tak silap.

Dan bila OT, 2600 mesti dalam tangan punya.

Tiba tiba saya nak dapat gaji 1 lebih, duduk lagi kat negeri orang, bayar sewa macam mana? Makan lagi?

Abang saya bising juga, sebab tak ambil.

Geram juga. Apa ke bangangnye nak ambil keja gaji macam tu.

Bila si interview tu dah kata macam tu.

Saya pun kata lah.

Kalau macam tu, tak per lah.

Saya tunggu jawatan dari Remaco Penang untuk yang lebih baik lagi untuk saya.

Dan terus balik Ipoh.

Motif nya mudah.

Saya tak rasa jawatan itu akan beri hidup saya lebih baik lagi dari tempat sebelum nya.

Kawan saya di Remaco itu ada juga cakap.

Ala hang keje je situ, aq rasa dia nak acah hang je cakap tak ada OT.

Masa tu saya geram juga, dan terus cakap.

Kalau dia nipu aq, dia le sengal, sebab aq tak keja dengan dia.

Hah ye dengan bongkaknya.

Alright?

Jelas?

Tak perlu takut ye, tenang, dan cuba study study sikit.

Kalau kita nak sangat dengan satu satu company tu patutnya kita prepare lebih awal.

Prepare bukan nya duk study apa company tu buat sahaja, malah ayat ayat dia yang boleh kita tangkis.

Adakah Saya Total Tak Gabra?

Mesti lah tak, dah nak 30 dah ni.

Masa awal awal kerja dulu, masa awal awal nak pergi interview dulu, memang ler.

So kita kena praktis juga, banyak testing cakap sorang sorang lah yang biasa saya buat.

Tapi baru baru yang interview ni pun saya gabra juga.

Masa itu interview untuk TNB Jana Manjung, mungkin sebab terlampau nak sangat kan kerja tu.

Saya ada share apa kesilapan yang saya sudah buat, harap anda jangan pula lagi ulang kesilapan saya tu ya.

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *