Jangan Tipu Slip Gaji Tempat Lama

Kalau Nak Makan Duit HARAM – Tipu Lah Gaji

Ok, sebelum tu.

Maaf lah kalau saya selambanya katakan ianya haram.

haram halal bukan saya yang tentukan. Siapa lah saya. Bukan Ustaz. Hanya pencari kerja sahaja.

Tapi yang penting bila anda start apply kerja, dan bila HR kata gaji anda berapa, anda kelentong dan edit atau buat slip gaji sendiri contohnya.

Saya ada kawan macam ni sebenarnya.

Tau tak, betapa bahayanya tindakan anda ni?

MasyaAllah, kalau tak dapat, anda dapat dosa menipu.

Kalau dapat? Menipu dapat, rezeki yang kita duk bagi anak bini makan tu macam mana pula?

Lagi sekali saya tak berani nak kata halal atau haram. Tapi yang pasti, tak berapa nak cantik lah kan.

Dan dalam soal gaji saya memang hati hati. Saya sanggup gaji sikit, asalkan tak perlu menipu macam tu.

Habis lah kan. Tak kan lepas 3 4 bulan kerja anda tiba tiba jumpa HR cakap:

HR sila rendahkan gaji saya!!

Ada ke orang nak buat macam ni?

So jangan menipu gaji.

Tak apa, jangan sedih sangat bila gaji anda sikit.

Ya saya faham, banyak benda nak bayar, lagi nafsu nak membeli lagi.

Semua orang rasa macam tu, tapi nanti lama kelamaan ok lah. Baca lebih 7 tahun pengalaman kerja saya di sini. Gaji tak la banyak, tapi makin naik. Dan untuk 4 ribu sebulan, memang cukup untuk sara anak bini.

Sabar ya.

Saya sendiri pun dulu kerja, gaji 300 sahaja sebulan.

Itu tahun 2010 tu. Bukan nya tahun 1956 pula tau.

Bukannnya duit pisang atau sistem barter guna garam. Ni ringgit malaysia ni.

ABC pun dah tak harga 10 sen dah.

So, anda sabar.

Cuba bawa bertenang dan fikirkan penyelesaian terbaik satu persatu.

InsyaAllah ada jalan nya.

Yang penting jangan menipu.

Takut kita nanti makan rezeki yang entah apa apa.

Dibawah ni ada satu video daripada Ustaz Azhar Idrus tentang ubah slip gaji untuk buat loan pinjaman lulus.

Actually, ia lari sikit lah daripada matlamat penulisan saya dalam article ni.

Tapi harapnya sedikit sebanyak, dapat jelaskan pada anda lah.

Alright, lebih kurang macam itu lah.

Untuk sebarang kemusykilan, mungkin boleh tinggalkan komen saya akan bagi pendapat macam mana.

Bukan lah hebat sangat agama. Tapi insyaAllah, kalau ada yang tak jelas saya akan tanyakan pada mereka yag lebih arif.

Di bawah ni ada beberapa video yang mungkin elok juga kalau saya share di sini.

Juga mengenai penipuan masa dalam kerja juga.

Dah tengok?

Sejujurnya saya sangat sangat gementar tonton video yang no dua tu.

Terasa sangat rasanya. Banyak dosa yang kita dah tak boleh buat..sedihnya lah.

Saya ada lagi 2 video untuk kongsikan ni.

Baik lah, itu sahaja kot.

Sekian terima kasih sebab sudi baca sampai sini ya.

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

2 thoughts on “Jangan Tipu Slip Gaji Tempat Lama

  1. Hello, nama saya ialah Victoria Alberto, mangsa penipuan di tangan peminjam palsu. i telah kehilangan kira-kira $ 6,000 kerana saya memerlukan modal yang besar sebanyak $ 80,000. i hampir meninggal dunia, saya tidak mempunyai tempat untuk pergi. perniagaan saya telah dimusnahkan, dan dalam proses itu saya kehilangan anak saya. i tidak tahan perkara ini berlaku lagi. Mac 2017, saya bertemu dengan seorang rakan yang memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Puan Olivia Daniel, yang akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman di sebuah syarikat. ibu yang baik saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada anda, dan Allah terus memberkati anda. i juga suka menggunakan kesempatan ini untuk menasihati rakan-rakan Malaysia, bahawa terdapat banyak penipu di luar sana, jadi jika anda memerlukan pinjaman, dan ingin mendapatkan pinjaman yang cepat, hanya mendaftar melalui Puan Olivia Daniel melalui e-mel: (oliviadaniel93@gmail.com ). anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel ini: (victoriaalberto78@gmail.com). jika anda mempunyai sebarang keraguan. sila dia adalah satu-satunya orang yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai.
    Terima kasih.

    1. Tengok comment spammer atas ni punya goreng. lawak sampai buatkan saya approave. Siap siap Allah Allah lagi. Padahal nama confirm confirm bukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *