7+1 Pengalaman Interview Yang Saya Sudah Pergi

Posted on by

Alright. Untuk umur saya masa tulis artikel ini ialah 29 tahun. Saya start mula cari kerja yakni selepas graduate masa umur saya 21 atau 22 tahun lebih kurang. Yang pasti graduate tahun 2009. daripada Universiti Malaysia Pahang Dan dalam artikel ini saya akan kongsikan pengalaman kerja dan interview yang pernah saya hadir sejak dari 2009…

Kesalahan Saya Masa Cari Tempat Praktikal

Posted on by

Ingat lagi, masa tu dalam ofis kat UMP, University Malaysia Pahang lah ni. Biasa lah, masa tu semua student agak kelam kabut untuk cari tempat praktikal. Dan antara ramai ramai tu, saya lah orangnnya. Staff bahagian HR ada cakap kat saya, “ kat ipoh tak ada kilang besar sangat “ Dengan hati yang lurus bendul. Saya percaya…

Berapa Gaji Yang At Least Sepatutnya U Cari?

Posted on by

Cewwah cakap u u pulak ya. So berapa lah gaji yang patut anda dapatkan sebulan?  RM 1000 follow pada gaji minimum kerajaan? Cukup ke tak seribu ringgit tu? Jawapannya.. Tuhan kan maha adil, kalau gaji anda sikit bermaksud keperluan anda pun sikit. Pernah dengar tak ada orang cakap, Orang yang gaji banyak ni, nak bayar…

Pengalaman Interview Dengan TNB Jana Manjung

Posted on by

Sinopsis Pengalaman Interview TNB JanaManjung Ok, so cerita dia lebih kurang macam ni lah. Ada sorang member saya yang memang berasal dari area Lumut. Entah macam mana, dia cakap ada kekosongan Juruteknik TNB di JanaManjung. Entah kenapa member saya ni bermurah hati untuk kumpulkan beberapa resume kawan kawan yang lain termasuk saya untuk hantar dia…

Tips Temuduga : Kenapa Tak Perlu Takut Bila Sesi Interview?

Posted on by

Terus terang saya cakap. Sebab kenapa dikalangan besar kita yang takut bila nak datang resume ialah sebab kita tak cukup preparation. Fikirlah macam mana pun, sebenarnya anda takut memang sebab anda tak prepare. Kalau dah prepare dan rasa semua nya anda boleh jawab, kenapa perlu takut kan. Sebab kedua anda rasa takut sebab mindset yang…

Cara Hadapi Masalah Dengan Gaji Yang Rendah…

Posted on by

Saya baru perasan, dah berapa banyak dah post article saya buat, tapi satu pun tak bagi salah. Adui. Maaf ya. Lepas ni, insyaAllah setiap kali mula post, saya akan mulakan Salam, harap lebih mudah untuk saya berpatah dua kata. Jadi…makanya… Assalamualaikum… Tajuk yang saya nak bincang hari ni ialah apa yang anda boleh buat untuk…

Cara Saya Nilai Company tu Best Kerja

Posted on by

Setiap company tu ada bedanya tau. Bergantung dengan jenis product. Bidangnya juga. So setiap sektor dan jenis perniagaan kilang yang anda kerja, mahupun syarikat akan ada punya benefit yang sesuai dan bertepatan dengan keperluan anda sebagai pekerja. Macam saya contoh nya, kerja kilang. apa yang saya nak cerita dalam article ni adalah yang terbaik contohnya….

Sedih bila teammate dapat kerja lain?

Posted on by

Dulu saya macam tu juga. Rasa terkilan sebab kawan kawan sekerja dapat tempat lain. Tapi bila dah lama lama, sebenarnya apa yang saya rasa sedih tu tak perlu pun. Buat apa nak sedih…Buat apa apa nak ingat ingat kawan kawan baik yang ada peluang lebih baik di tempat lain. Kalau offer yang kawan tu dapat lebih baik,…