Sedih bila teammate dapat kerja lain?

Dulu saya macam tu juga. Rasa terkilan sebab kawan kawan sekerja dapat tempat lain. Tapi bila dah lama lama, sebenarnya apa yang saya rasa sedih tu tak perlu pun. Buat apa nak sedih…Buat apa apa nak ingat ingat kawan kawan baik yang ada peluang lebih baik di tempat lain. Kalau offer yang kawan tu dapat lebih baik,…

kerajaan malaysia

Cara Dapat Kerja Kosong Kerajaan – 3 Sumber Utama!!

Siapalah tak nak kerja dengan Kerajaan!! Kerja dengan jabatan kerajaan ni memang banyak kelebihannya. Nak buat pinjaman senang, kalau KWSP tak nak boleh keluarkan, dan jadikan untuk package ambil pencen. Tentang increment gaji pula, setiap tahun kenaikan bukan satu masalah. Isteri saya sendiri kerja kerajaaan, rasanya lebih kurang dalam RM 250 setiap tahun kenaikan secara tetap. Kita…

pengalaman kerja di singapura

Tiada Rekod Untuk Pengalaman Kerja di Singapura

Assalamualaikum, saya minta maaf banyak banyak. Dalam blog saya ni, memang tiada tips yang boleh saya kongsikan untuk anda yang teringin cuba cuba cari kerja kosong di Singapore. Kebanyakan kenalan saya pun, hanya bertukar negeri sahaja. Tiada lagi yang sampai ke Singapore. Saya sendiri pun sekadar bertukar negeri sahaja, saya ada kongsikan tips merantau, pro…

Semasa Interview, Nak Cakap Bahasa Inggeris atau Melayu

Bahasa Inggeris VS Bahasa Melayu Ok macam ni. Kadang kala kita mesti akan terasa sama ada boleh tidak gunakan bahasa melayu dalam sesi interview. Kalau cakap bahasa melayu adakah saya akan di cop bodoh terus? Not Qualified? Jawapannya? ialah jangan TAKUT… Kalau anda boleh berbahasa Inggeris. Alhamdullillah, boleh terus gunakan bahasa inggeris. Atau pun, tunggu duhulu pegawai yang…

tentang-saya

Yeay…..Post Pertama Ni…

erm… Saya nak share apa ya di post pertama ni. Saya nak share tak ada apa lah. Bagi saya warm up warm up dulu dengan jari ni…   sdksjadks sdsadsa skjd skadasdqwxnon s s qw qwdqw qwd qw dwd qwdwad   Hah ok..sudah.. Post yang seterusnya baru saya akan mulakan tips nya ya. Ah lagi…