Home » Sebelum Bekerja

Cara Nak Pilih Syarikat Untuk Buat Latihan Industri

Bila kita sambung belajar, antara yang paling penting adalah untuk anda dapatkan pointer 3.0 dan ke atas. Mesti sekurang kurang nya 3.0. Kalau anda berjaya dapatkan 3.5 ke atas lagi bagus. Sebab apa? sebab peluang untuk dapat diterima…

Read More »

Contoh Laporan Latihan Industri

Contoh Buku Log Latihan Industri Ok.. terus terang saya cakap. Untuk contoh laporan latihan industri tiada dalam artikel ni. so saya buat artikel ini untuk apa? Untuk game anda datang ke? Bukan. Saya cuma nak bantu terangkan betapa…

Read More »

Part 1/3 – Risau Dengan Kos Sekarang Takut Tak Dapat Kerja?

Nak dijadikan cerita. Ada sorang adik ni dia inbox saya di facebook. Tanya saya, kenapa sampai dapat gaji RM 4000 walaupun hanya ada diploma. Ok, ini juga adalah mindset yang sama saya ada masa belajar dulu. Kalau anda…

Read More »

Part 3/3 – Apakah Kos Yang Confirm Dapat Kerja?

  Untuk siapa yang tiba tiba sampai ke page ni. Artikel ini adalah 3 series artikel yang saya cuba sampaikan sekarang detail. Kalau anda tiba tiba datang ke page ni, sila pergi bahagian Part 1. Baru faham dari…

Read More »

Part 2/3 – Diploma ialah RM 1 500? Degree RM 2 500?

  Untuk siapa yang tiba tiba sampai ke page ni. Artikel ini adalah 3 series artikel yang saya cuba sampaikan sekarang detail. Kalau anda tiba tiba datang ke page ni, sila pergi bahagian Part 1. Baru faham dari…

Read More »

Diploma Teknologi Makanan [Course Review]

Mari kita review salah satu bidang yang semakin naik di Malaysia. Bidang ni memang jarang jarang orang ambil. Ada yang tak pernah langsung pun ada. Tambah lagi yang macam saya lebih kepada kejuruteraan ni. Untuk sebarang kesilapan penulisan,…

Read More »

Contoh Slip Gaji Swasta dan Kerajaan [ Kilang VS GOV ]

Salam, saya tak pastilah sama ada anda perlukan maklumat ini atau tidak. Tapi saya nak share juga contoh slip gaji dalam tempoh saya bekerja ni. Kiranya nanti anda akan dapat nampak perbezaan contoh slip gaji yang saya dapat…

Read More »

Diploma Kejuruteraan Mekanikal/Awam – Berapa Gaji Anda Dapat?

Agak agak berapa gaji yang anda akan dapat umumnya untuk kelulusan diploma, bila sudah masa bekerja nanti? Tidak kisah lah, sama ada anda kelulusan diploma awam, atau pun Mekanikal seperti saya sendiri. Mahupun diploma kejuruteraan elektrik dan umpamanya….

Read More »

5 Group Gaji Yang Saya Tahu ( 1000/month to 32 600/month)

Salam. Saya dekat Pizza Hut ni. Guna internet TM Wifi. Sambil sambil memilokan diri. Meh saya nak cerita sikit group gaji yang saya tahu. Maksud saya group gaji ni, seperti macam ada yang gaji 1000 ada yang gaji…

Read More »

Tips Merantau Cari Kerja Kosong? Pro and Contra

Adakah Keputusan Untuk Merantau Adalah Terbaik Untuk Saya? Whaaaa.. Saya buat keputusan yang agak lama juga untuk mula merantau. Saya kerja shift 12 jam. Ini je nak dapat gaji ribu ribu kalau diploma ni bagi saya. Kebanyakan kilang…

Read More »