Home » Fresh Graduate

WorkFlow Bila Cari Kerja

WORK FLOW, atau pun proses, atau pun peringkat untuk anda cari kerja, bukan nya bermula dengan buat resume dan hantar sahaja tau. Sebaliknya, dalam Panduan Temuduga saya, anda 6 Peringkat yang anda patut ketahui… 6 Peringkat TerSebut Ialah…..

Read More »

Point Ke 2 ialah…

Resume yang nampak smart, cantik sahaja tak guna kalau cara tulisnya tak betul. Secara ringkasnya, bila kita buat ayat dalam resume, ada 3 benda yang secara tak langsung sebenarnya kita akan cuba dapatkan. bagaiamana untuk buatkan ayat yang…

Read More »

Cara Tulis Resume

Salam semua kepada kepada anda yang nak cari kerja.. baik pada yang freshy, mahupun yang memang sudah ada pengalaman kerja.. Saya percaya anda datang daripada HomePage saya-share.com yang buatkan macam bentuk resume tu kan? Seperti yang saya katakan…

Read More »

Contoh Resume Fresh Graduate

Ok untuk penulisan contoh resume bagi yang baru sahaja tamatkan pengajian. Saya memang dah sediakan video nya di panduan cara buat resume terbaik. Korang semua boleh tengok video tu sendiri. Saya juga ada selitkan cara buat resume untuk…

Read More »

Contoh Cover Letter Untuk Fresh Graduate ( Dan Cara Buat )

Sebelum kita mula, saya rasa buat masa ni saya tak cover cover letter untuk mereka yang sudah berpengalaman kot. Sebab ia lebih kurang sama sahaja dengan cara buat resume cara olah ayat nya. So dalam artikel ni saya…

Read More »

Contoh Soalan Temuduga Untuk Fresh Graduate

Baiklah… Untuk sebelum ni. saya ada kongsikan soalan soalan lazim bila anda datang temuduga. Memang bagus anda praktis soalan soalan yang macam ni. Ibarat macam sudah menjadi soalan bocor kan. Tapi itu soalan yang lebih bersifat general. Sekarang,…

Read More »

Berapa Gaji Yang At Least Sepatutnya U Cari?

Cewwah cakap u u pulak ya. So berapa lah gaji yang patut anda dapatkan sebulan?  RM 1000 follow pada gaji minimum kerajaan? Cukup ke tak seribu ringgit tu? Jawapannya.. Tuhan kan maha adil, kalau gaji anda sikit bermaksud…

Read More »