Daily Archives: December 17, 2017

Baca Case Study Ni Supaya Anda DI Panggil Temuduga

Salam. Dalam proses saya belajar cara buat resume dan interview semua. Antara maklumat yang paling penting, bukan sekadar nak buatkan resume kita ni appealing sahaja. Maksud saya, dari segi pemilihan warna. Template resume apa nak guna. Bukan itu…

Read More »

Contoh Cover Letter Bahasa Melayu & Cara Buat NYA

Sepanjang saya cari kerja, dah dapat kerja, berhenti kerja, cari balik, dapat balik. Saya memang tak pernah ada selitkan Curiculum Vitae. Boleh baca 7 tahun pengalaman kerja saya di biodata ya. Memang boleh kata, sepanjang yang saya boleh…

Read More »

3 Faktor UTAMA Kenapa Mesti Buat Resume Elok2x

Sebagai penarik temuduga Memang tujuan utama resume untuk anda dapatkan temuduga. Kalau tak sediakan resume, memang tak boleh anda nak bersua dengan majikan. Temuduga adalah bahagian ke 5 dalam Panduan Lengkap Temuduga Kalau nak harapkan, datang sahaja mana…

Read More »

Cara Nak Buat Permohonan Pinjaman Peribadi Secara Online

Salam. Ada yang bertanyakan pada saya cara untuk buat pinjaman bank. Soalan ni boleh kata kategori pelek juga. Saya pun tak pasti orang tu nak test saya ke apa. Nak buat pinjaman bank, pergi bank lah brother. Erm….

Read More »

Kerja Kosong Part Time?

Nak cari kerja kosong part time sebab apa? Sebab kerja tak lama? Nak kerja masa semester break sahaja? Berikut adalah antara beberapa idea yang saya boleh sarankan. Oh ya. Saya juga akan kenalkan pada anda antara jawatan kosong…

Read More »

Hala Tuju SPM

Alrite. Saya percaya kebanyakan yang datang ke artikel ini adalah dari artikel yang antara paling popular di blog SayaShare.com ni, iaitu cara perkenalkan diri semasa temuduga. Memang ramai rupanya pelawat yang mencari panduan ni.. Saya harap penerangan yang…

Read More »

Cara Nak Buat Duit Online Tanpa Modal

Nak berniaga, tapi tak nak keluar duit ya!!! Jap saya fikir cara nya.. Sebab saya kan, belanja beratus ratus juga. dan 2016. Belanja dekat 2 ribu untuk bisnes sampingan saya sahaja. Bagi saya, kalau keluar duit ni, bukannya…

Read More »

Berapa Ribu Gaji Nak Cari Sebulan?

RM 2000 cukup tak sebulan? Gaji minima RM 1000 tu cukup tak sebulan bila da bekerja nanti? Ok lah. Jum kira sama sama. Kita bahagikan kepada beberapa kategori lah. Sebab ada yang lebih selesa duk dengan family kan….

Read More »

Cara Nak Dapatkan Gaji RM 2 000 secepat mungkin….

Saya ada 3 idea untuk korang, adik adik dapatkan gaji RM 2 000 secepat mungkin… Ok, nak dijadikan cerita. Sebelum ni saya ada buat satu artikel tajuk nya, bila da kerja, berapa ribu gaji yang korang patut cari….

Read More »

Apa Points Yang Perlu Ada Dalam Resume

Cara Buat Resume Salam. Untuk artikel sebelum ini, kalau betul lah susunan siri panduan temuduga yang saya buat. Sepatutnya, anda baca: Panduan Temuduga dahulu, dalam panduan ini saya kongsikan proses yang anda perlu faham bila nak dapatkan kerja….

Read More »