Pinjaman Peribadi – The Ultimate Pendapat dari Hati

Nak buat pinjaman peribadi ya? Ok jum jum..

Dengar nasihat pakcik ni..

Mula mula sekali..PakCik nak cakap, kalau boleh. Kalau benda ni tak perlu, kalau benda ni boleh sahaja korang pinjam pinjam kat kawan atau sedar mara. Pinjam lah dari diorang dulu. Sebab nanti nak bayar nye balik, akan rasa menyesal punya.

Itu sebab, idea terbaik untuk buat pinjaman peribadi ni ialah lari daripadanya. Kiranya jangan buat.

Seperti motif blog ni sendiri. Untuk cari kerja dan nasihat financial dari saya, cuba lah rancang perjalanan hidup korang elok elok supaya tak terpaksa menanggung pinjaman bank. Ingat!!! Kita hidup di Malaysia ni, sepatutnya ada dua jenis loan sahaja. Rumah dan kereta.

Itu pun dah nak dekat 2k juga tau. Rumah confirm 1k, kereta 700 juga kebiasaannya..

Ok itu dia nasihat pertama untuk buat pinjaman peribadi. Iaitu, jangan buat terus. Rancang kewangan elok elok supaya anda tak buat.

Eh.tapi kan.

Katakan korang buat loan, mungkin dalam 3 tahun ke. Bila korang bayar cantik, nanti nak buat loan rumah ke kereta ke akan lebih mudah lepas. Sebab bank tahu rekod pembayaran korang cantik. Kiranya, bank ni dia bukan fikirkan orang ada basic yang cukup ke tak sahaja. Malah sifat rajin bayar ke tak tu yang paling penting.

Done nasihat yang kedua lah ya tu.

Nasihat ketiga pula ialah.

Sudah pasti kita mesti nak cari bank yang paling rendah rate bayaran bulannnya. Atau pun total bunga yang kita kena tanggung.

Sepanjang apa yang saya tahu, antara yang paling rendah ialah MayBank, Al Rajhi Bank..

Yang AlRajhi Bank tu memang tersangat rendah lah kot.

Tapi walaupun semua semua ni rendah, kita akan ada masalah dekat basic yang perlu untuk lepas. Sebab kebanyakannya semua nak 2k ke atas. Atau pun 2500 ke atas sebagai basic. Ini basic ya, bukan gross income atau pun termasuk OT.

Berikut adalah table untuk pinjaman peribadi beserta basic yang anda perlu lepas.

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *