1

Cara Susun Sijil – Untuk Pergi Interview

Salam semua, untuk hal susunan sijil ni, ia tak ada specific rules pun untuk anda follow. Baik yang kelulusan ijazah sampai ke lepasan STPM/SPM sekali pun. Saya sendiri pun susun sijil ikut dan ja, tapi jangan la yang tak masuk akal. Biar lah nampak ada macam satu jalur cerita daripada page awal ke page yang akhir.

Di bawah ni adalah antara susunan saya dari awal sampai ke akhir.. Anda boleh plan plan sendiri..

Kalau saya suka susunanya lebih kurang macam bawah ni.

Cover Letter dan Resume

Dua benda ni memang saya akan letak paling atas sekali. Saya letak cover letter dulu,lepas tu resume. Sebab ini lebih kepada ringkasan akan siapa kita. So memang saya akan pilih letak atas sekali.

Sijil Pengajian

Seterusnya,kalau ada sijil, diploma atau degree saya akan letak di bawah resume. Kiranya nak bagi tahu, kita ni kelulusan apa. Kalau tak silap saya ada juga sijil yang kita tamat pengajian daripada tempat kita belajar, pun saya akan letak disini.

Pastikan semua sijil ini ORI ya. Andai kata anda buat 4 copy semua sijil2x resume yang nak bawa pergi resume ni, memang boleh satu sahajalah yang ori. Yang lain tu anda buat copy stapler sahaja pun OK.

Kalau macam kita sekolah dulu memang kita aktif bersukan atau beruniform semua kan? Kalau macam saya belajar dulu, ada juga saya aktif main kompang. Semua semua ni, anda hanya pilih yang utama yang berkaitan sangat dengan jawatan yang nak dimohon sahaja.

Jangan segala macam yang macam tak berkaitan pun anda letak sekali.

Nanti lambat pula,nak sampai ke bahagian result CGPA. So pilih, mana yang berkaitan, keutamaan sahaja. Selebih itu, anda letakkan di bahagian paling belakang.

Kalau ada result MUET, boleh letak bahagian ini juga.

IC dan Surat Beranak

Sebenarnya kalau anda nak letak bahagian IC dan Surat Beranak ni di page selepas resume pun boleh. Tiada masalah. Atau letak sebelum anda tunjukkan sijil2x. Atau letak sebaik sahaja selepas resume.

Bahgian ini juga, biasanya saya akan masukkan result dan sijil SPM, surat berhenti sekolah pun penting kena ada.

Result CGPA

Seterusnya, saya akan letak result CGPA. Kalau yang fresh graduate, kan ada macam silibus pengajian kita resultnya. Yang itu pun saya akan letak di bahagian ini juga.

Butiran Pengalaman Kerja Atau Praktikal.

Saya tak pasti kalau ada butiran yang kita ni ada buat tempat praktikal di sekian sekian. Kalau ada, mungkin ada simpan lagi surat yang anda diterima buat praktikal dulu boleh letak disini kalau fresh.

Kalau dah ada pengalaman kerja, boleh letak surat anda diterima kerja dan surat anda confirm dengan gaji sekian2x dalam bahagian ini. Susunlah, mana kerja yang paling latest susun satu satu.

Kalau masa kerja dapat sijil penghargaan kehadiran ke apa, boleh masuk dalam bahagian ini juga. Jangan letak kat belakang sekali, sebab bahagian ini kita nak letakkan perkara yang berkaitan dengan kerja sahaja.

Sijil Korikulum

Betul ke idak saya eje korikulum tu. Yang ini kira bahagian akhirlah ya, kiranya mana yang tak berkaitan, mana yang macam tak tahu mana nak letak, saya akan letak di bahagian paling belakang ni.

Saya ada juga macam payslip saya bekerja dulu yang saya lampirkan sekali dalam sijil sijil untuk bawa pergi temuduga ni.

Biasanya payslip payslip tu saya akan letak dalam bahagian ini, atau pun butiran pengalaman kerja di atas.

Itu sahaja kot.

Macam saya cakap di atas, nak menyusun sijil ni tiada cara khusus, cuma pastikan ia macam berhubung kait antara satu sama lain dan tersusun waktu waktu yang anda hadapi setiap butiran dalam sijil sijil tu.

Kalau tak silap saya juga, untuk interview kerajaan memang ada senarai sijil sijil yang anda perlu bawa, kalau kes macam ni baru anda susun elok elok ikut numbering yang mereka bagi.

Artikel Lain

Antara artikel lain yang saya rasa menarik juga untuk bantu anda dalam penyusunan sijil ni, boleh cuba tengok artikel di kerjakini dengan jobshub.info.

Perkongsian di hellokerja pun macam OK juga.

Selesai ya, sajalah nak tambah. Semasa sesi interview saya selepas 4 5 tahun bekerja kan, so penemuduga tu langsung tak tengok sijil sijil saya. Saya tak pasti kalau dia dah buka ke belum, tapi memang dia terus direct minta saya ceritakan pengalaman kerja saya.




10 Kemungkinan Anda Akan Gagal Temuduga

Get ready adalah kunci yang paling utama anda perlu buat bila nak buat persedian temuduga. Kalau rujuk semula apa yang saya kongsikan di panduan lengkap temuduga, saya ada kongsikan hampir kesemua faktor atau ciri ciri yang anda boleh ambil kira supaya sesi temuduga anda berjalan dengan baik, insyaallah..

Antaranya kalau saya boleh korek korek balik ialah

– cara untuk buat resume yang betul

– contoh soalan temuduga yang biasa di tanya, contoh soalan susah, contoh soalan dan jawapan yang saya boleh fikir dan pernah saya alaminya juga..

– format resume profesional

– cara saya prepare temuduga supaya tak gagap bila cakap

– mindset yang betul bila bercakap…

Hah gitu, dan macam macam lagi lah. Artikel ni bukan nak cover tentang tu, tapi sebaliknya perkara yang mungkin menggagalkan temuduga anda. Kalau nak ikutkan perkara yang saya kongsikan di bawah ni lebih kepada vise versa pada apa yang sepatutnya korang buat di panduan lengkap temuduga lah, tapi saya buatkan juga kita boleh sama sama ingat dan alert dengan benda ni…

Tak proper attire

Walaupun nampak macam nerd, tapi elok la pakai je kemeja dengan seluar slack dan tie untuk laki. Baju kurung untuk perempuan. Pakai je, habis cerita.

Tp ikutkan pada pengalaman dan pemerhatian saya.

Kalau anda pergi temuduga untuk kerja swasta contohnya. Ini untuk level diploma, degree ke atas tau. Pakai jeans pun ok. Asalkan nampak kemas.

Tapi kalau interview dengan badan kerajaan mahupun separa kerajaan macam tnb contohnya, memang kena pakai baju temuduga yang betul betul. Lengkap tie semua

Kalau saya, saya suka pilih baju yang macam striking sikit. Dulu, masa mula mula saya beli baju hitam je, tapi bila dah lama lama tu, rasa macam naik mood dan semangat pula pakai baju yang warna warna sikit.

Terlebih ramah atau terlampau santai sangat

Orang kata macam menagih simpati pun ada. So jangan jangan, rasanya tajuk tu dah cukup jelas. Tak perlu saya huraikan lagi.

Poyo lebih – macam dah layak sangat pula

Ini untuk orang yang terlampau yakin. Kalau tak silap, saya pernah rasa benda ni masa awal awal dulu. Memang rasa yakin sangat yang saya dapat. Lastnya saya tak dapat juga. So jangan rasa yakin sangat, buat la rasa rendah diri dan hormat orang sikit. Sebab nanti kita akan duduk bawah dia, kalau awal awal kita dah menampakkan kereknya, macam mana nak dapat kerja kan.

Kurang bersedia

Ini boleh kata in total lah. Saya ada sediakan satu checklist, checklist ni adalah hasil daripada point point yang saya ambil dari panduan temuduga lengkap tu, jadikan sebagai checklist pula.

Untuk ingatkan korang, takut takut ada benda yang terlepas..

Nanti saya dah jumpa saya link kat dekat bawah ni, mana pula post nya saya lupa…

Anda tak kuasai teknik temuduga dengan betul

Macam marketing lah. Korang perasan tak dengan budak budak yang jual barang barang atau pun apa apa service kat tepi jalan, kat tepi bank semua tu! Perasan tak yang kalau diorang ni cakap, mesti ada je ayat yang diorang ni balas? Tanya tu lah tanya ini lah.

Apa yang diorang tanya tu, actually semuanya adalah dialog yang sudah dihafal tau. Kitanya, bila diorang training, diorang dah biasa dah dengan reply reply macam tu. Jadi memang diorang dah cuba fikir dan plan cara reply yang terbaik supaya awak masih lagi beli.

Sebenarnya saya pun dikalangan mereka ni dulu, masa tu tahun 2011 kot. Lepas 1 atau 2 tahun habis study dari universiti malaysia pahang. Itu sebab saya tahu..

So, motifnya kat sini ialah, cuba praktis kan teknik cara cakap, teknik cara reply yang betul. Teknik yang kalao orang dengar tu sedap je, nampak meyakinkan je. Ini la yang orang nak..

Terlalu kuat sangat segannya

Ini pun satu hal juga. Rasanya korang pun perasan kan, bila korang terlampau sangat segan, terlampau sangat gabra, benda ni akan buatkan apa yang korang cakap tu tak berapa menjadi.

Bila gabra, korang tak dapat fikir dengan baik, bila tak dapat fikir dengan baik, confirm reply soalan temuduga yang pelek pelek..

Bila segan, hasrat dihati untuk menonjol pun jadi mcm kura kura je. Sangat rugi lah kalau ada dua sifat ni. So cuba lawan k

Untuk yang baru, fresh graduate, benda ni normal. Saya pun dulu macam ni. Malahan, saya graduate 2009..

G temuduga 2010

2011

2012

2013

2014 – hah sini lah..

2014, lepas beberapa tahun saya graduate baru saya rasakan yang saya ni betul betul yakin dan dapat halang sifat gabra tu sebanyak 80%. Gamaknya lah.. Benda ni, masih lagi ada, normal. Tapi at least saya berjaya lawan dan tak gabra sangat..

Segan? Segan ni kejap je saya deal. Dah tak segan pun..

So macam mana nak build up mindset supaya tak segan dan tak gabra?

Ada 3 benda kena buat

– kena biasakan pergi temuduga – bermakna, awak baca blog saya share ni, bukannya confirm 1st interview terus dapat ya. Benda ni perlukan masa.. Apa yang penting, tiap kali pergi, cuba renung renung, apa yang korang boleh bg buat supaya next interview ia akan jadi lebih baik..

– follow apa yang saya suruh di panduan lengkap temuduga, antara bahagian yang paling penting ialah anda praktis dialog seperti bercakap dengan penemuduga ni sekurang kurangnya 3 hari berturut turut sebelum pergi interview. Benda ni memang sangat power lah, saya memang buat ni selalu..

– ada mindset yang betul, saya ada kupas mengenai mindset ni di sini, cara nak deal dengan gabra semasa temuduga

Emotional, merayu

Jelas kan? Jangan buat muka kesian sangat. Orang nak output, nak kualiti, bukan badan kebajikan.

Tak nampak meyakinkan

Cakap la macam cerdik sikit

Petah la bersuara sikit

Tampak kan la keyakinan sikit

Baru dapat..kalau buat pangai mcm ubi memang sikit nak dapat…

Burukkan company yang sebelum nya, atau buruk kan siapa siapa.

Yang ni pernah jadi kat saya sebelum ni, pengalaman temuduga yang paling latest di osram sdn bhd

Gaji tinggi sangat letak

Dalam resume tak perlu letak gaji. Kalau masa datang interview, ada ruangan gaji awak letak la dalam 30% ke atas gitu. Atau pun minta naik rm 500. Kalau diploma, kalau engineer mungkin lebih tinggi lagi pun leh dapat.

 




Cara Nak Reply Apakah Sumbangan Yang Anda Boleh Bagi Pada Syarikat

Soalan ni memang antara soalan yang tak ramai orang dapat jawab dengan betul. Bila tak ramai orang boleh jawab dengan betul, ini lah peluang kita untuk improve dan tunjukkan kebolehan sikit yang kita ni lain, dan mampu jawab soalan ni dengan baik..

So apa yang saya kongsikan dalam artikel ni ada 3 benda. Iaitu :

    1. Kongsikan apa yang berlaku pada saya dulu
    2. Kongsikan cara nak deal masalah ini ( beserta contoh )
  1. Baru saya kongsikan apakah contoh jawapan terbaik yang korang boleh jawab…

Bila fikir fikir balik kan, setiap kali penemeduga tanya apa apa pun soalan, kita mesti boleh akan boleh jawab. Betul tak? Nak jawapan panjang, nak jawapan pendek, jawapan panjang lebar, rumusan… InsyaAllah boleh

Semua boleh…

Cuma masalahnya, benda ni akan tergantung bila kita rasa gabra.

Macam kita tengok orang main bola lah, kadang kadang pintu gol depan depan pun belum tentu masuk. Kenapa jadi macam ni? Sebab gabra. Pemain bola, memang boleh training pelbagai jenis tendangan, sepakan dari pelbagai jenis penjuru. Tapi setiap kali tendangan mahupun sepakan, tiada faktor gabra dalam latihannya.

Itu sebab masih ada yang failed nyepak bila kita tengok dalam perlawanan.

Sama kes dengan temuduga lah. Ushhh kalau tak gabra, lebih setengah jam boleh goreng kan. Tambah lagi blogger yang macam saya suka cakap sorang sorang ni. Lagi lah lama..

Tapi bila time temuduga? Bakat, pengetahuan, pandangan tu semua jadi lose. Sebab ada faktor gabra…

Pernah satu kali, saya datang temuduga di Penang kalau tak silap. Masa tu saya masih lagi bekerja di Ipoh ( sekarang saya kerja di Kulim ), ada satu soalan yang penemuduga bagi. Untuk menjawab soalan ni, saya memang perlukan masa beberapa minit untuk terangkan dulu, saya kena perjelaskan kondisi saya dahulu sebelum terus sampai ke conclusion.

Sebab takut takut, dengan menjawab soalan itu dia akan fikir negative pula…

Faham ke maksud saya?

Macam ni lah, pernahkan penemuduga tanya kita. Tapi jawapan yang kita bagi tu, mungkin akan sedikit nampak negative. Macam menunjukkan kita malas ke, apa ke. Tapi jawapan ni masih lagi normal sebenarnya. Cuma sebab kan si penemuduga tak kenal hati budi kita dari kecik. Itu sebab takut takut dia fikir negative. Dan untuk bagi dia tidak fikir negative, semestinyalah saya perlukan beberapa minit untuk terangkan apa yang berlaku supaya tak ada lah nampak macam saya negative disitu..

Serupa juga dengan temuduga masa di TNB sebelum ni. Dia tanya saya soalan,

“KAMU NI KERJA SEMICON KAN, UDARA BERSIH, KERJA PUN TEMPAT SEJUK, BANDING DENGAN KERJA DEKAT POWER PLANT TNB, YANG PANAS, TAK SEJUK, KERJA KOTOR…

APA YANG KAMU BOLEH BUKTIKAN YANG KAMU BOLEH BEKERJA TEMPAT TEMPAT MACAM NI, SEDANGKAN KAMU SEKARANG KERJA DI TEMPAT YANG SELESA”

*saya dah kongsikan dah benda ni kat artikel belakang belakang tu. Tak pelah saya refresh di sini semula.

Korang tau tak apa jawapan saya bagi?

Boleh boleh.. InsyaAllah saya boleh…

*rasanya lebih 8x saya duk ulang boleh boleh tu…

Tengok!!! Itu je jawapan yang saya bagi? Orang tu nak hire kita, nak bagi kita gaji, dan akan menjadi orang bawah dia seumur hidup kita yang seterusnya..

Jadi of course la dia perlukan hujah hujah yang power, hujah hujah yang menarik hati dia. Sampai dekat saya, saya boleh jawab BOLEH BOLEH JE?

Ini lah jadinya bila gabra.. Semua jadi hancus…

Geram juga saya masa tu, masa balik ke rumah lepas habis temuduga. Saya cuba jawab balik soalan dia dalam kereta sorang sorang la konon. Punya la panjang penerangan, rasanya saya cakap lebih 5 minit kot untuk soalan itu sahaja.

Boleh pula jawab ye tak? Tadi membisu..

So itu sebab, gabra memang sesuatu yang kita mesti lawan betul betul..

Untuk cara deal dengan gabra masa temuduga, korang boleh rujuk artikel khas yang saya dedicated kan ni. Cara Nak Deal Gabra Masa Temuduga

Tapi saya nak tarik satu point dalam artikel untuk cara nak tackle problem gabra ni, iaitu KORANG KENA PRACTISE JAWAPAN APA NAK JAWAB SEBELUM LAGI TEMUDUGA.

Maksud saya macam ni, soalan temuduga boleh kata dah tersangat bocor. Tak ada apa dah yang diorang akan tanya kalau tak soalan soalan lazim yang saya tulis kat sini. So ini adalah peluang terbaik untuk korang practise sehabis habis baik..

Dulu, masa saya buat marketing tepi jalan bila kerja dekat satu company ni. Mesti korang perasan, yang orang orang marketing ni fasih kan bila membalas jawapan kita. Kalau kita kata A, dia akan jawab B. kalau kita kata C dia akan jawab D.

Sebenarnya apa yang berlaku di sini? Jawapannya ialah, sebenarnya setiap apa soalan atau bidasan tak nak beli. Contoh nya macam korang nampak dia jual kredit kad ke apa, nak jual penapis air ke apa. Mesti lah korang cakap tak nak kan, so untuk dia menjawab TAK NAK korang tu sebenarnya sudah dipraktise kan dah apa yang patut di balas…

So ini lah yang saya cuba terapkan dalam temuduga korang.

Bila dah fasih dengan jawapan soalan soalan lazim temuduga ni. InsyaAllah confident level korang pun akan jadi bertambah baik dan lebih mudah untuk jawab. Alah macam kita buat soalan matematik kat sekolah dulu. Kalau 100 soalan yang lebih kurang sama kita buat, bila dah sampai time periksa yang 1 soalan tu, agak agak senang ke susah? Lebih mudah lah kan…

DAN UNTUK MENJAWAB SOALAN APAKAH SUMBANGAN YANG KITA BOLEH BAGI…

Cara yang terbaik untuk menjawab soalan ini ialah dengan memberi contoh apa yang anda sudah berjaya dapatkan sebelum ini, dan jadikan ia sebagai value point untuk company yang anda apply sekarang.

Credit to thebalance

Kiranya, mula mula kena lah kita buat research sikit dengan company yang kita nak kerja tu. Tengok apa product yang dia buat. Tengok pada mission dia, dan ikut pada tips dari thebalance.com, cuba cari benda yang specific yang company mahukan. Yang kemudiannya cuba response dengan relate nya pula dengan education anda, pengalaman kerja anda, skills, dan korang punya accomplishment. Untuk buktikan yang kita ni memang antara asset yang company tu mesti ada.

Contoh 1:

I am certainly detect errors or what else can we improve either current S.O.P or best result that we get right now. For example, normally this machine have 400 times errors per month. Sometime the graph even spike when production push out output as much they can. With my idea and effort, I am finally improve the the error counts drop to just less than 100 errors per month..

Lepas tu saya akan tunjukkan lah graph yang saya maksudkan 400 dengan 100 atas ni tadi..

Alrite?

Contoh 2:

I will bring my unique vision to your company. I am experienced in the many areas related to this company’s current goals, including expanding international sales. For example, I helped improve international sales at a previous company by over 25%. My sales background, along with my ability to plan ahead, will help facilitate that growth.

Ayat atas ni bukan dari saya, tapi dari artikel thebalance. Yang saya jadikan rujukan asas untuk artikel ni juga. Tapi contoh 2 di atas saya macam tak berapa setuju lah yang dekat warna merah tu. Bila saya pergi interview mana mana, saya tak suka ayat popular yang biasa orang guna macam:

I am teamworking person

I can work with less monitoring

I am key player

Ayat ayat semua ni bukan lah tak bagus, memang elok pun. Tapi bila korang sendiri cakap yang korang begitu begini, tak ke macam nampak macam angkat bakul sendiri? So, approach saya lebih kepada nampak lembut sikit, nampak macam tak memuju diri sendiri sangat, nampak macam lebih merendah diri.. benda ni biasa korang kena plan, dan korang memang akan failed punya untuk 1st attempt interview. So kena practise lebih sikit.. dan contoh ayat yang saya maksud kan ialah:

I believe you do have XXXX machine at your company right?

Masa ni, korang kena pastikan machine ni ada. Atau kelengkapan yang biasa digunakan untuk buat keja korang tu ada. Biasanya tool macam ni tak akan lari banyak antara company lain. Mungkin model sahaja, so method tool mungkin berbeza, tapi result masih lagi sama.. so katakan dia cakap ADA, saya pun balas.

Well, I’m not sure what version of it. But that kind of tool, probably either latest or less version, I’m actually used to this machine for many 2 3 years already. So, hopefully with this experienced, at least I can learn it fast since I already do have some basic… because, for sure its going to be a different, probably the way we install part will difference, for sure the technology will different…

Penerangan, bila korang baca ayat saya tu agak agak apa yang korang boleh bayangkan?

Nampak macam lebih baik kan. Nampak saya macam jujur, nampak macam saya ni friendly. Nampak macam saya ni tak poyo.. nampak macam saya ni berkebolehan.. Friendly dan baik la saya rasa paling kuat.. jujur juga..

Teknik ni, saya ada kongsikan artikel nya, iaitu cara nak bercakap dalam temuduga dengan menggunakan tone yang betul. Bila korang cakap macam ni kan, insyaAllah la korang akan rasa rileks sikit..

So apa benda yang ita dah belajar dalam artikel ni..

SATU – cara untuk jawab soalan kalau dia tanya apa sumbangan yang kita boleh bagi.

korang boleh refer akan kenyataan saya yang macam bawah ni

Cara yang terbaik untuk menjawab soalan ini ialah dengan memberi contoh apa yang anda sudah berjaya dapatkan sebelum ini, dan jadikan ia sebagai value point untuk company yang anda apply sekarang.

DUA – Cara nak deal dengan gabra…boleh rujuk artikel yang ni…

Salah satu benda yang saya cadangkan untuk deal dengan gabra ialah anda biasa menjawab soalan soalan lazim. So bawah ni ada antara soalan soalan lazim yang korang kena biasakan menjawab nya..

Contoh Soalan Temuduga Yg Lazim Ditanya+JAWAPANNYA




Kenapa Tak Boleh Cerita Buruk Company Sebelumnya..

Salam

Sebelum sebelum ni kan. Saya sangat yakin fikir macam ni..

“tak ada masalah pun nak cerita buruk company sebelum nya kalau dah memang perangai diorang buruk”

Ini yang saya fikir tau.

Sebab banyak tulis kat internet mengatakan, tak boleh cerita buruk company sebelum nya masa interview. So saya tak percaya pendapat ni.

Sehingga lah kena batang hidung sendiri

Adoi…

Dalam bulan lepas. Saya ada pergi satu open interview untuk salah satu company terkemuka dalam industri Semicon kat Malaysia ni, iaitu Osram. Osrempit

Saya ada kongsikan gambar gambar nya kat artikel ni, pengalaman temuduga paling latest

so kat dalam artikel tu saya ada bagi tahu lah.. Yang saja nak cari tempat kerja baru, sebab tension ngn kerja sekarang yang terlampau banyak sangat task nak kena setel sendiri.

Saya bukan tak bersyukur tau, saya tahu mungkin ada yang terasa, saya gaji dah ok, dah dapat kerja. Tapi masih lagi nak cari lain. Kami ni yang tak langsung lagi kurang lah peluang nak dapat kerja.

Sorry lah kalau ada yang terfikir macam tu.

Tapi tempat kerja saya sekarang memang bz nak mampus..

Jadi, nak dijadikan cerita. Time saya temuduga dengan Engineer Osram tu.

Saya mula lah dengan keburukan kerja di tempat lama… itu ini itu ini..

Tau Engineer Osram tu cakap apa?

THIS COMPANY WILL EVEN MORE WORSE

Berturutan lah ayat dia mengatakan company Osram ni lagi banyak kerja banding dengan company saya. Yang padahal, sebenarnya tak pun.

Company OSRAM tu dia baru bukak cawangan lagi satu kat Kulim, normally company baru tak banyak kerja pun. Production WIP tak banyak punya.

Confirm tak banyak..

Biasa nya akan ada 2 3 sample sahaja nak jalan. Tool pun masih lagi belum padat banyak nya macam company saya sekarang.

Tapi tu lah, masalahnya sekarang, sebabkan saya sudah start dengan negatif, si engineer to pula dah balas dengan yang kononnya lagi negatif. Agak susah untuk saya tackle dan reply kenyataan dia supaya temuduga tu tampak menunjukkan kelebihan saya..

Tak kan saya nak cakap..

“EH TAK, TAK MUNGKIN. INI COMPANY BARU, TAK MUNGKIN U PUNYA PRODUCTION WIP BANYAK MACAM TEMPAT SAYA KERJA”

Tak mungkin saya ayat saya menang, dan dia akan bersetuju kan?

So lepas ni, saya tak akan buat kesilapan ini dah.

Elok kita cerita yang positif positif sahaja, yang negetif, tinggalkan jauh jauh..

So macam mana nak start dengan positif? Meh saya bagi 3 contoh untuk korang boleh jadikan sebagai idea nanti..

Idea Pertama

Ayat Saya: Untuk company XXXX yang saya kerja sekarang OK. Bagus, best. Benefit OK. Kerja pun nampak macam banyak yang saya dapat belajar. Dari mula proses, sambil akhir. Saya percaya, sangat jarang company company lain yang beri pendedahan dan involvement dalam penghasilan product seperti yang saya dapat dengan company sekarang…

Ayat Penemuduga: Kalau semua dah ok kenapa u nak pindah?

Ayat Saya: sebab saya nak belajar lebih lagi. Saya percaya dengan Osram saya akan belajar lebih banyak benda lagi. Lagi pula dengan company yang baru nak start, machine pun baru masuk. Ia membuatkan saya rasa semangat untuk turut sama membantu bla bla bla..

Saya ada 3 4 kawan juga yang bagi tahu, tool dan machine tengah di bawah masuk kan sekarang?

Ok?

Sekarang saya nak olah dan terangkan pada korang, kenapa saya cakap macam di atas tu. Oh ya, korang kena tukar ayat tu jadi bahasa inggeris tau.. saya malas nak berbelit nak tukar kan..

So dialog yang pertama, saya berikan situasi yang positif. No more negatif. Saya juga puji akan kelebihan bekerja dengan company sekarang.

Untuk dialog dari Penemuduga, confirm dia akan tanya macam tu kan. Kalau semua dah ok, kenapa saya nak pindah pula..

Kemudian, saya tambah dengan dialog kedua sebab nak belajar lebih lagi. Rasanya korang pun perasan, ayat saya yang kedua cakap nak belajar lebih lagi tu tak cukup power kan? So saya perkukuh kan ayat saya, dengan cuba mengawal keadaan dengan bertanyakan soalan!!

Kiranya, cuba untuk alih perhatian dia.

Temuduga ni, kadang kadang kita kena kawal apa yang dia nak cakap juga. supaya ayat tu akan menindas kredibiliti kita pulak nanti..

Jelas?

Ok itu lah 1 sahaja.

Malas pula nak fikir lagi 2..

Adios..

Jangan lupa, baca artikel pengalaman saya yang paling latest tu..




Baca Case Study Ni Supaya Anda DI Panggil Temuduga

Salam. Dalam proses saya belajar cara buat resume dan interview semua. Antara maklumat yang paling penting, bukan sekadar nak buatkan resume kita ni appealing sahaja. Maksud saya, dari segi pemilihan warna. Template resume apa nak guna. Bukan itu sahaja..

Malah ada juga perkara lain yang tak kurang penting nya.

Iaitu case study..

Atau pun, dalam huaraian yang lebih panjang.

Ialah result apa yang telah berlaku sebelum ni. Supaya kita boleh jadikan iktibar dan tak buat salah pada resume kita juga..

Saya dapat kumpul banyak juga bawah ni, korang baca satu persatu dan saya akan terangkan cara nak apply kannya..

Interesting facts about Resumes:

•    The average time spent by recruitement managers for analyzing a resume is: 5 to 7 seconds. (maksudnya, jangan buat resume yang design boring, biar template resume korang nampak standout)

•    Unprofessional email addresses are the reason for rejection of 76% of resumes.(jangan guna email yang tak profesional, macam cutegirl88@gmail.com. Sebaliknya guna username yang lebih profesional. Macam email saya, syedshaffizan@gmail.com)

•    When you put a photo on a resume the chances of getting discarded are up to 88%. ( maksudnya, letak gambar tu hati hati, bagi yang sengeh sengeh sikit )

•    During the year 2014, over 90% of resumes are made available on online or sent via email. ( maksudnya, apply kerja online sama ada by website form, atau by email sangat tinggi. Itu tahun 2014 tau. 2017? 2018? Lagi tinggi lah kot. So sebabkan cara ni ramai orang guna, so jangan buat juga. Sebaliknya anda guna cara lama. Dengan print resume tu, dan hantar terus ke mana mana company. Unless kalau company tu memang prefer email )

•    It is worthy to note that only 35% of the candidates are eligible for the jobs they apply to. ( Ibaratnya katakan yang apply 1000 orang, dalam 350 sahaja yang betul betul layak. So, korang kena buat resume yang betul betul target kalau boleh. Jangan buat satu resume, untuk cover 30 jenis jawatan pula, buatkan resume anda lebih specifik)

•    Applicant Tracking Software, the automation software for reading resumes, can eliminate over 75% of the applicants.( application software ni saya tak rasa ada apply kat Malaysia, tapi kalau anda nak tahu juga saya boleh kongsikan, tapi kena tanya dulu kat komen, nanti saya bagi tahu)

Interesting facts about Job-seeking:

•    Jobseekers are posting over half-a-million resumes resumes on Monster every week.(kalau orang putih Monster lah, Malaysia pun ada juga. Tapi kita Malaysia, lebih banyak kat Jobstreet, maksudnya boleh pelbagai, tapi yang saya nak sentuh. Kalau terlampau sangat guna Jobsteet, cari lah medium lain. Boleh tengok pada 10 cara cari kerja yang saya coretkan ini.)

•    There are now over 15 million brands and organizations available on Facebook. And it is interesting to note that over 18 million people found their job via Facebook. ( hah boleh je try cari koje guna facebook )

•    Over 10 million jobseekers found their job via LinkedIn. And 89% of recruiters have recruited someone via LinkedIn.

•    Over 8 million applicants found their job via Twitter.

•    Recruiters are very keen ot search for your public profile. And 93% of the recruiters say that they are likely to look at a candidate’s social media behavior. ( wow, serious? )

•    Around 43% of the candidates are using their smartphones to engage in a job searching activities with a 7% of all job seeking candidates conducting the job search while even in the restroom.

Interesting facts about Interviews:

The average length of an interview will be around 40 minutes, but 33% of 2000 surveyed recuriters mentioned that they know within the very first 90 seconds of the interview if they will recruit the candidate.

Read this section to know how can make a decision in such a short span? In the same survey, managers noted the following mistakes as some of the major reasons for the rejection fo the job seeking candidate.

•    70% indicated applicants were too trendy while attending an interview.

•    67% mentioned that the candidates were unable to make the eye contact.

•    55% because the way the jobseeker walked through the door.

•    47% of the times candidate didn’t have any information about the compnay they are applying for.

•    38% was because of the of voice quality and overall confidence level; and a lack of a smile.

•    33% because of the bad posture during the interview.

•    26% gets rejected because of the bad handshake.

•    And, interestingly, 21% candidates get rejected for crossing their arms against their chest during the interview.

https://www.linkedin.com/pulse/interesting-facts-interviews-job-seeking-resumes-info-solutions




35 Malaysian Blogger Kongsi Pengalaman Temuduga

Assalamualaikum, dalam banyak banyak tips temuduga. Maklumat yang penting yang patut cari ialah soalan temuduga itu sendiri. Kiranya apa yang ditanyakan pada orang yang datang temuduga tu. Kalau anda tahu maklumat ini, boleh kata best sangat lah.

Untuk itu, yang terbaik. Cari kawan yang pernah pergi temuduga yang anda plan nak pergi. Tanya dia macam macam. Itu pun kalau dia nak share. Sebab banyak yang tak nak share. Contoh macam kawan saya dulu, saya selalu tolong setup machine untuk product dia. Entah tiba tiba, dia masuk ada satu kilang yang saya nak sangat masuk, dan bila saya tanya dia. Macam mana dia dapat, senyap gitu je.

Memang buat kan saya rasa &&^$((&HW. Geram…

Tapi untuk anda, yang lebih suka cari jawapan di Internet. Ini peluang yang terbaik. Memang ramai blogger yang suka share pengalaman temuduga diorang. Termasuk saya. Contoh pengalaman temuduga saya dengan TNB sebelum ni.

Tapi sudah pasti tak ramai yang boleh hadam betul betul kan. Sebab bukan semua yang datang blog saya kelulusan engineering. Untuk itu, saya rancang nak kumpulkan sebanyak boleh pengalaman yang blogger kongsikan di blog diorang, paste kan disini.

Harapannya, untuk anda tak susah susah cari di Google satu persatu. Tapi untuk yang senarai ni jangan anda cari satu satu pula. Cuba tekan ‘Control F’ untuk buat carian pada jawatan yang anda nak.

Kalau tak jumpa juga, baru lah cuba cari satu satu ya.

Swasta

Oleh blogger Anak Wak Mail Tidak dinyatakan jawatan secara tepat, tapi ada 2 pengalaman temuduga swasta dan 1 pengalaman temuduga dengan kerajaan.

Si Elia dari JejariRuncing, pernah bekerja dengan CIMB + Sime Darby + OCBC Bank

Temduga Public Bank oleh Aliff Haikal dari ekaldude

Temduga SL1M CIMB oleh AcuYuhan. Selepas baca 2x post tentang SL1M,  baru saya fahamakan kewujudan dan tujuan SL1M ni. Bagus juga korang join ya..

Temuduga Kerani Admin oleh CikTom

Guru Tadika Pendidikan Islam oleh AthirahAmri

Temuduga untuk company swasta oleh Mar Mansor, tapi saya rasa macam tak jumpa nama company. Tapi yang pasti, jawatan ni macam yang level executive untuk kilang kilang besar. Bagus juga baca ni… Anyway, saya rasa ini bukan pengalaman temuduga level saya yang sekadar technician bawahan ni.

Temuduga Sebagai Interpreter Bahasa Russia oleh Saudara Ariff Shah

Pengalaman Temuduga Syarikat Swasta, Engineer oleh pari pari comel, di http://pari2cumel.blogspot.my/2010/07/pengalaman-temuduga.html

Kerajaan + Badan Kerajaan

Pengalaman Temuduga untuk Pengambilan Kadet Inspector Polis di NURKASIHSUCI

Ujian Fizikal Inspector, oleh mulut bisul

Pengalaman Temuduga JAWI oleh Blogger Duadz

Pembantu Tadbir oleh Kakak Tiri Cinderella, artikel ni sangat menarik lah bagi saya. Siap si Cinderella ni senaraikan dialog apa yang disembangkan. Boleh baca boleh baca.

Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran, SPP, saya rasa ni jawatan untuk jadi Cikgu. Oleh blogger Tuan Yazid Rosly

Pengalaman temuduga untuk kursus pendidikan awal kanak kanak KEMAS oleh blogger Misz Keju

Untuk artikel dari blogger Seorang Syed ni, beliau bukan kongsikan pengalaman temuduga CIKGU. Tapi lebih kepada beberapa tips yang saya kira, bagus juga kalau saya share kat sini.

Anda boleh baca lebih lanjut di blog beliau, Tips Temuduga IPG.

Ini lagi satu pengalaman temuduga IPG yang saya baru jumpa, daripada Karimah Zulkafali dengan blog nya theonlygirl98

Pegawai Perubatan UD41 oleh Nor Ain

Temuduga Latihan Separa Perubatan oleh Blogger Sazriman

Temuduga Separa Perubatan oleh Eli

Temuduga Separa Perubatan oleh Pojie

Temuduga Separa Perubatan oleh Alieya Mustafa, Faizal Alias, saudara Khairilz

Pegawai Imegresen oleh Cik Misteri

Pengalaman Temuduga di UM dan UKM oleh Dunia Impian Fatin

Pengalaman Temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) oleh Munirah Kadir , Zikri Husaini dan Cik Puan Siti dari Lemah Gemalai

Pegawai Penguatkuasa oleh Liza Razak

Penolong Pegawai Tadbir oleh blogger Bukit Besi

Temuduga Pembantu Tadbir oleh blogger Yaya

Temduga dari SPA untuk Jawatan Pembantu Tadbir oleh PIPOQ.my

Lagi temuduga SPA untuk jawatan Penolong Pegawai Perancang Bandar Gred J29 oleh Umi Zuhirah

Penolong Akauntan G27 oleh Noryda Jaafar di blog muahxmuah

LHDN + Kastam oleh Linz Kushina

Pegawai Penerangan oleh Mrs Cancer

Lain Lain

Cara SUSUN RESUME? Saya tak pernah cover yang terlalu detail tentang susunan file sijil sijil semua. Sebab benda ni simple sahaja. Tapi ada sorang blogger yang golongan cerdik pandai ( tak sangka ada blogger level master atau phd ) kongsikan pendapat.

Bagus juga kalau korang baca, dari normsuperb.com

Temuduga Mass Communication ( MassComm ) oleh Blogger EKA

UMI Sakura, saya tak pasti apa ni temuduga apa. Ye la dah peringkat sarjana sarjana ni. Saya sampai diploma je ni. Tapi cara nya macam nak minta support program latihan pun ada. Apa apa pun, tajuk artikel oleh Umi Sakura ni ialah Temuduga Program HLP ( Sarjana ).

Yang saya suka nak share ialah, Umi Sakura ni ceritakan detail setiap perbualan yang diorang bualkan masa dalam interview, anda boleh baca lebih lanjut di blog beliau, oleh umisakura

Ada blogger nama Bedaduz, saya pun tak pasti kenapa nama dia jadi macam ni. Apa apa pun, beliau ada kongsikan tips temuduga Polis yang sangat detail. Boleh baca di blog beliau, proses pemilihan inspector polis

Huh. Habis pun.

Penat aku.

Eh kalau anda ada apa apa untuk share, apa nak tahu tentang alam pekerjaan. Jangan lupa contact saya ya. Yang terbaik tinggalkan di komen bawah ni. Nanti saya akan link kan ke mana blogger lain yang buat. Atau pun, kalau saya tak jumpa. Saya akan buatkan post baru untuk anda, tapi memang makan masa sikit lah ye dek.

Untuk sapa sapa yang skip bacaan terus sampai ke hujung bawah ni. kalau anda scroll up balik atas. Tak perlu baca semua pun. Hanya control F, dan search keyword yang korang nak tahu. Tapi jangan tulis penuh perkataan yang nak dicari tu. takut takut apa yang saya tulis tak sama macam apa yang anda tulis.

Nanti terus kata saya tak cover pula.

So kalau nak tulis, mechanical mahu pun mekanikal untuk bahasa melayunya, gunalah perkataan macam ‘mecha’ atau ‘meka’. Dan search search next next sahaja.

Tapi kalau mobile user macam mana pula nak control F?

Caranya, click pada button menu browser Chrome (kalau guna chrome juga lah) di bahagian paling atas. Contoh macam gambar bawah ni.

Lepas tu, akan ada menu menu lain yang keluar lah. Anda pilih ‘find in page’.

Dan boleh lah tulis apa nak cari.

Alright…itu sahaja.

Minta tinggalkan komen sikit di bawah…




Contoh Soalan Temuduga Untuk Fresh Graduate

Baiklah… Untuk sebelum ni. saya ada kongsikan soalan soalan lazim bila anda datang temuduga. Memang bagus anda praktis soalan soalan yang macam ni. Ibarat macam sudah menjadi soalan bocor kan.

Tapi itu soalan yang lebih bersifat general.

Sekarang, post yang ini. saya nak kongsikan soalan khas yang akan ditanya andai kata anda ni masih lagi fresh graduate pula.

Beza Soalan Yang Sudah Bekerja Dengan Fresh Graduate.

Sudah pasti melalui pengalaman yang diraih. Penemuduga memang lebih berminat untuk tahu pengalaman apa yang anda ada. Adakah pengalaman tu betul betul seakan jawatan kosong yang diorang nak bagi.Kalau tak ‘seakan’ pun. Mereka akan cuba ‘sipi-sipi’. Cuba cari juga aktiviti yang sama.

Tapi sebabkan anda tiada pengalaman, fresh graduate. Sudah pasti focus perbualan temuduga lebih ke arah background study anda. + Plus juga dengan sikap + perangai + cara anda.

Semua 3 point ini memang boleh hanya dikenal pasti dengan cara anda bertutur.

Oh ya..Tempat latihan industri pun main perasanan penting..

Itu sebab kena pilih tempat nak buat latihan industri betul betul…

***saya baru perasan, rupanya satu pun tips latihan industri saya tak buat, nanti saya akan linkkan di sini ya…

Ok lah. Kita terus kan dengan soalan soalan nya pula….

1. Apakah kekuatan anda

Bila anda jawab soalan macam ni, berdasarkan artikel karangan dari TheMuse. Jangan beri jawapan yang membuta tuli. Sebaliknya, buatkan jawapan anda itu relevant dan specific dengan jawatan yang dipinta.

Selepas tu, tambahkan lagi kekuatan point anda dengan contoh contoh yang boleh membantu.

Seperti contoh, katakan saya jawab ‘ kekuatan saya ialah, saya memang sudah ada 3 tahun pengalaman menggunakan mesin A. saya percaya mesin A memang banyak digunakan di Syarikat sekarang ini kan?”

Ok itu dia contoh untuk point kekuatan.

Sekarang, tengok pula cara saya tambah point contoh, untuk kuatkan lagi motif saya tadi..

“dalam 3 tahun saya berpengalaman mengendalikan mesin A, saya bukan sahaja terlibat dengan meningkatkan mutu produk, malah ada juga terlibat dalam meningkatkan kualiti pengeluaran yang dihasilkan oleh mesin A”.

Lebih kurang macam tu lah.

Apa apa pun, ayat saya memang penuh dengan kencingan. Sebab saya nak bagi contoh.

Saya tahu, memang nampak mudah. Tak pa. slow slow..cuba bersedia dengan soalan seperti ini.

2. Apakah pula kelemahan anda

Kalau bicara tentang kelemahan, sudah pasti jangan lah kongsikan perkara yang failed sahaja. Nanti macam mana nak dapat kerja? Sebaliknya, cuba selitkan dengan usaha usaha yang anda sudah buat untuk perbaiki kelemahan anda.

Seperti contoh saya sendiri.

Memang tak berapa reti sangat nak mencari kawan tau. Saya lebih suka duk tepi meja, dan fikirkan apa penulisan blog saya yang seterusnya.

Ini benda serius ni. saya memang suka macam ni. bukan lah tak sembang langsung. Cuma saya akan selitkan masa saya untuk hal hal ni.

Apa pun. Mungkin ayat yang saya boleh bagi contoh ialah..

“kelemahan saya sebenarnya ialah bergaul. Bukan lah saya tak reti berkawan. Tapi untuk permulaan mungkin saya agak susah sikit untuk rapat dengan orang lain. Tapi lama kelamaan, setakat ni, untuk previous working environment. Saya tak rasa kawan ada masalah dengan saya. Cuma mungkin perlukan masa sikit untuk berkenalan dan bergaul dengan baik”.

Ok? Lebih kurang…

Baru point kedua. Tapi dah 550 patah perkataan dah ni. tak pe, kita teruskan lagi…

3. Tell us about your major study

Soalan ni, memang confirm kena tanya. Time ni, kalau pointer OK, boleh lah dagangkan pointer anda tu. saya pointer tak OK. So senyap je la bahagian ni. rasanya masa fresh graduate punya resume saya langsung tak mention tentang pointer.

Selebihnya, anda kongsikan lah apa relatenye kos yang anda ambil tu dengan jwatan yang dipinta.

4. Tell us about your last industrial training

Point ini adalah saya boleh kata paling PENTING bin IMPORTANT. Itu sebab latihan industri kena pilih company dengan betul. Supaya anda dapat foundation yang baik. Expose dengan alam pekerjaan.

Ingat ya, time belajo, kalau tak siap koje. Kalau tak faham, anda masih lagi ada masa balik, malam tu study. Boleh tanya kawan..

Tapi bila time keje, kadang kadang bos tak boleh terima semua benda tu.

Contoh macam tadi. Baru sahaja…8 September 2017.

Nak jadikan cerita, ada lebih…

1

2

3

4

5

…hah lebih dekat 5 tool yang down under kawasan saya untuk jaga kualiti. Saya down kan sebab nak cek kualiti lah. Sebab dapat feedback dari modul atau proses dihadapan nya macam terlepas defect. So saya terpaksa stop production output dan verify lot yang current running.

Bila kita buat macam ni. Team Production, Bos Bos bahagian production, memang tunggu masa je nak complain. Kenapa down lama. So, saya kena buat tindakan dengan cepat. Supaya tool atau mesin production saya dapat UP atau release dengan cepat.

Harap anda faham lah maksud saya..macam tu la lebih kurang…

Anyway, kongsikan pengalaman kerja latihan industri anda dengan baik. Kalau diorang tak tanya pun, anda selitkan juga.

5. What do you know about the company?

Yang ini memang boleh kata PASTI tanya juga. Tak perlu tau detail, kecuali kalau anda pergi temuduga dengan badan kerajaan macam TNB. Itu anda ada baiknya tau lebih detail sikit.

Kalau swasta, cukup lah. Produk apa yang dibuat. Dari bahan apa. Untuk apa semua tu. surface surface sudah cukup… tapi kalau memang sudah ada pengalaman, bagi la ayat yang best sikit…

6. What are your hobbies?

7. Do you love playing games

Alright, selebih nya soalan simple macam 6 and 7 ni. yang 7 tu saya pernah ditanya sekali sahaja seumur hidup saya kalau tak silap. Mungkin dia nak test sifat saya ni macam mana.

Apa apa pun. Kipidap. Kalau tak faham, tinggalkan komen. Nanti saya terangkan..




Contoh Soalan Yang Perlu Ditanya

Alright, saya ada ingatkan sebelum ni. lupa da di artikel yang mana satu. Tujuan kita untuk tanya soalan bukan nya hadap sangat nak tahu. tapi atas beberapa sebab:

  1. Untuk menunjukkan sifat diri yang bagus
  2. Untuk mengawal sesi interview anda supaya tak nampak macam muram
  3. Dan, ok lah untuk kita hadap sikit, dan tahu akan beberapa perkara masa bekerja.

Saya nak ulas point pertama dan kedua tu serentak. Sebab situasi berlangsungnya lebih kurang sama.

Perasan tak?

Untuk siapa siapa yang pernah pergi interview, perasan tak masa tengah dalam sesi temuduga. Tiba tiba, ANDA diam, si penemuduga pun diam?

Kiranya dua dua diam. Pernah juga jadi kat saya beberapa kali. Tapi yang betul betul saya ingat masa temuduga dengan TNB.

Masing masing diam, dia pun tak tahu nak tanya apa. Kita pun lagi lah blur nak bersoal soal pula.

INI YANG PROBLEM…

Sepatutnya, anda kena usaha untuk impress kan kebolehan bekerja anda tu setiap minit masa sesi temuduga berlangsung.

Tapi tiba tiba situasi blur beramai ramai ni pula terjadi.

So apa nak?

Yang terbaik. saya sendiri buat ialah saya akan mula bertanya soalan.

Sudah pasti, soalan yang ditanya berkaitan dengan task atau kerja harian yang kita akan buat…

Tapi bukan juga sebarang soalan yang biasa, tapi soalan yang bukan sahaja memberi anda maklumat, malah membuatkan si penemuduga berfikir:

Wah bagus la budak ni tanya macam ni

Wah bagus la dia ni ambil berat sebab tanya soalan macam ni

Erm..ok juga dia ni, nampak ciri ciri kepimpinan nya

Kiranya, nak macam buktikan lah yang kita ni macam bagus sikit. Bukan JILAT tau. Jangan salah faham. Saya bukan bagi tips nak bagi JILAT Bos. Tapi nak menggunakan peluang yang sudah tersedia ada. Sekaligus, untuk mengawal sesi temuduga kita tampak lebih bermakna setiap minit.

So, apa soalan yang nak ditanya ni?

Untuk soalan ni, mungkin lebih ke arah environment kerja yang saya sendiri kerja lah. Anda kena cari sendiri relate nya dengan situasi yang anda alami.

  1. Tanya pasal quality

Qualiti memang yang paling utama. Memang mana mana tempat pun memang beri khusus perhatian pada quality. Dan soalan yang anda perlu tanya berbunyi:

Ada tak macam kita akan monitor month by month punya defect. Contoh nya, bulan ni 100, bulan depan pula berapa. So, kita track bukan sahaja untuk kenal pasti masalah, malah usaha untuk turunkan berapa defect yang terhasil…ada tak?

Ok..itu contoh nya..

Contoh lain…

Ada tak training macam ZERO Defect diusahakan?

Untuk pengetahuan anda, ZERO Defect program ni memang popular diusahakan d kilang kilang semicon. So, insyaAllah lah diorang tahu apa itu ZERO Defect. Motifnya sama, tapi ini macam satu program tambahan 1 hari untuk semua pekerja. Dan sekarang, kita nak tanya juga pada penemuduga, ada tidak program seperti ini dijalankan.

Contoh lain lagi….

Macam mana hubungan kita dengan department lain? Adakah diorang boleh beri kerjasama untuk selesaikan satu satu masalah?

OK. Ini mungkin bukan hanya focus pada kualiti sahaja kot, tapi juga nak buktikan yang kita ni serius sangat untuk selesaikan masalah. Tapi kadang kadang, department lain tak nak beri kerjasama. Dan lebih nak tuduh defect atau kualiti problem tu datang dari department kita. Atau modul kita.

Ini yang berlaku pada saya sebelum sebelum ni. semua tak nak mengaku, sebab tak nak susah susah nak investigate. Dan mungkin juga tak nak kacau KPI. KPI ni macam target setiap modul lah…

Dan last…

Berapa kah jumlah CpK bulanan?

Sebenarnya, saya pun tak pasti nak tanya apa. Tapi kalau anda datang interview untuk Engineer, benda ni memang normal. CpK ini adalah satu value yang beri tahu sama ada kualiti perfomance bulanan kita ok atau tidak. Tak silap saya, lebih dari 1 atau kurang tu maksudnya baik ke macam mana.

Saya lupa dah..

So, motifnya, untuk bagi tahu yang kita ni pun reti juga lah ye tentang hal CpK CpK ni…

Ok. Itu dia contoh yang saya boleh bagi dalam topik kualiti sahaja.

Untuk soalan yang lain…anda boleh juga tanya seperti:

  1. Berapakah jumlah pekerja untuk setiap bahagian?
  2. Masa troubleshoot machine, perlu tidak kalau kita berhubung atau dapatkan pertujuan atau kerjasama dari department lain? Benda ni, memang ada sebenarnya. Sengaja sahaja tanya balik untuk buktikan yang kita ni mesra dengan orang lain…
  3. Kalau KPI untuk setiap modul atau department memang lah ada, tapi KPI untuk setiap pekerja ada tak? – lagi sekali untuk menunjukkan kita ni serius buat kerja
  4. Bagi u sebagai bos mana lagi penting? Main main tapi kerja siap? Atau jangan main main, fokus kerja sahaja? – soalan ni, nak bertanya sikap bos tu macam mana. Ada jenis bos yang cerewet kan. Kalau kita dah siap kerja kita, apa salah nya duk sembang sembang kan. Tapi ada segelintir bos yang tak macam ni.

Eh, tapi soalan no 5 ni jangan tanya. Ingat, motif kita untuk buatkan soalan yang kita tanya ni dapat menaikkan semangat percaya dia yang kita ni bagus. Kalau anda tanya soalan macam ni akan buatkan diorang fikir kita ni riak pula.

Contoh macam kawan saya, masa tu dia pergi temuduga untuk Bomba. Boleh pula dia tanya soalan beriya. Memang tak dapat lah jawabnya kan…

Pernah juga adik saya, masa dia temuduga. Orang tu cakap, OOO dulu u kerja kapal. Gaji banyak, sekarang gaji sikit ya.

Ikutkan hati, boleh dah landangkan beberapa tubi carutan kat muka dia. Tapi jangan, sabar dulu.

Saya sendiri pun, masa interview memang berbudi pekerti saya ni. sopan je. Memang sesuai buat menantu. Tapi lepas lama lama kerja, saya rasa bos sekarang ni ada kot rasa menyesal amik saya. Kah kah….

Ok lah tu. cukup la 5 jenis soalan…

Macam 4 soalan sahaja kan. Sebab no 5 jangan tanya…

Ingat!!!! Motif kita apa…

Supaya situasi temuduga kita tak tiba tiba dalam keadaan MALAP. Berapa lama sahaja pun, ini je lah masa untuk kita buktikan yang kita ni boleh…so, kena lah usaha sikit.

Saya ada cakap, dalam 6 siri panduan temuduga saya. Saya ada bagi kena practise sekurang kurang 3 hari berdialog kan.. Iaitu di peringkat ke 4. So praktis untuk tanya soalan soalan ini juga…




Contoh Soalan Temuduga Yang Di jawab Dengan SALAH

Salam.

Benda ni pernah terjadi pada saya. Masa tu saya pergi temuduga untuk TNB. Sekarang 2017. Rasanya, benda ni jadi dalam tahun 2013 atau 2014.

Si Penemuduga ni tanya….

OK macam ni. sekarang ni, awak kerja dalam industri semicon. Kerja awak dalam aircon. Awak pakai pakaian bersih. Tiada habuk. Banding dengan jawatan technician TNB yang awak nak mintak ni bukan macam kerja dengan semicon lagi dah.

Awak akan kerja bawah panas terik. Habuk. Risiko juga semua segala…

Apa yang awak boleh katakan yang awak boleh sedangkan enviroment kerja sekarang sudah sangat sangat lain?

**saya olah sikit soalan nya supaya nampak lebih descriptive untuk mudah anda faham lah ya.

Dan tahu saya jawab macam mana?

BOLEH BOLEH..INSYAALLAH..

SAYA BOLEH PUNYA…BOLEH BOLEH..

Itu je saya jawab.

Bagus ke tak bagus?

Memang masa nak drive balik tu, memang tercarut juga la sikit sebab menyesal balas macam tu. Siapa lah nak percaya kalau setakat bagi tahu boleh boleh ni? Siapa yang percaya janji? orang nak bukti. Kalau setakat goreng guna mulut sahaja susah juga. So kalau nak goreng tu, biar main dengan fakta atau pengalaman kita yang lampau lampau untuk menunjukkan yang kita ni boleh.

Saya ingat lagi..masa saya cakap boleh boleh tu je saya dah fikir. Memang hancur aku ni. saya tengok memek muka diorang pun rasa macam tak puas dengan jawapan yang saya bagi…

Lepas habis interview, tak tunggu lama. Masa tengah drive balik sahaja saya sudah siapkan dialog yang baik punya.

Tapi itu lah, dah terlambat lah ceritanya.

Benda ni normal, bila kita dalam keadaan yang gabra, memang tak boleh jawab dengan elok. Itu sebab korang kena tenang bila temuduga.

Dan cara untuk tenang macam mana? Ubat? Mesti lah tak, sebaliknya mesti lah dengan praktis. Praktis semua soalan soalan lazim yang ada. Yang biasa ditanya. Saya ada kumpulkan beberapa nya di sini. Contoh Soalan Lazim Temuduga

OK lah.

Sekarang saya nak share, sepatutnya jawapan menggantikan yang BOLEH BOLEH tadi…

Saya paste semula soalannya ya..

OK macam ni. sekarang ni, awak kerja dalam industri semicon. Kerja awak dalam aircon. Awak pakai pakaian bersih. Tiada habuk. Banding dengan jawatan technician TNB yang awak nak mintak ni bukan macam kerja dengan semicon lagi dah.

Awak akan kerja bawah panas terik. Habuk. Risiko juga semua segala…

Apa yang awak boleh katakan yang awak boleh sedangkan enviroment kerja sekarang sudah sangat sangat lain?

Jawapannya.

OK Tuan, memang betul ( jangan lupa, apa apa pun, kita mesti setuju dengan pendapat diorang, jangan sangkal, lepas setuju, baru hujah kan dengan pendapat yang lebih nampak sihat )

Memang betul apa yang tuan cakap tu. Saya kerja semicon ni dalam keadaan yang bersih. Aircon. Memang jarang sangat lah peluh. Tak perlu nak panjat apa apa. Tapi macam yang Tuan boleh tengok kat resume tu. semua ni boleh kata baru lagi juga.

Saya kerja semicon pun baru 1 tahun ( time tu la baru 1 tahun ), sebelum ni saya memang kerja environment yang macam ni. Contoh, saya bawa forklift tengah panas pun dah sampai 2 tahun. Bawa turun baik barang. Dalam masa sama nak kena jalan stamping machine lagi untuk buat screw.

Stamping machine seperti yang tuan boleh tengok gambar dalam resume tu faham faham lah, kerjanya memang panas dan berminyak. Melibatkan Mold semua. Lagi perlu untuk welding welding juga.

****saya boleh tambah lagi point kat sini..tapi malas pula nak tulis…tapi saya nak tambah lagi point tempat latihan industri, mana tahu takut takut ada relate dengan korang semua..

Begitu juga dengan tempat praktikal saya yang sebelum ni. Masa tu, di Jalan Chan Sow Lin, KL. Kerjanya memang total tengah panas. Kami instal satu sistem untuk proses sampah.

**** saya boleh tambah lagi point kat sini..tapi malas pula nak tulis…. Saya nak end di sini sahaja…

OK…so itu la dia ya.

Bila kita dalam keadaan tenang, insyaAllah otak pun boleh fikir dengan baik.

Harap korang semua tak jadi macam saya. Mana yang jadi, jangan putus asa atau kecik hati gila gila pula. InsyaAllah ada rezeki di tempat lain.

Macam saya sekarang, tak sangka juga gaji basic sekurang kurangnya 2000 yang saya target sebelum umur 30 berjaya. Sekarang saya umur 29 pun sudah 2060. Saya percaya tahun ni 2017 akan naik lebih kurang 200. Tapi entah lah kan.

Kalau 2260 dan cukup baik dah tu…

Tengok, walaupun tak dapat TNB tapi Alhamdullillah saya dapat rezeki di tempat lain.

Saya juga turut bersyukur dengan gaji yang mampu capai 4k selepas OT. Begitu juga dengan satu kerjaya sampingan yang saya buat sekarang. Adalah lah dalam RM 700 tambahan sebulan. Ini baru satu, ada lagi 2 3 planning menyusul.

Saya juga turut happy dan bersyukur dikurniakan Isteri yang kerja government. Senang lah nak buat loan rumah kan…

Pernah kawan saya cakap, biar kita kerja swasta. Janji jangan bini kita..haha…betul juga kan kadang kadang fikir tu.

Apa apa pun, terus berusaha. insyaAllah akan dapat rezeki yang memang dijanjikan. Kalau tak di dunia, insyaAllah akhirat kelak.

Sekian…

Terima kasih…..




Cara Menjawab Soalan Temuduga

Apakah cara yang paling senang untuk jawab?

Jawapannya ialah….anda kena praktis.. kalau tak praktis, memang bila tengah temuduga tu. anda akan jadi blur. Itu sebab, dalam siri panduan lengkap temuduga saya. Saya ada bagi tahu, peruntukan sekurang kurangnya 3 hari untuk praktis berdialog.

Kena praktis. Kalau tak praktis, masakan boleh anda harungi nya dengan baik…

Praktis tu pula.

Jangan saya cakap 3 hari tu, maksud nya anda buat 3 kali..

Bukan..

Tapi….

Pagi sekali, tengah hari sekali..petang sekali..dan yang penting malam…

Tengah hari mungkin boleh skip.

Yang penting mesti buat lebih sekali dalam sehari…

Percayalah cakap saya. Berbaloi punya. Latihan ini, insyaAllah akan bantu.

Jangan buat pagi sahaja…

Katakan, saya macam suruh 3x sehari. So anda pun buat la praktis semuanya time pagi pagi. Ini pun salah.

Sebaliknya anda kena selarikan ikut masa.

Macam kita makan ubat lah, lepas 4 jam sahaja makan lagi panadol kan.

Kenapa tak makan semua 10 biji time pagi?

So itu sebab. Sangat penting untuk anda ulang pagi, petang, malam.

Kalau anda buat 3x dalam pagi sahaja tu. anggap sahaja itu kelebihan bonus dan tepuk tangan kuat kuat untuk diri sendiri.

Sekarang ni..

Mesti anda terfikir. Syed suruh praktis. Tapi soalannya apa?

So tiada masalah. Saya sudah listkan antara soalan soalan lazim yang biasa di tanya.

Anda boleh rujuk post di bawah ni…

Soalan soalan lazim temuduga…