Kilang Yang Menawarkan Latihan Industri

Untuk topik ni, actually melly saya sudah cover dah sebelum ni. Ini dia artikel nya, syarikat yang menawarkan latihan industri. So boleh baca kat sana sahaja. Saya juga ada pelbagai cara untuk korang apply latihan industri juga kat artikel tu.

Cuma artikel ni, saya lebih nak penekanan akan jenis kilang. Nanti kalau cakap bunyi syarikat macam company yang buat kerja office office pula kan. So kita lebih focus pada kilang, sebab lebih sesuai untuk jurusan macam mekanikal atau elektronik untuk dapatkan kerja..

Ikut kan pada artikel yang saya suggest tu, saya minta korang untuk apply dengan MauKerja. Di Maukerja mereka ada listkan banyak company yang open untuk buat latihan industri. TETAPI, tak bermakna kalau korang tak nampak company yang korang nak atau company yang dekat dengan rumah korang tak ada dalam list tu, maksudnya company tu tak open untuk latihan industri..huhu….macam pusing pusing je ayat saya ni..

OK macam ni…

YANG TERBAIK LAGI DE BOOM, bila nak pilih company mana atau kilang mana untuk korang buat latihan industri bukan atas list. Atau pun dari list yang saya bagi. Itu sekadar list sahaja tau. Senarai yang saya bagi, mungkin bukan terbaik. Kalau terbaik pun atas pengalaman dan bidang yang saya tahu sahaja. Iaitu SEMICON. So ini sahaja yang saya tahu. Untuk company macam Oil n Gas contohnya, mana saya tahu. Untuk company yang terbaik dalam bidang kejuruteraan mana saya tahu.

So kita sambung semula ayat, COMPANY YANG TERBAIK UNTUK KORANG BUAT LATIHAN INDUSTRI ialah COMPANY YANG KORANG SENDIRI RASA BAGUS.

Dan untuk tahu mana company yang bagus. Boleh sahaja tanya lecturer korang. Itu pun kalau lecturer tu memang pernah kerja. Kalau lecturer tu memang habis study je terus jadi lecturer tiada pengalaman kerja. Jangan percaya juga.

So boleh juga tanya kawan kawan. Tanya saya ke. Dan antara yang saya tahu, macam company Semicon dan juga company buat siment. Seperti yang saya kongsikan dalam tips cari kerja kosong kilang ni.

Atau pun boleh tanya kawan kawan senior yang sudah bekerja. Boleh juga tengok internet. Tulis macam ayat bawah ni…

Lepas tu, cuba cari senarai company tu mana yang ada di Malaysia. Oh ya, kilang saya bekerja sekarang ada juga dalam senarai tu. Infenion Technologies.

Boleh juga klik dekat link top 20 semicon tu. Dan bila korang klik, satu table di seperti di bawah akan terpapar

So apa yang saya tahu, company ada di Malaysia, no 1, Intel, no 12. Infenion. No 15 global foundaries tu kat Singapore. Kawan saya kerja sana. Rasanya dia apply kat Jobstreet. Orang Global Foundaries tu datang buat interview kat Penang.

Pendek cerita, kena buat research sikit lah….

Company yang establish ni biasanya dia akan bagi bonus atau kelebihan yang macam. Contoh macam yang saya dapat

  1. Bonus shift – dalam RM 120
  2. Bonus kereta – tambahan RM 100
  3. Elaun kerja siang dalam RM 3.50, malam berapa saya lupa. Tapi kalao OT malam elaun RM 15
  4. Elaun makan setiap hari, scan guna badge yang duk gantung kat leher saya ni kalau malam RM 5. Kalau siang dalam RM 2.50
  5. Bonus tahunan – dalam 1 bulan kali gaji
  6. Bonus performance, ada A, B, C dan D. kalau dapat B, dalam 1.3 ke atas. Atau 1.5 dari gaji. Dengar cerita, company saya kerja bagi sampai 1.8 untuk siapa yang dapat B. ura ura lah..saya dapat B
  7. Bonus setiap 3 bulan, ada kira kiranya. Kalau macam saya, dengan basic 2k. akan dapat bonus lebih kurang RM 450 setiap 3 bulan.

Untuk last December 2017, bonus yang saya dapat termasuk gaji + OT, ialah RM 9500. tolak kwsp dan tax lebih kurang 1k. So, dapat tangan 8500 lebih kurang…Shhh, jangan bagi tau orang…

Kelebihan kat atas ni, mungkin hanya dapat dekat pekerja tetap sahaja. Budak praktikal saya tak pasti. Rasanya dapat kot.

So step pertama apa?

Cuba buat research untuk tahu kilang mana yang anda nak.

Lepas tu, tak payah tunggu nak cari kat jobstreet kalau kilang tu open untuk latihan industri. Ambil no telefon dia dan terus call sahaja tanya..begini ayat nya..

AWAK – hello, boleh saya bercakap dengan bahagian HR

KILANG YG AWK NAK – ya saya yang sedang bercakap

AWAK – saya nak tanya, kalau company xxx ni ada tawarkan latihan industri

KILANG YG AWK NAK – ya ada..

Kalau tak ada, cari kilang lain. Kalau dia cakap ada. Awak tanya dia prosesnya macam mana.

AWAK – so saya kelulusan diploma mekanikal, macam mana ya proses untuk mohon. Boleh saya terus hantar email atau post surat dekat cik tak?

Lepas tu..korang pandai2 lah ayat dia…

OK?

Jelas?

Tujuan saya tanya nak minta hantar guna email atau pos tu bukan apa. Kalau dia boleh email, x de rugi duit korang nak print kan. Lagi nak keluar g kedai lagi. Duit lagi, nak post lagi. Semuanya masa, saya da lalui semuanya. So cakap awal awal, kalau boleh guna email. Jimat..setel time tu juga.

Saya ada buat contoh resume untuk apply latihan industri, boleh rujuk kat artikel ni ya adik adik, http://www.saya-share.com/praktikal-latihan-industri/

Update

Kalau nak diikutkan, bila korang apply latihan industri akan ada satu surat khas yang institusi korang minta bagikan sekali kan? Kalau tak silap saya lah. Saya pun dah lupa..so korang bagi surat tu pun boleh. Tapi saya sangat galakkan korang untuk sediakan resume untuk buat persembahan kat company company ni lebih baik lagi..

Ok?

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Latest posts by Syed Shaff (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *