Betapa pentingnya followup masa nak cari kerja

Posted on by

Ni panduan untuk tulis resume. Ini pula untuk temuduga Dan bila dah hantar resume, jangan terus diam sahaja. Anda mesti follow up. MESTI MESTI MESTI SEMESTINYA…. So macam mana nak follow up? Cara saya ialah.. Dengan selambanye saya CALL…. Kadang kadang, bila lepas saya apply Jobstreet pun saya call. Apa lagi kalau resume yang hantar…

Persediaan Yang Perlu Dibuat Sebelum Pergi Interview

Posted on by

Ok, so katakan lagi 1 minggu tarikh untuk anda interview. Kalau dapat awal 2 minggu lagi sedap. So preparation kita nanti akan lebih sempurna. Untuk persedian sebelum interview ni ia sangat penting. Bayangkan, anda dapat kerja atau tidak bergantung pada dalam tempoh 15 minit itu sahaja. So kenapa tak susah payah untuk bersedia dalam 1 minggu…

7+1 Pengalaman Interview Yang Saya Sudah Pergi

Posted on by

Alright. Untuk umur saya masa tulis artikel ini ialah 29 tahun. Saya start mula cari kerja yakni selepas graduate masa umur saya 21 atau 22 tahun lebih kurang. Yang pasti graduate tahun 2009. daripada Universiti Malaysia Pahang Dan dalam artikel ini saya akan kongsikan pengalaman kerja dan interview yang pernah saya hadir sejak dari 2009…

Kesalahan Saya Masa Cari Tempat Praktikal

Posted on by

Ingat lagi, masa tu dalam ofis kat UMP, University Malaysia Pahang lah ni. Biasa lah, masa tu semua student agak kelam kabut untuk cari tempat praktikal. Dan antara ramai ramai tu, saya lah orangnnya. Staff bahagian HR ada cakap kat saya, “ kat ipoh tak ada kilang besar sangat “ Dengan hati yang lurus bendul. Saya percaya…

Berapa Gaji Yang At Least Sepatutnya U Cari?

Posted on by

Cewwah cakap u u pulak ya. So berapa lah gaji yang patut anda dapatkan sebulan?  RM 1000 follow pada gaji minimum kerajaan? Cukup ke tak seribu ringgit tu? Jawapannya.. Tuhan kan maha adil, kalau gaji anda sikit bermaksud keperluan anda pun sikit. Pernah dengar tak ada orang cakap, Orang yang gaji banyak ni, nak bayar…