Peluang Pekerjaan di Malaysia

Posted on by

Artikel ini adalah sambungan kepada artikel utama Hala Tuju Selepas SPM yang saya siapkan tadi. Apa yang sedang berlaku, ialah saya cuba menerangkan akan hala tuju yang akan pelajar lalui selepas SPM. Antara topik topik penting yang saya kongsikan dalam siri ini ialah: Peluang pekerjaan yang ada – iaitu artikel yang sekarang anda baca ni….

Statistik Jumlah Jawatan Kosong Mengikut Negeri ( dr Jobstreet )

Posted on by

Saya sedang plan untuk buat satu analisis akan peluang pekerjaan yang ada di Malaysia. Source utama dan satu satu nya kita gunakan ialah daripada Jobstreet. Kalau ada yang rasa tindakan ini tidak sesuai sebab hanya mengambil dari Jobstreet sahaja, mungkin ada betul nya. Sebab tidak mungkin semua company ada menggunakan Jobstreet. Ada juga syarikat yang…

Korang Share – Saya Jawab 2 Soalan

Posted on by

Hi, Assalam, Sebelum saya perkenalkan diri, saya ingin ucapkan terima kasih  sebab blog en. banyak bagi informasi yang bagus kepada “jobs hunter”  seperti saya dan sangat menarik. Hargai pengorbanan en. dalam membantu orang lagi-lagi bangsa sendiri. Saya Farah lepasan Ijazah Sarjana Muda Teknologi Polimer yang lebih meliputi kepada industri, kajian dan pembuatan getah, plastik dan chemical. Saya…

Korang Share – Akak Ni Kongsi Pengalaman Interview Gagal 20x

Posted on by

Kenalkan, pembaca #sayashare ni namanya Hanis. Ikutkan ceritanya, beliau dah terlampau banyak kali failed dengan temuduga kerajaan. Saya perasan pun hasil daripada perkongsian beliau di komen tempoh hari. Lantas, terus saya email dan bertanyakan kenapa lah failed banyak sangat tu. Hanis pun bersetuju dan berikan kita semua satu artikel perkongsian menarik untuk kita sama sama…

Cara Nak Deal Gabra Masa Temuduga

Posted on by

Bila saya datang temuduga, tak kesah la yang open ke yang dipanggil ke, yang ada notice dari Jobstreet ke. Benda yang paling saya gabra/takut/leceh/benci ialah QUIZZZZZ… Temuduga, saya rasa macam boleh handle lagi. Gabra sikit sikit tu biasa lah, tapi masih lagi tak merisaukan sangat sangat lah. Kalau takat soalan gitu gitu, gini gini InsyaAllah…

Kerja dengan Gov Versus Swasta!!

Posted on by

Di bawah ini, email yang saya dapat daripada pembaca SayaShare… Yang mengatakan, lagi nak kerja dengan kerajaan berbanding dengan kerja swasta.. Ok jum kita kupas topik ni ke peringkat yang sangat detail, supaya semua orang akan lebih jelas. Adakah Persoalan Azihan Abdullah Betul? Ya, memang. Boleh kata macam itu lah.. Kerja kerajaan akan jadi jauh…