Tips Merantau Cari Kerja Kosong? Pro and Contra

Posted on by

Adakah Keputusan Untuk Merantau Adalah Terbaik Untuk Saya? Whaaaa.. Saya buat keputusan yang agak lama juga untuk mula merantau. Saya kerja shift 12 jam. Ini je nak dapat gaji ribu ribu kalau diploma ni bagi saya. Kebanyakan kilang di Ipoh, shift pattern 4 2 4 2. So memang agak letih untuk saya peruntukan masa untuk…

Kelebihan Kalau Mencari Kerja di Jobstreet

Posted on by

Sepanjang hampir 5 tahun saya kerja selepas graduate daripada Universiti Malaysia Pahang, Jobstreet adalah lubuk paling banyak untuk tahu update kerja kosong. Terutamanya dalam sektor swasta. Kalau yang kerajaan saya rasa jarang jarang diorang akan iklan di Jobstreet. Sebab mereka lebih prefer untuk buat pendedahan kerja kosong melalui cara lain, saya ada share mengenainya di…

Panduan Isi Borang Jobstreet – Tempat Terbaik Cari Kerja

Posted on by

5 Perkara Yang Anda Perlu Buat Dengan Jobstreet Assalamualaikum, Jobstreet memang antara platform cari tempat kerja yang utama di Malaysia. Memang dah banyak sangat dah kilang kilang dan syarikat besar menggunakan jobstreet untuk mendapatkan pekerja. Kalau tak percaya, boleh refresh atau tengok job listing hari hari, pasti akan ada company yang buat listing baru. Kalau…

Contoh Resume Format Malaysia?

Posted on by

Salam. Kalau anda betul lah ikut turutan tips untuk dapatkan kerja dari blog SayaShare saya ni. Sepatutnya, anda datang dari page Panduan Lengkap Temuduga. Lepas tu, saya akan minta anda baca contoh resume terbaik. Dan sepatutnya, selepas contoh resume terbaik tu, anda akan berpindah ke post ini. Iaitu format yang anda patut gunakan bila buat…

Betapa pentingnya followup masa nak cari kerja

Posted on by

Ni panduan untuk tulis resume. Ini pula untuk temuduga Dan bila dah hantar resume, jangan terus diam sahaja. Anda mesti follow up. MESTI MESTI MESTI SEMESTINYA…. So macam mana nak follow up? Cara saya ialah.. Dengan selambanye saya CALL…. Kadang kadang, bila lepas saya apply Jobstreet pun saya call. Apa lagi kalau resume yang hantar…