Kerja Kosong Kilang Penang

Penang memang antara wilayah yang paling popular untuk orang cari kerja kilang yang bagus bagus ya. Antara daerah atau pun area utama kawasan industri yang besar besar adalah di Bayang Lepas dan Batu Kawan. Mungkin ada lagi kawasan industri besar yang lain.

Untuk orang penang sendiri, memang ia nya kelebihan untuk korang semua lah. Tapi dari kami yang Ipoh, Kelantan, Perlis semua ni terpaksa lah berpindah untuk cari rezeki ye. Jangan halal pulak wei, kami bukan Zionis. So kami bukan terrorist ya…

Antara daerah lain yang utama di bahagian utara ialah Kulim Hi Tech. ok? Hah dah melalut dah, saya nak cerita pasal kilang di penang sebenarnya ni..

Ok kita back to main point ya..

So di penang, directly, antara kilang kilang yang power, yang establish, yang dikatakan best ler..orang lama kata, boleh kerja sampai mati lah. ( nak menunjukkan kilang tu bagus )

Ialah:

  1. Osram
  2. Infenion

Eh korang dah baca jenis jenis produk kilang? Saya ada kongsikan artikel nya di sini, Tips cari kerja kosong kilang. So apa yang saya tulis kat situ ialah, jenis jenis produk kilang yang biasa korang akan jumpa. Contoh macam industri plastik, semicon, power plant, produk yang berasaskan besi dan macam macam lagi lah. Semuanya ini akan mempengaruhi sedikit sebanyak gaji yang korang akan dapat.

So kalau tak baca boleh baca dulu..

Apa yang saya nak bagi tahu, kalau di Ipoh, tempat kelahiran saya. Kawasan industri untuk setiap kategori yang saya kongsikan dalam artikel Tips cari kerja kosong kilang, mungkin nampak macam berselerak senatero Ipoh.hah gitu

Tapi kalau di area Penang ni. Korang akan nampak ia tertumpu satu itu je. Kalau di Ipoh. Memang nampak bangunan gah macam Carsem lah kilang paling besar. Tapi saiz macam Carsem tu di Penang, itu lah antara yang paling kecil…

Ok gitu introduction nya.

Sekarang, saya nak kongsikan cara utama yang korang boleh cuba untuk apply kerja kilang di Penang ni.

  1. Mintak tolong kawan

Korang tahu, setiap kali korang minta tolong kawan rekemen. Kalau otak dia tak betul, mesti diorang malas nak tolong. Tapi kalau otak dia betul, insyaAllah dia betul. Sebab apa tau, contoh macam kilang saya sendiri, kilang akan bagi komisyen tau kalau saya rekomen orang yang dapat confirm.

Kalau tak silap

Operator – RM 300 saya dapat bila dia confirm

Diploma – RM 750 saya dapat bila dia confirm

Degree – RM 1 500 saya dapat bila dia confirm

Dan setakat ni, saya dah rekomen 10 orang. Kah kah..

Hah tipu je. Saya tengah usaha kan. Sebab setakat ni, tak tau nak link dengan HR macam mana. Tapi yang pasti, cuba cari member yang rapat. Kenai untuk rekemen kan untuk korang. Ini 1..

  1. Hantar terus resume ke kilang..

Dengan selamba bomba. Lepas korang siapkan resume, hantar terus ke kilang. Kalau boleh, jangan bagi pak guard, takut pak guard buat jadi penuhkan tong sampah..so minta kebenaran untuk masuk ke dalam dan bagi Resume.

  1. Call dulu pun boleh..jimat nak print semua kan..

Actually melly, semua teknik ni saya ada kongsikan di 10 cara cari kerja kosong, atau pun boleh juga rujuk di CheckList Cari Kerja ni. Checklist tu pun rangkuman daripada 10 cara cari kerja tu juga. Tapi korang baca je dua dua sebab saya takut ada point yang saya tak sembangkan dekat checklist..

Idea yang saya kongsikan kat dalam artikel ni pun semuanya ada dalam checklist tu. Cuma saya lebih specifikkan pada yang nak cari kerja kilang je. Seperti contoh, dalam checklist tu ada nak apply SPA. So kerja kilang ni, celah mana yang nak cari kalau dari SPA kan.

Sebab SPA lebih focus pada kerja kosong yang ditawarkan oleh kerajaan..

So no 3 ialah, korang terus sahaja Call mana mana kilang yang korang nak. Dan cara sembang nye macam ni..

Anda : hello, boleh saya bercakap dengan bahagian HR

HR : Yes, Im speaking

*kalau dia melayu, ucap la salam elok elok. Kalau korang boleh reply dan cakap dalam bahasa inggeris lagi baik…

Anda : ya, saya nak tanya kalau ada jawatan kosong untuk company XX

**nanti lepas tu, mesti dia akan tanya kos apa, diploma ke degree semua tu lah. Korang pandai pandai lah reply…saya cuma nak sentuh point yang paling penting iaitu, cara nak close cakap ni. Kiranya nak tanya terus, awak nak apply macam mana. Ayat nya..

Anda : so, macam mana saya nak apply ya. Kalau saya terus hantar awak resume boleh tak? Atau pun saya boleh by post…

***kalau dia cakap buat dari jobstreet terus. Korang kena juga cuba untuk minta by email supaya kalau korang apply dari Jobstreet, maksudnya layanan ketidak keberjayaan dengan orang lain tu sama lah. Nak convert kat Jobstreet supaya di panggil Interview bukan senang tau. So bila korang call sedikit sebanyak ia memudahkan anda untuk terus bercakap dengan orang dalam…

Jelas?

Ada apa apa nak tanya?

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Latest posts by Syed Shaff (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *