Pengalaman Interview Dengan TNB Jana Manjung

Sinopsis Pengalaman Interview TNB JanaManjung

Ok, so cerita dia lebih kurang macam ni lah. Ada sorang member saya yang memang berasal dari area Lumut. Entah macam mana, dia cakap ada kekosongan Juruteknik TNB di JanaManjung. Entah kenapa member saya ni bermurah hati untuk kumpulkan beberapa resume kawan kawan yang lain termasuk saya untuk hantar dia hantarkan sekali kt TNB JanaManjung.

Masa tu, kitaorang semua masih lagi bekerja di Ipoh, Carsem.

Saya ok jer, sebab seperti yang saya share sebelum ni di post, cara dapat kerja terbaik. Salah satunya adalah hantar terus resume anda ke kilang atau mana mana syarikat.

Berbekalkan kebolehan menggoreng resume yang telah pun share pada anda sebelum ni. Saya pun minta lah jasa baik si member saya sorang ni untuk hantarkan sekali resume saya.

Lebih kurang dalam 4 atau 5 orang juga total semua member yang kawan saya ni hantar kan.

Dan lepas sebulan macam tu, sorang je antara kami yang dipanggil.

Tak lain tak bukan, SAYA LAH…hehe..tu yang tulis ni.. Masa tu saya yakin darah kawan saya yang pulun untuk hantarkan resume kawan kawan dia mesti menggelegak punya. Walaupun masih lagi terukir senyuman.

Di Hari Ketibaan

So pagi masa sampai tu, saya datang lah dengan nervous nya. Terus terang saya cakap, saya memang jenis jarang rasa nervous kalau interview. Kebiasaannya saya akan melangkah dengan yakinnya. Tapi sebabkan ini TNB, yang teramat amat sangat nak. TIBA TIBA BUAT RASA GABRA GILA…

Sebab?

Ok meh saya cerita benefit TNB untuk JanaManjung sahaja.

Ingat ya, TNB di Manjung ada dua company, satu TNB JanaManjung lah, memang TNB punya, lagi satu TNB Remaco, TNB Remaco ni subcon nya. TNB Remaco ada lagi satu power plant yang baru di bina, tapi di Penang. Ini pun saya dipanggil Interview juga. Saya memang pergi, tak dapat juga. Tapi cerita yang di Penang ni lain, saya nak kongsikan yang di Manjung ni dulu.

So benefit yang kita boleh dapat kalau dapat kerja TNB JanaManjung ialah:

  • Ot memang confirm ado
  • Koje 8 jam je wei, sonang je, datang koje, pejam celik dah bunyi loceng balik
  • Elaun umah RM 600 yob ( mana nak cari elaun rumah 600? GOV pun belum tentu dapat RM 600 )
  • Elaun koje shift semua ada ler dekat RM500
  • Annual bonus? Kencang lagi dari angin..

Lebih kurang macam tu lah, walau kilang Semikon Sun Edison di Ipoh tu lagi berbaloi. Tapi biasa lah, orang yang baik pun cepat tinggalkan kita. Sama juga lah dengan Kilang yang baik..Itu sebab kilang yang saya kerja ( Sun Edison ) tu boleh bungkus…

Tapi yang pasti TNB kukuh lah, nak buat loan rumah ke apa, mudah kan. Sebab dia separa kerajaan kan?

Ok, so di pagi hari interview. Saya pun sampai lah di muka depan pintu masuk TNB. Punya lah besar.

Punya la terkejut beruk saya, rupanya TNB pun ada guna machine korek arang batu yang ini. Kawan saya ada kerja kat mesin ni di TNB, tingkat yang kedua rasanya. Maint Tingkat 2

Buat Medical Check UP

Masa pagi awal awal datang tu, memang kami dalam 15 orang juga lah. Semuanya awal awal lagi sudah bergegas ke Klinik TNB dalam tu dulu. Sorang sorang timbang berat, check BMI semua. Saya cuba cuba telan angin ingatkan leh terapung supaya dapat ringan sikit. Tapi tak berjaya….

Lepas Medical checkup, ambil masa lama juga. Sebab ramai kan.

Selepas siap, terus patah balik ke tempat interview tadi. Rasanya ada break sekejap. Saya lupa dah…

Testing 1 2 3

So, memang ada test.

Soalannya adalah sebijik format macam yang saya bagi contoh di post ini, Soalan Test TNB.

Masukkan nama dan email ya..
Nama
Email

Bila dah dipanggil interview…
Tiba lah masa saya tukar tajuk sedih kepada.

KESILAPAN SAYA MASA YANG MAHA DAHSYAT

Sememangnya, soalan interview di TNB ni agak bocor, kiranya saya macam dah tau dah apa yang akan ditanya. Saya dah lupa dah mana datang kebocoran rahsia ni.

Untuk permulaan, panel akan minta saya perkenal kan diri macam biasa. Saya pun kenalkan diri saya gunakan teknik yang saya kongsikan dalam artikel ini lebih kurang.

Selepas tu, panel minta saya bangun untuk bagi tahu satu per satu, mana satu valve beserta dengan namanya. Kiranya valve yang penutup, yang buka gas semua tu lah. Anda boleh faham dengan lebih lanjut tentang valve tu di post ini, jenis jenis valve yang mesti anda tahu + fungsinya.

Nampak macam semua berjalan lancar, walaupun macam ada terkantoi sikit sebab salah nama valve.

Tapi, tiba tiba…panel tanyakan saya soalan bawah ni…

“ Awak ni kerja semikon ya, tempat kilang pun bersih. Udara pun bersih, tak panas.
Sedangkan kerja yang awak nak mintak ni panas, kerja bahagian luar. Habuk, so apa yang boleh awak yakin kan kepada kami “

Soalannya, tak ada lah sebijik macam ayat saya atas. Saya pun dah lupa, tapi itu lah maksudnya..

Dan apa yang saya jawab?

Ermm…hehe…ye tak pe, saya boleh saya boleh, tak ada masalah punya..saya boleh..hehe

Macam tu je saya jawab? Adoi…

Hati? Memang ler sangat marah. Geram, benci ngan diri sendiri..

Sebab saya tak patut balas macam tu. Ingat boleh boleh ni Malaysia Boleh ke?

Ayat tu tak menonjol.

Orang nak bagi gaji kat kita, panel tu nak harapkan saya untuk buat kerja. Tapi cukup kah saya buktikan yang saya ni boleh hanya dengan mengatakan “saya boleh” ? Mesti lah jangan sekadar cakap kosong, sepatutnya saya sertakan juga lah dengan nas nas yang menyokong kebolehan saya..

So tersangat rugi lah saya.

Kenapa saya jadi macam tu?

Sebab saya blur…Saya tak expect saya kena jawab soalan macam tu, tambahan lagi dengan hati yang nervous memang buat cara saya berfikir dengan elok tu jadi terbantut..

Akibat Kalau Jadi NEVES >> Baca ni…

Bila dah balik, malam tu baru lah petah bersuara apa yang nak di balas.

Tapi dah terlambat..

Itu sebab salah satu perkara yang saya ingatkan sebelum pergi interview adalah anda prepare untuk jawab soalan yang mungkin dia akan tanya..

Saya ada listkan senarai soalan tu semua di post ini, contoh soalan soalan killer masa interview

Tapi, kalau saya boleh cakap dengan petahnya, apa yang saya boleh gorengkan ni?

Kalau anda ada baca biodata pengalaman saya di about me tu.. Saya ada cerita, memang saya ada kerja luar, sebagai ‘semasa praktikal’, sebagai operator, dan sebagai machinist.

Masa machinist tu, kalau pergi kerja, tak perlu pakai minyak rambut, sebab nanti akan penuh minyak hitam.

Masa saya kerja tu juga, nak angkat barang barang berat. Kren mana ada, semua guna forklift. Bayangkan saya bawa forklift, dekat 2 tahun.

 

So, jawapan saya sepatutnya balas macam bawah ni..

Ye memang betul ( skill pertama jangan lupa sokong ayat dia ), memang betul saya kerja semikon, ada airkon. Udara bersih semua.

Tapi ( ingat, jangan argue, so hati hati kalau guna perkataan TAPI ) kalau encik boleh lihat di resume saya tu.

Sebelum ni memang latar belakang kerjaya saya bukan nya tiba tiba semikon.

Saya pernah practikal di KL sebagai technician. Welding, pasang pneumatic, cat tong tinggi 10 kaki.

Lepas tu pula, saya pernah kerja sebagai operator di Kilang Screw lebih 6 bulan.

Lepas tu machinist technician stamping machine dalam tempoh sama juga.

Forklift pun saya pernah bawa 2 tahun. Kiranya, semua kerja luar saya buat. Biasa lah kalau kerja dengan Cina kan. Sistemnya tak berapa teratur sangat.

Dan kalau boleh saya ceritakan sikit pengalaman cara saya bekerja untuk troubleshoot stamping machine, machine stamping ni biasa lah, besar saiz nya lebih kurang hampir separuh bas panjang. Dan memang panas lah,sebab dia nak bentuk besi rod jadi kepala screw.

Dan aktiviti biasa yang saya buat ialah tukar mold, sebab selalu pecah.

Tukar minyak hitam

Welding juga sebab ada satu bahagian dalam machine stamping ni ada yang selalu patah.

Kami buat kerja stamping machine ni 2 orang, ada saya lampirkan juga gambar nya kat dalam resume.

Ah lebih kurang macam tu lah..

Saya boleh pergi lebih panjang lagi, tapi harap anda jelas lah maksud saya.

Pendek kata…

Anda sendiri pun boleh pikir, bukannya susah mana pun kalau kerja luar.

Pondan pun boleh buat. Tapi biasa lah, diorang nak kita ni macam ada kemahiran bercakap.

Tapi jangan goreng habis, apatah lagi kencing. Confirm tak dapat.

So berpada pada lah ya.

Adios….

Jangan lupa baca contoh contoh soalan killer masa interview

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *