Tips Merantau Cari Kerja Kosong? Pro and Contra

Adakah Keputusan Untuk Merantau Adalah Terbaik Untuk Saya?

Whaaaa.. Saya buat keputusan yang agak lama juga untuk mula merantau.

Saya kerja shift 12 jam.

Ini je nak dapat gaji ribu ribu kalau diploma ni bagi saya.

Kebanyakan kilang di Ipoh, shift pattern 4 2 4 2.

So memang agak letih untuk saya peruntukan masa untuk blogging juga.

saya ambil keputusan yang agak lama sebab?

Satu…

Saya takut… saya tak biasa…

Kedua

Sebab tak ada modal.

Tapi akhirnya saya merantau juga.

Dari Ipoh, ke Kedah.

Tapi tak ada lah mengejut macam tu terus pergi ke Kedah.

Sebab saya ada menyewa di rumah lain dengan kawan kawan juga dahulu dalam 1 tahun juga kot.

Lepas tu, baru la rasa ada kekuatan untuk berani kan diri merantau.

Apakah sebab utama saya merantau?

Saya pasti ini adalah utama atau tidak. So saya listkan juga kebarangkalian yang lain juga.

  1. Kilang di ipoh, yang satu satunya punyai shift pattern yang menarik untuk bagi saya banyak masa untuk menaip macam sekarang ini sudah shut down bulan 9 september 2016 ni. So, nak tak nak saya terpaksa cari kerja sini, atau area Penang.
  2. Kedua, kerja di area Kulim dan Penang, adalah lubuk bagi yang kerja kilang ni. Sebab kebanyakan sini kilang besar besar. Banding dengan Ipoh, kilang besar sikit. So gaji pun tak berapa nak boleh di demandkan sangat. Banding dengan Kulim, dan Penang ia jauh lebih baik. Saya percaya, kalau di Daerah Gebeng, Pahang, Shah Alam, KL, JB pun akan lebih baik juga. Tapi malas lah saya nak ke sana pula. Tak nak jem jem ni. Ni dah dapat Kulim pun dah rasa cukup syukur dah, banding dengan Penang, yang confirm akan jem.
  3. Problem ler kalau duduk dengan family. Topik sensitif ni.
  4. Sudah tiba masa untuk saya belajar berdikari, nanti dah nak kahwin ( update  2017, dah kawen pun )
  5. Suka nak belajar cara orang lain di negeri lain, tapi lebih kurang sama je..adoi..
  6. Dan macam macam lagi lah.

Untuk perkara no 3 tu.

Masalah dengan family kan?

Bukan lah masalah sampai kecoh gaduh..

Tapi entah lah, bila duduk ngan family rasa macam tak emosi rasa tak menentu je.

Rasa juga mulut berbisa asik sampai ke kat telinga ni.

Huhu, tak baik juga kata macam ni.

Saya pun, ambil keputusan untuk merantau.

Supaya saya tak terus buat dosa macam tu.

Jadi lebih baik saya keluar dari rumah dan cari kerja lain jauh sikit.

Dan Bila Saya Balik?

Wa…seronok juga bila dah lama tak balik.

Best..

Sebab macam ada suasana balik Kampung bila raya.

Kalau tak, time raya ibarat macam perjalanan 30 minit je.

Tapi sekarang, balik raya berejam rejam.

Family pun ada gaya macam rindu sikit bila saya balik. Hehe

Pernah satu malam, bila saya balik, semua diorang bangun.

Saya pulak pelek,

Kenapa kome semua bangun ni…

Hehe

Kalau tak dulu, saya balik je kampung, semua buat tak tau jer.

Pernah juga tanya..

Aik, mak tak perasan ke sapa yang balik ni..huhu..

Tak pe lah..

Sekarang dah lain kan…Alhamdullillah.

Mana Lebih Jimat?

Mesti lah duduk dengan family.

Tak perlu fikir bil api, bil air, paling merana bil untuk makan makan ni.

Dengan family saya dulu, senang, pergi bawa mak ke pasar, bagi dalam 50 ok lah tu, untuk makan satu minggu.

Duk membujang, sehari dalam 20 ringgit juga.

Makan Pagi..

Saya biasa ambil nasi + ayam + ikan tongkol + kuah apa entah = RM 3 50

Air Milo         = RM 2.00 kalau tak silap

Total makan pagi = RM 6 lah senang cerita

Tengah Hari

Dalam RM 7.00

Malam?

Dalam RM 7.00 lagi.

6 + 14 = RM 20 hengget juga lah sehari.

Tak termasuk ulang alik te ais mamak lagi.

So total sehari dalam RM 25 hengget.

Bila saya shif kerja malam kan, kilang ni akan bagi kupon dalam 5 ringgit.

So boleh la cover untuk dinner punya makan.

Dan lagi satu…

KEBEBASAN..

Dulu, kalau bangun pagi, memang mak bising sebab tak sembahyang.

Tapi sekarang..senyap je suasana pagi.

Aduhai, berdosanya.

Kesian pula dekat mak yang usaha untuk kita.

Saya sendiri jenis tak berapa suka tidur pagi sebenarnya. So habit ini sangat sangat membantu lah.

Cuma asar tu,

Ya Allah kuatkan lah Aku..

So Kesimpulan Pro dan Kontra nya?

Anda decide sendiri!!!!!

Kalau saya ada pilihan satu dan dua, saya memang teringin nak duduk dengan family sahaja.

Kesian mak, duk jauh. Nak pergi pasar harapkan adik. dia keja.

Nak g pasar borong susah

Mak saya udah lebih 60 tahun tau, tapi masih lagi berniaga kuih.

Setiap kali mak berniaga, saya terasa dosanya yang saya buat.

Sepatutnya mak dah tak perlu dah berniaga macam tu…

Dan saya terpaksa merantau untuk tak lebih banyak buat dosa lagi bertengkar dengan mak..

Dah..tu jer…

The following two tabs change content below.
Saya dah bekerja lebih 7 tahun. Rasanya elok benar kalau saya share, tips temuduga dan kewangan akan susah payah nya kehidupan di dunia yang sementara ni. Sila tinggalkan comment di bawah untuk sebarang pertanyaan... Nanti saya akan reply...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *