1

Contoh Kekuatan Diri Dalam Resume [Cara Untuk Kita Buktikan]

Strength atau kekuatan diri yang kita cuba nak tunjukkan dalam resume memang satu perkara yang sangat penting. Dengan penulisan yang baik, memang akan mampu menarik perhatian majikan supaya menerima lamaran ( resume ) kita.

Dalam artikel ini, saya nak kongsikan lebih 20 point yang boleh digunakan untuk menunjukkan yang kita ini layak untuk bekerja. 20 point lebih ini juga, saya akan bagi sekali dengan contoh ayat kekuatan diri yang anda boleh gunakan dalam resume nanti.

Cuma, jangan copy paste direct ya. Cuba ubah ubah sikit ayat supaya satu Malaysia tak sama resumenya nanti.

Saya juga, akan snap beberapa ayat iklan job description dari Jobstreet untuk buktikan pula apa yang saya maksudkan.

Cuma mungkin tak semualah, sebab takut takut tak jumpa pula.

Suka saya nak ingatkan juga, contoh contoh point kekuatan diri yang anda boleh gunakan dibawah, bukan semata mata beri focus pada anda yang nak apply jawatan kosong bidang engineering sahaja.

Bidang bidang yang lain pun boleh. Dan juga, jangan masukkan semua dalam resume tu nanti, hanya pilih yang berkaitan dengan bidang dan kemahuan majikan sahaja  (kemahuan majikan tu maksud saya, apa yang tertulis di job description)

Sebelum kita mula, nak minta maaf dulu awal awal, takut, kalau kalau point dibawah ini ada yang seakan akannya sama.

Mungkin boleh tinggalkan komen juga supaya saya boleh tapis sekali lagi.

So setakat ni ada 21 point ya, nanti kalau otak saya berfungsi semula saya tambah lagi. Sekarang ni dah jadi beku sebab tulis artikel ni panjang panjang.


  1. Leadership/Kepimpinan
  2. Self-motivated
  3. Communicating
  4. Creative
  5. Software skillful
  6. Analytics skills
  7. Punctuality
  8. Public speaking
  9. Detail-oriented
  10. Flexibility
  11. Decision making
  12. Management
  13. Negotiation
  14. Teamwork dan Friendly
  15. Multitasking
  16. Time management
  17. Marketing skills
  18. Less monitoring / dependable
  19. Fast learner
  20. Multilingual
  21. Tidak mudah berputus asa

Leadership/Kepimpinan

Boleh meminpin atau menjadi leader ini memang banyak sangat iklan jawatan kosong harapkan anda boleh buat. Terutamanya, jawatan yang memerlukan anda untuk control staff bawahan.

Seperti contoh, staff nurse yang perlu jaga nurse nurse dibawahnya. Atau pun jawatan seperti supervisor yang perlu jaga anak buah.

Kalau kita tak ada sifat leadership, bukan senang sebenarnya orang nak dengar cakap kita.

Example: Led the quality assurance team and helped increase team performance by 40%.

Self-motivated

Kalau bidang kerja macam melibatkan sales dan marketing memang majikan nak sangat pekerja mereka yang ada semangat bekerja selft motivated ni. Ye lah, semua kerja perlu ada semangatkan.

Tapi kalau bidang sales ni akan nampak paling jelas, sebab anda perlu mental yang kuat, tak mudah mengalah, dan tak duduk diam selagi tak capai target sales bulanan.

Kalaulah, macam ayat ayat kita dalam resume kita tu tak bersemangat, atau tiada contoh kejayaan yang boleh dibanggakan, memang agak susah sikit.

Kecuali kalau masa kita datang interview, semangat untuk bekerja tu lebih mudah untuk ditonjolkan bila depan depan berbanding dengan penulisan.

Self Motivated juga, boleh nampak pada pekerjaan yang boleh buatkan anda rasa bangga dengan jawatan yang disandang. Seperti contoh, ayat dalam resume tu anda ada tulis ” team saya berjaya mencapai target sekian sekian untuk 3 tahun berturut turut‘, yang sekali gus menunjukkan yang anda ni productive yang sememangnya majikan akan suka.

Example: Volunteered to help assist with upcoming projects.

Communicating

Kalau anda bekerja dalam satu pasukan, kemahiran untuk berkominasi antara team member sangat penting. Seperti contoh masa saya bekerja kilang shift dulu, memang akan ada 2 3 orang technician lain yang akan bekerja dengan saya setiap shift.

Dan kalaulah kami bertiga ni tak bertegur sapa dan buat kerja masing masing, memang akan jadi masalah pada production.

So dalam resume, anda boleh cuba kongsikan komunikasi antara anda dengan team member yang lain.

Example: Wrote monthly newsletters for the museum, sharing upcoming events.

Creative

Memang ada sesetengah jawatan yang memerlukan anda untuk berfikiran creative. Seperti contoh mereka yang terlibat dalam designing yang ada menggunakan software photoshop untuk  penghasilan graphic yang menarik, atau software sketch up untuk anda yang memohon jawatan arkitek rumah.

Kalau tak creative, memang samalah lukisan anda sepanjang tahun. So itu sebab kena creative, dan lebih baik tambah sekali dengan inovatif.

Sebelum terlupa, tahu tak creative ini apa? Creative adalah pemula. orang yang mengeluarkan idea baru. Inovatif pula penambah baik kepada creative tadi.

Seperti contoh, anda design rumah, biasa awning rumah diperbuat daripada zink. Yang memang akan bising bila terkena air hujan. Tapi anda creative dengan menggunakan bahan lain yang boleh serap bunyi hujan. So tak adalah bunyi bising gila bila hujan. Inovative pula, mungkin konsep awning yang lebih senyap yang sama, tapi mungkin bahan yang digunakan lebih murah.

Example: Ability to come up with new ideas to enhance the design of

company websites.

Software skillful

Software skillfull yang saya cuba maksudkan ini ialah kebolehan anda memahami satu satu software yang baru anda kenal dengan cepat. Makna kata, celik IT lah kira.

Tak adalah terpinga pinga sangat bila orang suruh guna computer.

Seperti contoh macam saya kerja dulu di Ipoh, saya ada apply jawatan kosong di Kulim, Kedah. Engineer itu ada bagitahu saya akan beberapa software yang akan guna.

Function software tersebut mungkin lebih kurang sama dengan company lama saya bekerja, tapi kaedahnya mungkin berlainan. So kebolehan untuk kita adapt dengan software baru dan tool baru dengan cepat inilah buatkan majikan suka.

Analytics skills

Point ni saya teringat masa salah satu interview yang saya pernah hadir. Penemuduga tu tanya, “kalau saya bagi satu data, u boleh lukis tak graphnya?”

Terkejut juga saya, sebab last saya lukis graph ni masa tingkatan 4 atau tingkatan 5 rasanya, tahun 2004 dan 2005.

Sedangkan masa saya interview tu, pada tahun 2014 rasanya. Lama juga tinggal tu.

Saya terus terang cakap, kalau berikan saya sikit masa untuk study balik, memang saya boleh buat. Dalam hati saya, saya dapat agak dah, engineer cina ni saja nak test ja. Sebab takkan lah company masih lagi nak pekerjanya buat graph hari hari.

Mesti sudah ada satu software analytics yang siapkan dalam sekelip mata. Baru lebih cepat untuk kita buat keputusan.

Pendek kata, bila satu satu production berlaku, kebolehan anda untuk interpret pada graph sangat penting untuk anda tahu. Dan analytical skills ni memang banyak keperluannya dalam bidang engineering. Sebab kebanyakan mesin akan ada graph untuk kestabilan mesin atau production bagi kualiti product itu bila berjalan atau dihasilkan.

So, ada kena faham graph, kalau dah lupa, boleh rujuk artikel ini. 7QC Tool

Punctuality

Kekuatan ini paling mudah sebenarnya kalau anda cuba nak buktikan. Minta ja copy scan in scan out company lama untuk buktikan anda ni menepati masa waktu bekerja. Atau mungkin ada anugerah dan sijil untuk pekerja yang punctual dengan masa.

Tapi punctuality ini tak semestinya pada kehadiran sahaja, untuk anda yang kerja sebagai engineer mesti akan ada task task yang bos lama minta siapkan pada waktu waktunya. So anda boleh sahaja kongsikan task sebelum ini yang anda dapat siapkan pada waktu yang ditentukan.

Example: Regularly attended county board meetings on time.

Public speaking

Sepanjang saya kerja, mungkin sebab bidang yang berbeza atau level kerja saya yang takat diploma sahaja, memang jarang jarang kebolehan public speaking ini diperlukan.

Saya pun rasanya belum pernah jumpa lagi requirement public speaking ini ada dalam job description dalam jobstreet. Macam saya cakap tadi, mungkin sebab bidang kita berbeza dan mungkin sebab level study yang saya apply kerja hanyalah up to diploma level sahaja.

Kalau ada pun, 3 tahun saya bekerja dengan satu company ni yang memang saya terpaksa present setiap pagi.

Tapi untuk yang level degree dan ke atas, anda memang akan kerap buat presentation nanti. Saya pun perasan juga, kawan kawan engineer yang level degree masa kerja di tempat lama sebelum ni ada buat presentation dengan bos bos yang lain.

Kalau anda nak apply kerja dengan Sifoo kena adalah faktor ini kot.

Example: Presented at a national level conference on the benefits of

grooming dogs regularly.

Detail-oriented

Detail oriented ni memang sangat penting, ibarat macam resume yang kita hantar apply kerja itu juga.

Kalaulah resume kita macam comot, pengunaan warna tak sesuai, atau resume yang tak nampak macam cantik pada designnya. Pasti buatkan orang yang tengok resume kita tu tak berapa semangat dengan resume kita.

Berbanding pula kalau design resume kita kemas, penggunaan perkataan atau tulisan yang sesuai, tak terlalu kecil, tak terlalu besar. Gambar yang kita gunakan pada resume pun sesuai, maklumat yang anda letakkan dalam resume pun lengkap. Tak ada yang macam lopong, contoh 2015 – 2018 kerja di tempat A, terus tiba tiba 2020 – 2022 kerja di company B. Dah tu, 2019 dan 2020 buat apa?

So, resume yang detail pasti sedikit sebanyak dapat menambah positive vibe pada resume kita sikit. Itu baru resume, kalau kerja kita? memang majikan akan suka.

Sebab orang yang detail ni kerjanya tersusun, pakaian pun kemas, rambut pun tak macam saya, barai. Tu sebab saya selalu pakai kopiah. huh

Example: Reviewed website code to make sure it was free of errors.

Flexibility

Masa saya interview dulu, saya ingat lagi. Engineer tu tanya, boleh tak u kerja lebih masa? So ini adalah flexibility yang dimaksudkan.

Dan saya pun cakap, kalau dah memang ada OT apa salahnya. haha

Tapi boleh jadi juga, flexbility pada perkara lain, contohnya macam menerima teguran, atau pun anda boleh travel kerja ke tempat lain, mengikut arahan atasan. So anda flexible dan lenient dengan perkara baru.

Nanti bila dah lama lama anda scroll jawatan kosong di jobstreet tu akan perasan point flexbility yang saya maksudkan ini.

Example: Open to travel and relocation.

Decision making

Ingat lagi masa saya masih lagi tengah training sebelum dimasukkan ke dalam production kilang. Trainer tu ada tanya dan bagi masalah pada saya.

Dia cakap, Syed, kalau kamu kerja di suatu production. Dan tiba tiba product yang mesin itu hasilkan rosak, dan dikira sebagai defect, adakah kamu akan terus stop production atau masih juga jalan production?

Saya dengan selamba, STOP PRODUCTION !!

Masa tu, semua budak2 lain tergelak. Dan selepas bertahun tahun saya kerja, jawapan saya stop production hari training tu sebenarnya paling tepat. Buat apa nak jalankan juga kalau dah tahu memang produk itu akan masuk tong sampah!!

Example: Assigned team members with tasks based on their talents.

Management

Ni adalah kelemahan dan kemalasan saya ni. Sebab saya memang tak suka terlibat dengan mana mana management, lagipun selain daripada blog saya-share ni saya ada lagi beberapa blog lain yang lagi suka saya sibukkan diri untuk menulis daripada duk jaga orang.

Walaubagaimanapun..

Mempunyai kemahiran dalam management atau pengurusan adalah penting terutamanya bagi leader yang perlu untuk menyelia pekerja lain.

Kebiasaannya juga akan ada target yang mesti dicapai. Contohnya, output production bagi yang kerja kilang, atau pun nak manage siapa cuti siapa kerja, kebolehan untuk kenal pasti pekerja yang flexible andai kata semuanya nak cuti time raya.

Gitu. Nanti korang dah kerja akan harungi semua ni.

Example: Experience leading a team of 15 employees.

Negotiation

Kekuatan diri untuk ber-nego ni bukan dalam bidang marketing sahaja ya. Saya pernah ada sorang client yang beli rumah dengan saya ni, dia ni kerja bahagian deal order dengan client. Akak ni jurusan business administration rasanya.

Kalau anda masih ingat akan faktor flexible tadi, faktor itu juga ada pada kawan saya. Sebab dia memang kena flexible dengan masa, sebab kebanyakan client deal pada waktu malam. Sebab waktu orang putih punya officekan. So terpaksa stay dan alert pada waktu malam juga untuk deal, nego dengan client.

Point negotiation ini bukan terletak pada keadaan anda deal dengan client sahaja, tapi juga kebolehan yang anda tunjukkan supaya pandai mengambil hati atau create positive relationships dengan client. ( hah gitu )

Situasi ni pernah berlaku pada saya juga tau. Masa tu saya kerja di Ipoh. Client representative to orang Filipina, tapi untuk company di US. Engineer cakap, client filipina tu suka bekerja dengan saya. So adalah rasa bangganya sikit.

Example: Negotiated a contract with our biggest vendor to help save

the company $1,000.

Teamwork dan Friendly

Faktor teamwork ni antara yang biasa anda akan jumpa dalam jobs desctiption. So anda kena tunjukan dalam resume tu, anda boleh menerima idea lain. Boleh tolerate dengan orang lain.

Ada semangat satu team untuk capai target. Bukannya semata mata sendiri sahaja.

Example: Collaborated with team members to produce a final product.

Multitasking

Multitasking ni memang kelemahan saya sebenarnya. Bukan sebab tak boleh buat, tapi rasa macam sengal sebab kena buat kerja banyak gaji sama.

Biasalah bila kita kerja dengan orang ni. Pasti akan ada rasa tak puas hati. Tapi sebenarnya bila fikir fikir balik, syukurnya ya Allah sekurang kurangnya kita dapat kerja. dapat duit, dapat gaji, dapat beli tv (walaupun hutang kredit kad), dapat beli komputer yang saya tulis untuk korang ni, dapat beli macam macam.

Tapi itu lah, saya memang benci kerja yang kalut kalut ni. Mujurlah saya study sampai diploma sahaja. Habis office hour, habislah cerita kerja kan. Mana yang degree dan kerja sebagai engineer dan ke atas ni, kadang tu dah balik rumah pun orang duk call call lagi. ( bergantung kepada syarikat kerja juga )

Dulu, saya dapat sambung degree mechanical, tapi saya tolak. Sebab faktor kewangan. Agak sedih juga, tapi bila dah jadi gini.

Saya pun dah umur 34 tahun, untuk tahun 2022 ni. Rasanya lebih elok juga gini. Alhamdullillah

Rasanya belum ada lagi Diploma Menjadi Blogger dan Youtuber ke dak.

Example: Answered the phone, updated the company calendar and greeted customers.

Time management

Mana yang perlu untuk bekerja sendiri, atau kerja yang multitasking, atau yang biasa kena travel luar memang kena pandai uruskan time management ni.

Time management ni bagus, sebab kalau anda memang boleh buat ia akan meningkat produktiviti dan kualiti kerja. Kerja pun teratur dan semua task boleh disiapkan dengan baik. ( gamaknye ler)

Example: Effectively met weekly deadlines for the magazine’s publication.

Marketing skills

So anda nak apply jawatan kosong untuk marketing, promosikan product untuk company. Boleh sharekan juga kebolehan yang anda ada tu dalam resume, beserta sekali dengan result.

Maksudnya memang kita sudah ada pengalaman. Bukan takat share idea sahaja.

Sebab siapa siapa pun, boleh bagi idea. Baca online je kan.

Example: Identified trends to create a relevant marketing campaign.

Less monitoring / dependable

Kalau anda perasan, banyak juga iklan description kerja kosong di Jobstreet yang beri focus pada faktor ini. Less monitoring. Tapi saya lupa istilah betul betul namanya apa.

Tapi nak bagi tahu, yang kita ni boleh bekerja sendiri, tak perlu nak monitor oleh bos sangat. Biasanya company yang libatkan kerja luar. Asal siap sudah.

Fast learner

Mana yang adek adek kita fresh graduate, mungkin akan ambil masa sikit untuk pick up dengan environment bekerja ni. Jadi, eloklah kalau saya ingatkan awal awal.

Alam pekerjaan ni, tak sama dengan alam kita belajar. Kalau kita tak tahu, kita boleh tanya kawan, atau kita boleh skip dulu, nanti jumpa lecturer kat bilik dia tanya semula. (perangai saya ni)

Atau pun, time malam lepas kelas nanti kita pergi rumah kawan untuk bertanyakan soalan yang tak faham tadi. Di alam pekerjaan sudah pasti tidak. Kita ni sebenarnya kalau boleh, tak ada masa untuk lambat faham.

Anda kena faham cepat cepat, supaya bos appreciate knowledge kita. Kalau slow motion ni memang pakat tak naik gajilah nanti. Sebab kita dibayar, kita dibayar untuk menjadi lebih baik.

Kalau time belajar dulu, kita duduk belakang, dan bila tak faham, malu pula nak angkat tangan.

Zaman bekerja lain, hang tak menonjol, bos tak kenal, maka gaji pun takat tu je lah. Sedar sedar kena tukar department.

So kekuatan diri, fast learner ni sangat penting.

Contoh, kalau anda memang sangat mahir dengan computer, boleh bagi tahu anda boleh belajar apa apa software dengan cepat, contoh lain, kalau anda memang berkemahiran dengan satu satu mesin, atau keadaan yang biasa dibuat pada company yang anda nak apply tu, boleh juga bagi tahu dalam resume akan kebolehan tadi. ( kiranya kena buat research dulu pasal company )

Multilingual

Di Malaysia ni, kalau boleh cakap melayu, english, dan mandarin kira ok sangat dah.

Untuk bahasa jepun dan sebagainya, memang ada company khas yang berminat. Tapi saya tak nak cover pasal bahasa ni. Cukup bahasa melayu, english dan mandarin kalau boleh.

Masa saya kerja di 2 buah company di Ipoh dan Kulim, memang memerlukan untuk bercakap bahasa inggeris. Di ipoh, sebab clientnya dari luar. So saya perlu untuk setup machine depan dia.

Di Kulim pula, kebanyakan operatornya adalah orang filipina. So memerlukan untuk cakap bahasa inggeris juga. Untuk bahasa inggeris, dalam resume tu gunakan ayat ayat yang macam cerdik sikit, jangan terlalu guna bahasa english translate sangat.

Baru nampak reti kan. Tapi jangan sampai berlebihan sangat, nanti blur pula masa interview.

Tidak mudah berputus asa

Pernah satu kali saya tengok kawan saya masa kerja dulu dia macam ambil masa yang lama untuk troubleshoot satu mesin production ni. Dan bila dah lama lama, saya pun datang agak terkejut juga saya tengok.

Mana yang tahu pasal kerja technician ni, ada part yang perlu untuk kita boleh membaca drawning, dengan merujuk pada drawing asal yang disediakan oleh supplier mesin itu sendiri. Dan untuk kes kawan saya ni, memang itu yang berlaku, dia perlu rujuk buku panduan/drawing daripada supplier.

Tapi masalahnya buku tu dalam bahasa jepun. memang totally tulisan jepun. So setengah orang, memang akan tutup buku dan tunggu engineer datang bagi buku lain. Tapi kawan saya ni bagus juga, dia cuba selesaikan juga.

Dengan download app yang tukar bahasa jepun tu kepada bahasa inggeris. Ada app daripada translate google.

Dan memang berjaya diselesaikan pun. Hasil daripada sifat tidak putus asa kawan saya tadi.

Sifat tidak putus asa dalam menyelesaikan masalah yang ada dalam kerja ni memang satu sifat yang majikan suka. Dan kalau anda ada pengalaman macam ni, memang elok sangatlah kalau ditulis sekali.

Lantaklah ada yang kata macam nak angkat bakul sendiri, memang itu pun tujuan resume.

UNTUK MENUNJUKKAN KITA INI RETI DAN LAYAK!!

Selesai sudah contoh kekuatan diri yang boleh kita tulis dalam resume. Apa macam?




Cara Memohon Kerja Melalui Email ( cara tulis )

Cara cari kerja melalui email ini bukanlah saya tak sokong. Bagus juga kalau kita buat apa sahaja medium yang ada, asalkan dapat kerjakan!

Dan kalau saya dulu, memang saya pun ada mohon kerja melalui email ini. Tambah lagi bila kita guna email ni jimat duit print, haha.

Tapi dengan kondisi covid sekarang, mungkin kalau kita mohon kerja melalui email ini dah macam terpaksa juga.

Staff pun mungkin ada yang bekerja dari rumah.

Tapi, pejabat pos, buka ja kalau anda nak hantar.

Ada Cara Yang Lebih Berkesan?

Sepanjang tahun daripada 2009 sampailah 2016 saya cari kerja dahulu. Cara yang paling mudah dapat kerja ialah dengan anda hantar resume direct ke kilang.

Sekarang saya sudah berhenti kerja dengan company dan bekerja sendiri.

Tapi tiada masalah pun, anda guna sahaja apa cara sekalipun untuk dapatkan kerja. Dan kalau memang company itu terang lagi benderang bagi email untuk kita hantar resume, kenapa kita tak gunakan pula kan.

So dalam kes ini, lebih elok hantar email.

Format Apply Kerja Melalui Email

Sebelum saya nak kongsikan beberapa contoh email yang anda boleh hantar, rasanya elok juga kalau saya terangkan dulu, cara kita nak tulis, atau karang ayat supaya email yang kita hantar berkesan.

Sebab dah pasti manusia lain pun akan menggunakan medium yang sama juga.

Bawah ni, adalah format untuk yang masih lagi baru nak mencari kerja.

Format Email Untuk Yang Fresh Graduate

Dan untuk yang sudah ada pengalaman kerja pula, anda boleh gunakan format yang saya buat dibawah ni. Sama sahaja pointnya, cuma cara kita tulis lain sikit.

Email Untuk Yang Sudah Ada Pengalaman Kerja

Dan sekarang, saya nak terangkanlah apa bendalah yang kita perlu tulis dalam 6 points tu.

Point 1

Ni bahagian tajuk email kita, supaya orang yang baca email kita tu tahulah email yang kita hantar ni untuk apply kerja. Bukan bos dia ke yang hantar. Kadang kadangkan bila kita apply kerja email ni, ada sesetengah HR yang memang bagi tahu awal awal kalau nak tulis tajuk email tu apa.

Supaya mudah depa perasan. So anda kena alert juga dengan tajuk email ni andai kata dah diberitahu untu tulis apa.

Kalau tak diberitahu, tulis sahaja macam yang saya bagi tahu ni.

Contoh

Syed Shaffizan | to apply Process Technician
Syed Shaffizan | Internship for Proces Technician

So saya tambah sikit “to apply” ya. Untuk yang hantar email untuk cari tempat praktical boleh tulis terus internship.

Point 2

Bila kita hantar email, sangat cantik juga untuk kita direct terus kepada orang yang terima email kita. Maksud saya, siapa nama orang yang terima email tu.

Contoh Miss Yoeh ka.

Kiranya, kita tahu nama orang yang nak dihantar tu. Tapi saya fahamkan, biasanya kita tak tahu kan, sebab biasanya emailnya akan macam ni.

[email protected]

So mana pula kita nak tahukan. Tapi boleh juga cuba cuba cari dekat website atau pun dekat facebook. Korek korek sikit kot boleh jumpa. Saya tak nak tunjuk saya carikan, nanti kena serbu pula email kawan tu.

So anda carilah sendiri.

Point 3

Bahagian ini kita guna untuk bagi tahu dua perkara. Bagi tahu apa daripada mana kita dapat job advertisement company depa ni, tujuan kita hantar email sama ada nak apply kerja, atau nak internship atau nak apa, dan terakhir sekali sedikit hal berkenaan dengan kita.

Hal berkenaan dengan kita macam nama, dan kalau kita sudah ada pengalaman kerja elok juga selitkan sikit dalam bahagian ni.

Point 4

Bahagian ini kalau ada pengalaman sedap juga tulis. Leh la serba sedikit pengalaman. Kalau anda tengok gambar yang saya tangkap tu buat macam point by point. Boleh juga.

Supaya senang dia tengok kan.

Tapi jangan semua tulis ya, sikit ja, atau mana yang anda rasa pengalaman yang paling power.

Untuk yang fresh, kalau anda punya pointer memang power, leh la eksyen sikit disini. Tapi jangan guna ayat terlampau angkat bakul pula, rileks sahaja.

Kalau pointer tak comel macam saya, saya mungkin gunakan point kerja yang kita nak apply tu, kena dengan jiwa atau pun kelayakan kita.

Fresh jangan risau risau sangat dengan ayat ayat ni, hangpa tu budak lagi, sangat sangat lah normal.

Point 5

Ni bahagian penutup, penting untuk kita ingatkan pembaca email kita ni baca attachment resume yang kita hantar sekali, kalau dak buat apa kita hantar resume ni kan.

Email yang hantar tu, jangan hantar dalam bentuk words pula, pastikan dah tukar kepada pdf.

Tak tahu nak tukar kepada PDF? sila meninggal

*tambahan, jangan lupa tulis bila kita start boleh kerja juga, tambah lagi kalau anda memang tak ada masalah untuk masuk awal.

Point 6

Sini kita tulislah detail macam mana nak contact kita. Walaupun dalam resume kita dah tulis, sini pun tulis juga.

No telefon jangan lupa.

Questionnaire

Adakah email mohon ni macam cover letter?

Ya, lebih kurang. Dulu saya pernah hantar email kerja ni juga, bila saya hantar, saya hanya copy paste dari cover letter sahaja. Kiranya saya tak attach sekali resume, attach resume sahaja.

Tapi, kalau nak buat lain yang lebih ringkas dari cover letter pun OK juga. Tiada masalah.

Nak attach sekali resume dan cover letter?

Kalau anda nak buat lain, kiranya ayat email guna ayat yang lain daripada cover letter. Kenalah attach sekali cover letter dan resume.

Cuma, bagi saya elok kalau anda rankumkan cover letter dan resume satu pdf.

Jangan buat sampai dua pdf.

Kiranya, dalam resume anda tu, page 1 buat resume, page 2 baru start dengan page pertama resume. Begitu..

Perlu follow up?

perlu, sangat digalakkan, mungkin selepas 1 minggu anda hantar tapi tak ada jawapan juga, boleh follow up juga, sama ada hantar semula email atau direct call.

Kalau saya sebelum ni, email yang saya hantar kat sapa sapa ni, saya memang letak software tau, saya buat, andai kata orang tu buka email kita, saya akan dapat notification kalau dia buat berapa kali.

So saya tahulah email tu ada orang terima kan. Anda boleh juga buat, tapi tak buat pun tak mengapa.

Sekian, itu sahaja.

Ada apa apa nak tanya?




Cara Dapat Kerja Cepat

Cara dapat kerja dengan cepat? erm susah juga nak menjawab soalan ni. Sebab saya tak tahu detail jenis kerjaya yang anda cuba nak dapatkan.

Sekarang ni, level SPM ke, sijil ke, diploma ke, degree ke.

Semua itu kena tahu untuk saya lebih mudah bantu dan kongsikan cara terbaik. Tapi kalau nak saya pukul rata, akan jenis jenis platform yang anda untuk cari kerja.

Ada beberapa point yang saya boleh kongsikan.

Register Hari Ni, Esok Kerja

Kalau jenis nak kerja yang macam ni, kiranya anda datang, masuk dalam office, cakap nak kerja, isi borang, dan esok anda kata terus nak start kerja. Memang boleh dapat sebenarnya..

Tapi kebanyakannya untuk kerja yang level SPM lah.

Untuk dapatkan kerja secepat ini, anda tak boleh gunakan cara online. Terpaksa pergi ke kilang atau tempat kerja direct, cari dan terus ketuk pintu tanyakan jawatan kosong yang depa gantungkan di pagar kilang.

Saya pernah buat benda ni, memang terus dapat kerja dengan cepat. Kalau tak silap, dalam tahun 2010 dulu. Masa tahun 2019, saya saja round round kilang ni semula, memang ada lagi kilang ni.

Anda pun boleh buat, cuba round round di kawasan industri kecil, atau pun kedai kedai, area commercial. Akan nampak banyak banner jawatan kosong begini.

Tengok Mudah/Online/Facebook

Kalau tak jumpa, anda boleh cuba cari online. Antaranya, Mudah dan Facebook.

Untuk level SPM atau yang tak perlukan apa apa certificate ini memang boleh masuk kerja awai.

Tambah lagi kalau anda kerja bahagian promosi product, yang macam saya buat. Register bagi nama, dengar sikit perkongsian product, dan boleh terus promote.

Jobstreet dan Lain

Jobstreet dan seumpama dengannya macam futurejobs memang akan ambil masa. Ambil masa sampai saya yang apply bertahun tahun jugalah tak dipanggil.

Saya sendiri, tukar kilang 4 or 5 kali semuanya disebabkan open interview ataupun banner yang saya contact direct.

Oh ya, email atau surat yang saya hantar pun antara source yang saya biasa guna, dan memang ada dipanggil untuk interview juga.

itulah ceritanya..

Ada apa apa nak tanya?




Contoh Soalan Temuduga Yang Susah di Jawab

Bagi saya, soalan temuduga yang susah untuk kita jawab salah satunya ialah masa kita kenalkan diri sendiri.

Kiranya, sebaik sahaja anda masukkan ke bilik temuduga, dah pasti akan ada 2 atau 3 orang panel dihadapan. Selepas sahaja anda duduk, panel tadi akan tengok tengok butiran dan resume anda, dan selepas beberapa saat itu ahli panel atau penemuduga akan anda minta kenalkan diri.

Inilah masa yang paling crucial, paling nervous.

Sebab enjin kita baru nak start kan.

So, kita jadikan kenalkan diri ini sebagai point no satu, untuk soalan soalan yang susah atau sukar dijawab semasa temuduga.

No 1 – Masa kenalkan diri buat pertama kali.

No 2 – mencari perkara yang positive untuk pengalaman kerja yang sudah.

Pernah dengar cerita tak, bila kita interview ni. Banyak orang akan bagi tahu jangan duk cerita buruk untuk kerja anda yang lepas.

Atau duk mengata apa apa pada pekerja yang kerja anda yang sebelum ini. Buruk ke apa, biar begitu sahaja, tak perlu nak ungkit dan bawa sampai masuk ke bilik temuduga ni.

pernah? jangan buat tau, sebab benda ni memang sudah berlaku pada saya. Duk syok sangat bercerita, lastnya kita pun jadi susah nak jawab untuk tackle balik

So lebih baik kita cerita perkara yang positive dan baik baik sahaja.

Dan disnilah susahnya nak menjawab soalan temuduga tu, sebab kita boleh ceritakan yang positive sahaja, padahal tempat kerja lama kita bapaknya banyak negative.

No 3 – Dan bila kita cerita positive sahaja, awat berhenti juga.

Ini lagi satu hal, kita kata tempat kerja yang lepas best. Semua happy, tak ada negative. dah tu kenapa berhenti.

Betul juga kan.

So menjawablah pening kat situ.

No 4 – Soalan yang berbentuk masalah

soalan berbentuk masalah ini memang jenis soalan temuduga yang kita tak boleh nak rancang atau agak apa yang akan ditanya. Kalau jenis soalan lazim temuduga memang kita boleh agak, sebab soalan begini kita boleh anggap sebagai confirm akan ditanya.

Tapi, kalau soalan berbentuk masalah, memang agak susah sikit.

Dan persediaan yang anda kena buat agak makan masa juga. Sebab kita nak cari possible soalan yang mungkin akan ditanya.

No 5 – soalan yang berbentuk semasa

Soalan semasa ni macam isu politik, covid, mungkin gemba bumi yang baru berlaku. Soalan ini lebih kepada nak tahu kita ni alert dengan keadaan sekeliling ke tak.

Soalan ini pun susah juga, tapi saya belum pernah ditanya lagi. Sebab biasa kerja swasta memang jarang tanya soalan macam ni.

Biasa yang ditanya untuk mereka yang kerja interview goverment.

No 6 – apakah kekurangan anda

untuk kelebihan, mungkin boleh jawab. Tapi kekurangan ini macam soalan yang double meaning. Kita boleh ja jawab macam biasa, tapi jangan menjawab yang menunjukkan kita ni bengong sangat.

Sebaliknya, lebih kepada mungkin kita perlukan masa untuk adapt dengan environment baru. Dan kita juga, kena expresikan dalam interview itu yang kita ni memang jenis terbuka untuk menerima kritikan dan cadangan orang lain.

Begitu

No 7 – Dimanakah anda berada lagi 10 tahun?

Ini pun boleh kata susah juga. Anda jangan tanya pula orang yang temuduga kita tu balik, ‘tuan kerja sini dah berapa lama?’.

Kalau dia cakap 15 tahun, ok lah. Tapi kalau dia cakap 3 tahun, jangan pula jawab, tuan pun baru 3 tahun sibuk nak tanya saya 10 tahun pula apa hal.

so, jangan jangan..

Menambahkan can tak dapat kerja sahaja.

Antara faktor orang yang temuduga kita ni nak pada kita, selain daripada pendidikan, pengalaman. Depa juga nak kita ni dengar cakap tau.

Atau yang boleh dengar kata, atau yang bahasa kasarnya akur dengan dia.

So kita kena tunjukkan itu, nanti kita dah dapat kerja, kita pun dah ada pengalaman sikit, kita pun dah tahu buat kerja, baru kita tunjuk belang sebenar.

Saya memang sebiji buat macam ni. haha

Itu sahaja.

Soalan temuduga susah jawab ni sebenarnya, sangatlah banyak. Dan sangatlah bergantung kepada individu itu sendiri macam mana nak jawab dan tackle soalan soalannya begini.

Whats Next?

Tak lain tak bukan, adalah anda praktis macam mana nak jawab, cuba fikirkan ayat terbaik untuk kita reply.

Dibawah ini, saya akan senaraikan contoh contoh untuk soalan yang saya nyatakan di atas. Kalau diatas tadi, mungkin saya kongsikan beberapa atau tajuk besar soalan itu sahaja.

Lepas ini, saya akan senaraikan segala possible soalan yang mungkin akan ditanya. Dan anda pun saya harap dapat kongsikan idea apa soalan yang mungkin ditanya, tinggalkan komen ya.




Contoh Cover Letter Internship

Contoh Cover Letter Untuk Latihan Praktikal

Sebelum saya kongsikan beberapa contoh cover letter internship untuk anda jadikan sebagai panduan sebelum anda cuba karang sendiri. Saya nak highlightkan dahulu, internship yang kita maksudkan disini adalah untuk mereka yang nak sediakan cover letter untuk apply latihan praktikal.

Betul kan?

Bukannya anda plan nak buat lain ya. Sebab saya macam pelek pula sebab ada yang nak belajar cara buat cover letter untuk apply UITM. Ada ke? Atau saya yang terlepas pandang. Mungkin untuk yang nak sambung belajar PJJ.

So, anda bebas untuk olah jadi bahasa melayu ataupun bahasa inggeris. Saya hanya berkongsikan contoh khas untuk internship sahaja. Untuk contoh cover letter anda yang fresh graduate, ataupun yang sudah berpengalaman.

Kena rujuk di artikel yang lain, sebab point kekuatan kita tidak akan sama.

Sebelum itu, saya nak ucapkan tahniah pada adek adek ni, sebab walaupun hanya apply untuk buat latihan industri, tapi anda sampai sanggup karangkan cover letter.

Sesungguhnya engkau memanglah rajin.

Sebab saya dulu, bukannya tak buat masa praktikal, masa nak apply kerja betul betul pun saya memang tidak sediakan. Tapi bukanlah maksud saya anda buat perkara yang sia sia. Sebab ini pun bagus juga, kalau orang lain ramai tak buat, tapi kita buat, maksudnya baguslah kan.

Kita unik. So jangan ikut trend malas orang.

Kita buat, sebab ia bagus, bagi faktor tambahan pada permohonan kita. Syarikat yang tengok pun akan tahu kesungguhan anda. Lagipun resume anda memang zero, kita tiada pengalaman kerja.

Kita kerja praktikal ni bukan nak beri sumbangan apa apa pun pada company, sebaliknya kita yang harapkan belas ihsan company untuk gunakan kita.

Sebelum itu,  saya sangat galakkan anda untuk baca kenapa kita mesti pilih company yang betul masa buat praktikal. Sangat penting, supaya anda tak tersalah langkah macam apa yang saya buat dulu.

Format Cover Letter

Untuk format penuh cover letter, anda kena rujuk artikel ini, cara buat cover letter yang sudah ada pengalaman kerja. Sebab point yang apa kita nak tulis memang berdasarkan format yang sama juga.

Cuma mungkin kekuatan atau focus cover letter yang lebih kepala pengalaman itu kita tukar kepada kekuatan kita untuk level internship pula.

So saya paste sahaja gambar formatnya, nanti anda cuba baca senarai penuh setiap penerangan saya untuk 3 anak panah yang ada dalam gambar dibawah.

rujuk cara buat cover letter untuk penerangan format penuh.

Isi Kandungan Cover Letter for Internship Level

Bismillah

Sekarang kita akan cuba buat. Kalau anda memang terus nak tengok contoh sahaja, boleh terus scroll dibawah saya ada sediakan complete looknya juga.

Tapi elok juga anda baca cara buat, sebab sangat sangat tak digalakkan tiru bulat bulat ayat saya. Nanti duplicate banyak pula bila anda semua apply jawatan kosong.


Anak Panah 1 – greeting dan pengenalan

Mana yang maklumat memang perlu ada, atau yang tak berubah pun kalau anda ada pengalaman atau tak ada. Contoh macam alamat, nama semua.

So boleh masukkan dahulu.

Untuk greeting, kalau yang ada pengalaman, memang kita kena bagi penekanan pada pengalaman kitalah. Tapi untuk adek adek ni, saya cadangkan cerita balik point point macam dibawah ni.

  • mungkin kerja final year project anda sama dengan job post yang nak apply, sama ke tak kena rujuk job description. Jangan bagi tahu terus apa dia ya, kita hook sahaja dahulu. Nak bagi tahu apa isi semua di bahagian kedua, atau anak panah ke dua.
  • ataupun mungkin kita boleh tallykan dengan ambition kita
  • ataupun kita boleh cakap, ia sama dengan apa yang kita belajar.

Sebelum kita pergi ke Anak Panah 2, atau area isi kandungan apa yang kita nak pilih, anda janganlah rasa down atau takut sebab tak ada pengalaman. Ataupun belum apa apa anda dah fikir negetif, adoi nak ke tak nak depa ni kat aku.

So jangan fikir gitu.

Company itu pun tahu anda tiada pengalaman, so kalau dia ada otak, dia pun tak nilai anda dengan ada pengalaman ke tidak.

Untuk yang internship level, kebanyakan company akan tengok kepada semangat anda nak kerja, dan semangat untuk anda nak belajar yang anda tulis dalam cover letter ni nanti.

Bila dia tahu, kita ni macam semangat dan open untuk apa apa training, barulah dia pun rasa yang dia tak buang masa dengan kita.


Anak Panah 2 – isi kandungan

Untuk bahagian ini, baru kita detailkan apa yang kita cuba intro di area atas tadi.

  • kalau anda punya final year project memang sama, so boleh ceritakan sikit
  • atau kalau memang pointer elok, bolehlah bagi tahu juga
  • biasa dapat anugerah dekan, pun boleh selitkan sekali
  • dan jangan lupa bagi ayat semagat nak belajar benda baru

Anak Panah 3 – call to action

Untuk area ketiga ni, rasa macam tak kena pula bila saya duk bahagikan point point saya ni guna anak panah 1 2 3. Tapi fahamlah maksud saya kan, saya nak devide focus ayat kita sebenarnya.

anak panah 1 – focus kepada greeting dan pengenalan

anak panah 2 – isi kandungan dan kekuatan kita

anak panah 3 – focus pada call to action

Untuk call to action, saya tak rasa ada beza ayat yang saya nak cakap dengan format cover letter yang sudah ada pengalaman. So untuk area call to action, anda boleh baca cara buat cover letter saya.

Sebab point utama kita akan jadi lebih kurang sama.

Contoh Lengkap Cover Letter Untuk Internship


Hi Mr XYZ,

I noticed XXX Company right now open for internship program for XXX department. As I look into job description, its pretty match with my qualifications and my aspiration.

I am currently in last semester at the University Malaysia Pahang for Bachelor in Mechanical Engineering. As I saw your needs its requires for me to know software XYZ which I quite familiar too.

I am willing to show its to you when we meet in interview session. But for now, I already attached some of the design that I working on just for this internship program application.

My silibus just need 6 months for internship and my hometown just 15 minits from XXX company.

I will try make a call next week if you agree with my qualifications, and set our meetup whenever your side ready.

Thank your for your time

Sincerely


Anda jelas tak dengan apa yang saya cuba nak sampaikan? Sebenarnya cover letter internship saya karang diatas adalah hasil daripada internship job yang memang tengah open di jobstreet.

Saya snap di bawah, sebab nanti kalau anda tengok mungkin dah tutup/hilang.

Baik, so kita dah karang ayat, mungkin siapkan gunakan microsoft word dahulu dan sekarang saya nak buat cover letter saya kemas kemas dekat resume template.

Anda pun buat sekali ya.

Alhamdullillah

Selesai…




Contoh Cover Letter Resume – 5 Bidang Utama Malaysia

Baiklah, contoh cover letter yang saya nak kongsikan dalam artikel ini adalah untuk anda yang sudah ada pengalaman kerja sahaja ya. Bagi yang fresh graduate atau pun baru nak buat cover letter untuk program internship anda kena pergi ke artikel khas yang saya sediakan.

klik link perkataan itu sahaja.


Saya memang akan cuba berikan beberapa contoh cover letter mengikut industri industri yang popular supaya saya boleh bantu lebih banyak orang.

Tapi rasanya, ada baiknya juga kalau anda tolong saya lengkapkan survey dibawah supaya saya lebih tahu jenis job post apa yang anda cuba apply, supaya lebih mudah untuk saya bantu.


Bidang cover letter yang anda cari!!

Created with Perfect Survey

Statistics - View the results

Pilih bidang yang anda mahukan contoh cover letter:

Admin / Human Resources

Hotel / Restaurant

Engineering / Manufacturing

Healthcare / Nursing / Medical

Marketing / Business / Sales

Internship / Fresh Graduate

Kalau satu pun tak kena dengan bidang yang anda nak, tinggalkan komen dibawah nanti saya akan masukkan.




Cara Buat Cover Letter

Belajar Buat Cover Letter Sendiri!

Untuk ayat contoh cara buat cover letter yang saya akan kongsikan dalam artikel ini adalah khas untuk anda yang sudah ada pengalaman kerja sahaja ya.

Untuk yang level fresh graduate, ataupun nak belajar buat cover letter bagi yang nak mohon internship, anda kena pergi ke artikel yang berkenaan.

Yang saya sudah linkkan itu.

Untuk artikel yang sekarang ini, lebih kepada yang berpengalaman dan saya akan bagi contoh ayat dalam bahasa inggeris dan bahasa melayu juga.

Apakah Itu Cover Letter

Basically cover letter adalah perkongsian satu page document yang kita karang dan masukkan sekali dalam sampul yang berisi resume kita masa nak mohon jawatan kosong.

Kalau saya, saya akan letakkan cover letter di page hadapan, lepas itu, baru resume.

Tujuan Cover Letter

Sebagai introduction, kadang kadang mungkin resume kita lebih bersifat point by point. Tapi cover letter kita akan tulis dalam bentuk perenggan, ada pembuka kata, isi, penutup.

So penyampaian itu berbeza sedikit dengan isi kandungan dalam resume.

Cover letter juga boleh kita jadikan sebagai penekanan kepada kebolehan kita dalam resume. Seperti contoh, katakan ada rasa macam ada kekuatan yang unik dalam resume, dan anda nak pastikan syarikat ni perasan akan apa yang anda tulis dalam resume.

So bolehlah, tambah sikit peringatan, atau ayat dalam cover letter sebagai overview peringatan.

Format Cover Letter

Bagi sayakan, penting untuk kita kekalkan design atau konsep pada page cover letter supaya ia sama dengan design resume.

Seperti contoh, katakan resume yang saya nak design dan buat adalah seperti dibawah ini.

 

Maka, saya punya cover letter pun mesti menggunakan design yang sama macam resume juga. So design cover letter yang saya maksudkan adalah seperti ini.

Perhatikan 3 anak panah, tuju ke 3 kotak itu.

Anak Panah 1

Focus kepada alamat company, dan greeting kita kepada bahagian HR atau company, atau personal name yang anda kenal. Anda juga boleh masukkan mana kita dapat iklan jawatan kosong yang kita nak apply ni.

*kalau anda dapat tahu nama HR yang terima resume kita ini lagi bagus, baru ada personal touch gitu.

Mungkin lepas kita nampak dari jobstreet ka, atau mudah ka, atau macam mana. Atau kawan kita katakan yang kerja dengan company sekian sekian ini benefit bagus ka. So macam itu, tak kesah, alasan apa. Yang penting jujur dan kenyataan kita tu tak makan kita balik.

Sebab takut nanti masa resume kita kena tanya pula balik masa interviewkan.

Saya Share yang saya tulis di contoh cover letter itu adalah untuk bahagian nama kita. Dan bulatan itu adalah untuk ruangan gambar. Jangan terlampau alih alihkan sangat bahagian nama dan gambar ni, supaya kita nak bagi ia nampak seragam bila orang yang check resume kita tu pergi ke page seterusnya.

*Di ruangan anak panah 1 ini juga kita kena masukkan butiran dan alamat kita juga. Tapi design daripada template resume yang saya pilih ni macam lebih sesuai letak di tepi sebelah kiri.

So saya biarkan sahaja di sebelah tepi. Ataupun kalau anda nak letak butiran diri sendiri tu di bahagian letter head.

Letter head itu macam mana? Letter head ni terletak di bahagian atas.

Contoh.

Anak Panah 2

Bahagian ini kita nyatakan apa yang kita nak kongsikan, kiranya isi kandungan utama kitalah.

Terangkan bagaimana anda boleh bantu company dapatkan target. Kalau anda tak pasti apa target dan kehendek company, boleh rujuk job description.

Selepas anda kata macam anda boleh buat, cuba tallykan pula dengan kebolehan dan pendidikan mahupun dengan pengalaman dalam bidang atau enviroment tertentu yang anda pernah alami.

Anak Panah 3

Yang ini penutup, satu lagi perenggan ringkas, plus dengan signature sikit.

Dan bahagian ini juga, saya suka masukkan macam orang macam kami berniaga ini biasa buat, iaitu ‘call to action’.

Maksudnya kita macam buat satu macam kata arahan atau permintaan untuk panggil kita interview. Penting ini tau, supaya dia nampak yang kita ini willing dan excited untuk berjumpa dan berbincang lebih lanjut akan apa yang kita kerjakan, dan supaya dia lebih mengenali kita.

Penting!!

Bila tulis call to action untuk bahagian bawah cover letter ini, penting juga kalau anda jangan buat ayat kesian tau. Contohnya, saya berharap saya diberi peluang oleh pihak sekian sekian.

So macam kita ni minta belas kasihan pula. Jangan gitu, tak sesuai.

Sebaliknya, kita assume yang dia memang nak jumpa kita. Kita sembang direct terus untuk jumpa dan buat sesi interview.

Ataupun cakap,


Sekarang saya tengah bekerja di company sekian sekian, dan masa bekerja saya ialah dari 8 to 9. Saya cuti hari khamis atau sabtu sahaja. Kalau pihak anda boleh panggil interview masa khamis atau sabtu memang terbaik, tapi kalau terpaksa untuk saya datang masa hari bekerja pun tiada masalah.

Tapi minta untuk set awal, supaya saya boleh set cuti awal awal dan cari pegganti supaya ketidahharian saya tak mengganggu production saya bekerja sekarang.


Begitu, kiranya nak cakap, kita ni macam bertanggungjawab jugalah kan. Tak adalah buta ja terus nak ambil cuti, situasi ni juga buatkan company yang kita nak apply ini macam ada system yang kita kena follow, so situasi ini juga menunjukkan yang kita ini patuh dengan regulation atau cara bekerja di tempat lama.

Gitu.. Tunjuk baik sikitlah kononnya ni.


Saya masukkan gambaran penuh contoh cover letternya semula ya. Sebab rasa macam kecil pula untuk anda nampak.

Jangan tengok apa yang isi kandungan yang saya tulis, saya copy paste sahaja tu. Lebih kepada nak tunjukkan format cover letter ini ditulis bagaimana sahaja.

Selepas ini saya akan bagi contoh bagaimana untuk isi.

Contoh Final Cover Letter


Hi,

As I acknowledge your job vacancy that posted just last 2 days on jobstreet. I quickly write down this cover letter and edit my resume with the latest entry that fit your requirements.

I work in this field since 2014, with 7 years experienced I might be your good candidate.

Currently I am working with XXX Company, I believe this company have quite similar product with what you are working in XYZ company. Last month we did executed one of group task where we are able to achieve 2211 target in just 3 months of research.

It would be a privilege to discuss with your side in more detail. I am happy to come by since XXX company just 15 minits away from my home.

Or even we can just do it with Zoom or Google Meet meeting since covid case is on the rise. Whichever your side prefer.

[ saya sign di sini ]
Syed Shaff
no tel


Bahagian yang saya boldkan di atas adalah bahagian isi kandungan, atau bahagian utama yang anda perlu ceritakan pengalaman kerja anda.

Saya tak berapa nak ada idea sebenarnya, tapi caranya tulis begitu. Dimana kita akan guna nombor sebagai salah satu bukti daripada pengalaman kita.

Tak boleh tau, kalau dah ada pengalaman, tapi sekadar duk cerita, saya sudah ada pengalaman menggunkan mesin sekian sekian sahaja. Andai kata memang dalam bidang engineering macam sayalah.

So anda tak digalakkan sekadar bagi tahu pengalaman apa yang dah dibuat, tapi kongsikan juga result apa yang anda perolehi daripada pengalaman itu.

Baru nampak macam lebih padu.




Pinjaman Perumahan Bank Rakyat – Other Alternative

Sepanjang 3 tahun saya jadi agent hartanah. Memang baru sekali sahaja saya submit kes jual beli rumah saya dengan Bank Rakyat.

Itu pun sebab terpaksa. Nanti saya kongsikan apa yang saya maksudkan dengan TERPAKSA.

Sebelum itu, pernah dengar tak satu fakta.

kebanyakan loan perumahan yang tidak lulus, bukan disebabkan client itu tidak layak. tapi sebab agent salah masuk loan ke bank yang lebih sesuai

Sebenarnya, agent salah masuk bank ini memang selalu terjadi. Dan actually masalah ini pun sama berlaku pada saya. haha

Tahun ini, sampai bulan July 2021 ini, daripada bulan Januari ada 10 kes loan, satu sahaja yang kes problem. Tapi bukan sebab salah bank, tapi sebab saya ada misscomunnication sikit dengan client.

So kita tersalah bank. Ambil masa 2 bulan juga, sebab terpaksa tangguhkan sekejap.

Eh, tak apalah, saya cerita terus apa yang berlaku.


Pengalaman pinjaman perumahan Bank Islam

Stage 1

So rumah yang client saya nak apply loan ini adalah di Tasek Gelugor, Penang. Harga rumah lebih kurang dalam 300K.

Alkesah, client memang berminat dengan rumah, dan memang nak terus proceed loan. Tapi saya cadangkan dia terus guna kawan bank dia, iaitu pegawai bank di Bank Islam, sebab memang kes rumah sebelum ni pegawai bank itu yang uruskan.

Tapi rumah yang kes sebelum ini terpaksa batal, sebab developer tak nak proceed. Padahal loan boleh lulus pegawai Bank Islam itu cakap.

So saya pun percaya, dan client saya ni proceed sendiri.

Selang 2 minggu, tak ada apa berita, bila saya tanya. Rupanya client saya buat refinance dulu, sebab loan tak boleh lepas pula katanya. So, saya pun redha, dan tunggu minggu ke tiga.

Dan akhirnya tak lulus juga.

So, saya pun pening. Alamak, penat tunggu lama lama, sekali tak lulus. Owner pun dah bising.


Stage 2

Saya cakap dengan client, dalam minggu ke empat itu untuk kita jumpa. Supaya saya boleh dapatkan balik semua document yang dia submit itu, sebab saya nak submit loan dia sendiri.

Mujur time itu, boleh merentas negeri sekejap, sebelum ditutup balik. Dan bila saya dapat sahaja document client saya ni, sebaik sahaja saya kira.

Aloh, memanglah tak lepas.

Sebab income dah short. Sebab Covid, so OT dia kurang. Actually client ini nak joint loan dengan wife dia. Tapi wife dia pun profile kewangan macam dah hampir limit juga.

Lepas tu, saya tanya balik result yang client ni refinance dengan personal loan bank Islam masa 2 minggu pertama kami deal di Stage 1.

OK, nampak macam boleh buat loan ni. Meyakinkan.

Cuma saya jadi pelek kenapa Bank Islam tak boleh lulus.

Tapi tak mengapalah, so saya pun rujuk dengan banker banker yang kenal. Kebanyakannya perlukan 3 bulan payslip yang baru. Sebab komitmen sebelum refinance personal loan masih lagi ada tulis dalam payslip.

So kena fresh payslip yang tak ada komitmen awal sebelum refinance.

Dalam hati saya, alamak, mana boleh tunggu 3 bulan.

Melepaslah saya rumah ni, haha. Tak dapat komisen lepas usaha agak lama. Actually memang saya tahu, memang susah bank nak bagi lepas sebab memang kalau client jenis ada OT, perlukan 6 bulan payslip.

Long story short – banker cakap. Boleh cuba selepas ccris update tengah bulan Mei 2021. Kalau tak silap, masa tu hujung bulan april 2021.


Stage 3

Saya pun terangkan semula dengan Owner, jelaskan apa berlaku. Owner pun actually tak berapa nak puas hati, tapi dia pun memang harapkan client saya ni lulus.

Sebab tak ramai client yang boleh bagi 10%. Sedangkan client saya ini memang boleh bagi.

So, 16 Mei 2021 pun pass by, saya pun submit, dan result keluar selepas 3 minggu kalau tak silap.

Alhamdullillah LULUS.


Sekian, itu sahaja.

So masalah agent tersalah submit bank ini normal. Cuma kita biasanya terjadi bila tersalah komunikasi. Tapi oklah rate saya kan, daripada 10 submit, hanya 1 sahaja yang problem.

And at last, lulus juga. Alhamdullillah

Pengalaman pinjaman perumahan bank rakyat

Berbalik kepada Pinjaman Perumahan Bank Rakyat tadi, saya memang jarang submit Bank Rakyat. 3 tahun jadi agent, hanya sekali sahaja. Sebab terpaksa.

Saya tak submit, sebab interest rate macam rasa tinggi sikit berbanding dengan bank yang lain. Mungkin salah amatan saya atau bagaimana. Takut pula Bank Rakyat marah saya ni, so anda better check sendiri.

Tapi apa yang buatkan saya hantar juga, sebab masa kes ini berlaku, client gaji dah 5000 lebih ke atas. Umur 42 tahun. Dan dia tak nak keluarkan proceed loan 90%.

Sebaliknya nak 100% juga. So masa itu, memang Bank Rakyat dan lagi satu bank sahaja yang boleh buat 100%, walaupun gaji sudah lebih 5000 ringgit.

Saya pun jelaskan pada client, kemungkinan interest lebih sikit.

End of storey, loan lulus RM 350K kalau tak silap, interest rate dalam 3.7% rasanya.  Macam oklah pula, tapi MRTT tak cover full.

So client terpaksa topup sikit, so tak apalah, boleh ambil dari EPF.

Setiap Bank Berbeza

So, saya pernah kongsikan perbezaan loan bank sebelum ini, memang kita akan submit berdasarkan profile kewangan client yang match dengan pakej pakej bank.

Ataupun mungkin mana client yang memang alert dengan kelebihan apa yang dia mahukan, boleh terus bagi tahu saya, dan saya akan cuba nilai sama ada possible atau tidak.

Kalau ya, saya tiada masalah untuk dengar rekemen anda. Kalau tidak, mungkin saya terpaksa guna cara lain atau mungkin option yang lebih baik lagi.

So, kita sebagai customer tak boleh nak kata setiap bank itu ada yang bagus atau tidak. Sebenarnya mereka pun ada target customer mereka sendiri. Ada juga pakej pakej lain yang kita tak nampak, tapi mereka yang profile kewangan match dengan pakej Bank Rakyat atau Bank Islam sahaja tahu.

Ada satu client saya, kes di Taman Laman Kuda, Alor Setar. Buyer Chinese proceed loan CIMB. Siap boleh nego interest rate lagi, sebab long time customer.

Padahal memang dah dapat rendah juga tau interest ratenya, 3.5%

Itu sahaja.

Jual beli rumah ni, yang paling payah adalah bahagian loan. Yang lain itu tiada masalah sebab semuanya dibayar untuk buat kerja.

Moga pinjaman perumahan anda berjalan lancar.




Pinjaman Perumahan Kerajaan – Cara Guna Kalkulator

Saya akan tunjukkan cara untuk guna kalkulator LPPSA, selepas itu, baru saya akan kongsikan kelebihan dan kekurangan bila anda menggunakan pinjaman perumahan khas untuk government servant ini.

Tapi, sebelum itu, siapa saya?

Nama saya Syed Shaffizan, empunya blog saya-share.com, dan saya juga merupakan agent hartanah untuk area Kedah juga Penang. Sekarang saya menetap di Alor Setar, tapi base di Bertam, Penang.

Memang kebanyakan rumah yang saya jual lebih berat kepada area Penang. Alor Setar ni saya baru sahaja pindah sebab ikut wife, memandangkan saya boleh berkerja di mana mana, jadi kita pun ikut sahajalah, sementara menunggu permohonan lulus untuk kami pindah ke Bertam.

Harapnya Bertam nanti destinasi terakhir sayalah, sebab ada kemungkinan wife terpaksa pindah ke Putrajaya juga. Harapnya tidak.

So itu dia, pengenalan. Tak adalah rasa pelek sangatkan, macam mana pula saya boleh tahu cara kira pinjaman perumahan kerajaan ini.

Untuk website yang saya promosikan hartanah, rumah, tanah dan sebagainya anda boleh rujuk shaffizanproperty.my.

Baiklah, bismillah. kita mula.

Cara Kira Kelayakan Pinjaman LPPSA

Kita akan buat pengiraan berdasarkan payslip di bawah. Actually payslip bawah ni merupakan kes yang tengah saya handle sekarang di Kulim, masih lagi dalam proses loan.

Rasanya minggu ni baru tahu result kot, agak ambil masa sikit sebab time covidkan. Banker kerja separuh sahaja.

So bila nak check kelayakan, kita perlukan

  1. no IC – ataupun atleast nak tahu tarikh lahir sahaja
  2. payslip
  3. website lppsa – kena register dahulu ya, saya sudah buat.

3 ini sahaja yang kita perlukan. Kalau kita nak verify kelayakan pinjaman bank, perlukan lagi satu, iaitu senarai komitmen luar yang tak termasuk dalam payslip.

Tapi kalau loan LPPSA ia tak kira komitmen diluar payslip.

Cara tengok payslip

Bila kita tengok payslip pekerja kerajaan ni, kalau dari mata agentlah, ada 3 bahagian.

Bahagian Pertama – bahagian pendapatan, berapa basic, elaun semua

Bahagian Kedua – bahagian potongan, client kes saya ni seorang lecturer. biasa lecturer atau cikgu memang tiada banyak sangat potongan. tapi kalau askar, memang berderet.

Bahagian Ketiga – peratus gaji bersih. Ini penting ya, kalau terlampau tinggi sangat memang susah nak lepas loan. Dan biasanya, kalau saya tengok peratus gaji bersih itu dalam 30%, even macam kes kita sekarang 45%. Memang saya terus tak kira, sebab dah tau tak lepas.

Tapi bergantung kepada harga rumah juga.

Ataupun, kalau masih lagi tinggi, mungkin dalam 70% keatas, tapi yang peminjam itu badan uniform pun kena hati hati. Sebab badan uniformnya kalau tidak silap tak boleh rendah sangat.

Saya tahu ini sebab ada satu lagi kes yang saya handle di Kubang Semang, Penang. Di mana ada satu orang ini yang terpaksa melepaskan rumah yang dibelinya sebab masalah percentage inilah, terlalu rendah.

Step 1 – KLIK Ansuran Bulanan

Perhatikan column kiri warna biru, dibawah kalkulator. Anda klik situ, ansuran bulanan. Untuk pekerjaan kerajaan, kita mesti gunakan kalkulator ini sahaja ya. Anda tak boleh gunakan kalkulator yang saya sediakan di shaffizanproperty. Sebab itu hanya untuk loan bank sahaja.

Selepas anda klik, paparan dibawah akan keluarlah. So akan snap apa yang anda akan nampak dibawah ini dahulu, nanti di step kedua, saya akan tunjukkan pula bagaimana kalau sudah diisi butiran.

Step 2 – Isi Butiran

Tarikh Lahir

Untuk ruangan tarikh lahir di atas, saya hentam sahaja. Tapi untuk pengetahuan anda, maksimum loan yang boleh dibuat oleh pinjaman LPPSA ialah up to 90 tahun. Tapi pinjaman LPPSA ni mesti dimohon dalam tempoh anda sedang berkhidmat, atau sebelum pencen.

Kalau dah tengah pencen, baru nak kira, hentikan sahaja. Kalau anda nak buat loan juga, terpaksa joint loan dengan anak yang sudah bekerja, baru boleh gabung dengan anda yang sudah ada pencen. tapi bank loan sahajalah.

Jantina

Yang ini penting, jangan tersalah pilih. Sebab nanti pengiraan sistem kalkulator ini untuk insurans akan berbeza. Yang juga akan efek installment bulanan yang kalkulator ini estimate diakhir akhir pengiraan nanti.

So jangan tersalah pilih

Skim Persaraan

anda pilih pencen

Bila bersara

ada yang 55, ada yang 60, ada yang 42 atau 45 sahaja kalau askar. So isi dan select sahaja.

Gaji Bulanan

kalau kita refer semula payslip yang saya snap dia atas, basicnya ialah 5506.77. Banyakkan, saya kalau dapat client cikgu memang happy. haha

seterusnya. Elaun Tetap

Elaun Tetap

Yang ini agak mengelirukan sikit sebab tak semua elaun dikira. Kalau contoh di atas ini, hanya elaun perumahan, keraian, sara hidup atau COLA sahaja diterima. Elaun Kritikal RM 275.33 itu tidak dikira.

Anda boleh hover sahaja cursur komputer anda ke simbol tanda soal itu. Dan akan senarai macam yang saya snap dibawah ini.

Setiap jawatan berbeza tambahan elaunnya. Contoh macam cikgu atau doktor dan nurse akan ada imbuhan kritikal inilah. Kalau polis atau askar, akan tulis “insentif”.

Tak kesahlah apa pun, yang pasti ia tidak diterima sebagai total elaun tambahan yang kita patut masukkan dalam kalkulator ini. Sebab ia tidak tetap dan bermusim.

So untuk kes kita, yang dikira ialah 400 + 400 + 250 = RM 1050

Jelas ya? kalau tak, tinggalkan komen dibawah.

Potongan Wajib

Untuk potongan wajib kira rujuk di bahagian kedua yang saya cakapkan di atas tadi, iaitu di bahagian potongan. Anda rujuk sahaja total jumlah potongan dibawah iaitu RM 3725.11.

Ada yang cakap, kalau bukan pinjaman tak perlu dikira, tapi tak semua kes. Sebab ada sahaja yang tulis dalam kurungan bukan pinjaman, tapi anda duk bayar juga bulan bulan. So kalau jadi kat saya, memang saya akan tanya dulukan peminjam itu, lebih detail apa yang penyata itu tolakkan.

Kalau anda askar, akan ada banyak lagi jenis potongan, pulangan atplah, itu lah, ini lah. So semua itu dikira, kecuali LTAT.

Contoh, katakan LTAT ada RM 250. So, tolak sahaja total value dibawah dengan jumlah potongan LTAT.

Ibarat, RM 3725.11 – RM 250 = RM 3475.11

So anda isilah, RM 3475.11 dalam ruangan atas tadi, tapi untuk kes kita bukan. So saya isi RM 3725.11

Potongan Lain

Yang ini tak perlu, anda tinggalkan sahaja. Dan semak semula kalau ada yang tersilap, dan boleh terus tekan next, atau button seterusnya.

Step 3 – Isi Butiran Lagi

Di Step 3 ini, lebih mudah sikit berbanding dengan page step kedua tadi. Sebab anda pilih pilih sahaja seperti yang saya buatkan dibawah

LPPSA ini boleh buat 2x. Kalau memang ini yang baru pertama kali, pilih sahaja Pembiayaan Pertama, kalau kedua. Anda kena masukkan jumlah loan pertama itu berapa.

Skim Pembiaayaan, Jenis Harta dan Status rasanya jelas kot. Pilih sahaja mana yang berkaitan.

Untuk amaun kontrak dan amaun pembiaayan itu anda letakkan harga rumah atau pinjaman yang hendak dimohon.

Contoh macam saya buatkan diatas, katakan harga rumah itu RM 250 000. So saya akan masukkan RM 250 000 untuk dua dua bahagian.

Untuk tempoh pembayaran ia dalam unit bulan ya.

So maksimum loan rumah ialah 35 tahun x 12 bulan = 420 bulan.

Lepas itu, next/seterusnya.

Step 4 – Pilih MRTT – Takaful

Ini bahagian ini ada penerangannya, tapi nantilah. Bila anda pun dah confirm nak pilih rumah yang mana satu, baru saya akan terangkan. Untuk sekarang, kita nak confirm kelayakan sahaja dulu. Boleh pilih sama ada Takaful Malaysia atau pun Ikhlas.

Saya pilih yang takaful malaysia sebagai contoh, dan kita next

Step 5 – Result

Maka, dapatlah result seperti dibawah.

Siap. So kat sini, kita tahulah, client ni mampu lepas loan untuk rumah harga RM 250 000 yang hendak dibeli.

Sebab ada tulis “layak” itu. Anggaran bayaran bulanan untuk rumah harga RM 250K ini pun ada ternyata sekali, iaitu RM 1185


Katakan ia tulis “tak layak”

Anda tengok kepada ruangan alasan dibawahnya akan diberitahu sebab kenapa. Kalau ia tulis macam ni, “MELEBIHI ANSURAN BULANAN YANG LAYAK”. 

Bermaksud, bulananan untuk permohonan pinjaman anda sudah lebih daripada ‘bayaran bulanan maximum’. Dalam kes kita di atas, mungkin sudah lebih daripada RM 1698.40.

So anda kena kurangkan harga permohonan tadi, mungkin daripada RM 250K turun kepada RM 220K. Sampai ia jadi layak.

Atau, anda mungkin terpilih MRTT Insuran yang mahal di step 4. Sebab total kos itu akan tambah sekali dalam loan. So pilih yang lebih murah.

Ataupun tulis “MELEBIHI TEMPOH MAKSIMUM” – ini maksudnya anda mungkin tersalah tulis bulanan loan dalam tempoh berapa.

Sepatutnya tadi tulis 420 bulan, sebab 35 tahun x 12 bulan. Tapi anda mungkin sudah tertulis lebih 435 contohnya. So alasan MELEBIHI TEMPOH MAKSIMUM akan keluar.


Itu sahaja, jelas tak? Saya tak sempat nak kongsikan kelebihan pinjaman perumahan kerajaan ini. Sebab dah 1297 patah perkataan. Anda boleh baca di shaffizanproperty.




Tips Beli Rumah – Faktor Lain

Untuk tips beli rumah ini, saya tak nak sembang dah perkara yang biasa macam kelayakan, bank mana yang sesuai, komitmen anda semua. Sebab saya dah pun cover di artikel Cara Nak Beli Rumah ini.

Ataupun proses flow yang juga sudah saya cover sebelum ini.

Tapi sekarang kita nak sentuh bab cara nak viewing rumah. Maksud saya, kalau anda rujuk proses flow yang saya linkkan di atas ini, viewing adalah di step yang ke empat.

Step Viewing adalah keadaan di mana anda sudah pun selesai saya verify kelayakan, dan rumah yang kita tengok memang boleh lulus loan, cuma anda sahaja buat keputusan untuk beli atau tidak sahaja.

Kalau suka, kita proceed loan, kalau tak, bagi tahu saya kenapa. Saya akan cari rumah lain.

So bila nak beli rumah ada beberapa persediaan yang anda perlu buat, dan jangan jangan harapkan agent yang bagi tahu. Sebab ada sahaja agent yang tak jujur dan katakan ya sahaja untuk semua pertanyaan dan permintaan anda.

Lastnya clash, rumah pun tak jadi beli sebab sudah kecik hati.

Persedian Awal – Sebelum tengok rumah

anda pastikan location yang saya atau agent rekemen itu adalah location yang terbaik. Anda memang suka taman itu, atau pun anda memang suka location disitu sebab dekat dengan tempat kerja, atau pun tak jem contohnya.

Peringkat ini, kalau anda nak pastikan sendiri apa itu leasehold, freehold, sqft berapa pun boleh. Boleh tanyakan agent dan kalau tak jelas apa maksudnya boleh juga tanya mereka apa maksudnya. Seperti contoh apa itu leasehold yang sangat sangat banyak misconception.

Seterusnya..

Persedian Pertengahan – Bila Anda Viewing Rumah

Ok, step ini banyak kerja sikit. So saya akan buat artikel ini dalam bentuk senarai untuk mudahkan anda faham nak refer balik artikel ini.

  1. pastikan unit yang anda beli lot bumi atau non bumi. Atau lagi penting kalau anda bukan Malay, lagilah kena pastikan unit yang anda nak beli itu lot non bumi atau non bumi. Jangan percaya terus agent cakap, minta dia tunjukkan geran juga. Sebab kalau tersilap akan jadi masalah nanti.
  2. kita start dari luar ya, so tengok kejiranan anda siapa. Malay, chinese or indian. Kalau ada anjing, adakah anda selesa. atau adakah anda tak suka. So kena ambil tahu juga.
  3. sebaik sahaja berada di porch rumah, tengok keadaan sekeliling, jangan terus masuk. tengok atap atas parking kereta sebab area sini selalu ada bocor, tengok tepi rumah kalau rumah semi D atau corner lot, dan juga belakang rumah juga. Kalau rumah intermediate anda kena masuk dalam dululah, baru tengok bahagian belakang itu kan
  4. bila dah masuk rumah, anda dah pasti akan berada di ruang tamu. Agent yang bagus, memang akan pasang semua lampu supaya anda nampak mana yang rosak, mana yang tak berfungsi. Kalau tidak, anda minta dia pasang. Sebab penting untuk kita bajet nanti duit untuk masuk rumah, tapi sebelum itu tanya dahulu, kalau owner nak tanggung kos kebocoran apa apa, atau nak bagi freegift cat ke macam mana. Kalau tidak, anda memang terpaksa bajet sendiri.
  5. Masuk ke bilik, macam biasa tengok keadaan sekeliling, lantai jenis apa, dinding jenis apa, syiling. Masuk setiap bilik macam ini ya.
  6. untuk bilik yang ada tandas, pastikan anda cuba air, tengok tekanan air bagaimana. Tengok juga tiles di dinding toilet tinggi paras kita atau memang terus sampai atas. Oh ya, sebelum saya terlupa, tengok bahagian tingkap. Kalau ada struktur kayu, elok kalau anda ketuk ketuk juga sedikit sebab kita nak tahu kalau ada anai anai ke tak. Sebab, kalau tak silap saya, area tingkat inilah paling cepat naik anai anai, mungkin bahagian sini rangup kot bagi depa.
  7. jangan toilet di luar bilik juga. tanya jamban ok ke tak. kadang tu flush dah rosak. dan jangan lupa test air juga, oh ya, kalau anda ketuk apa apa, try apa apa, jangan main buat ja. Ini bukan rumah anda lagi, so better minta kebenaran owner atau agent dahulu. Sebab agent kena pastikan semua pili air yang anda cuba ditutup, nanti kos melambung pula.
  8. lepas tu bahagian dapor, anda kebelakang sikit, biar wife pula mara kehadapan. Tanya dia, sesuai ke tak ruangan dapor ni. Perlu reno lagi atau tidak, perlu tambah kitchen cabinet atau tidak. Untuk kichen cabinet ini kalau rumah teres itu 1400 sqft ke atas baru sesuai, kalau bawah daripada 1400 saya rasa tak sesuai sebab akan nampak sempit sangat sangat.
  9. Seterusnya bahagian belakang, tengoklah longkang ok ke tak. Kalau tak OK, tanyalah kenpaa, adakah sebab owner yang memang malas atau pun pekerja alam sekitar yang tak buat kerja. Tanyalah juga lori sampah datang pukul berapa dan sebagainya.

Tanya sahaja apa yang penting untuk anda tahu, contoh kalau kita memang sudah ada anak sekolah, tanya owner kalau ada tidak bas sekolah dari sekolah sekian sekian lalu depan rumah. Penting juga untuk kita rancang yes or no nantikan.

dan terakhir..

Persediaan Akhir

Untuk ini, anda nilai sendirilah. Mungkin perlu untuk buat kira kira sikit. Agent yang bagus biasanya akan bagi tahu total kos yang anda perlu. Kalau anda perlu bajet untuk reno dari tukang rumah pun boleh.

Step sini juga, anda kena tahu hak hak anda sebagai pembeli.

Berbalik kepada perkara no 1, saya ada kongsikan yang pembeli elok juga kalau anda semak geran rumah yang nak dibeli. Sebab takut takut tersalah beli yang bumi lot. Saya tujuankan khas pada pembaca non muslimlah ni.

Sebab pernah jadi pada saya sebenarnya, kes di Perlis. Rumah tulis dalam geran tak sure Non bumi atau bumi, bila saya tanya lawyer, lawyer cakap boleh, tiada masalah sebab tak ada tulis bumi ataupun malay rezab.

Saya juga perasan, lorong hujung di deretan teres yang saya nak jual ini ada chinese juga. Yang memang dah menetap lama.

So saya pun bawaklah pembeli chinese. Dan bila proses nak hampir selesai, tiba masa nak dapat kunci, lawyer cakap tak boleh proceed penyerahan, sebab pejabat tanah tak benarkan daftar nama Chinese.

Saya pun, adoi. Alamak. So panjanglah kes ceritanya.

Pendek cerita, elok juga kalau anda confirmkan dahulu. Sebab sesetengah banker memang tak akan check, mereka akan terus submit loan.

Itu sahaja..

Sekian dulu untuk perkongsian tips beli rumah, moga ia bermanfaat dan dapat bantu anda dalam misi mencari kediaman terbaik terbaik untuk sekeluarga.