Blog Posts

Ada Degree Tapi Kerja Kerani

Adakah pelek? Jawapannya TIDAK!! Anda jangan ingat, belajar mechanical tapi kerja pun mesti agak teknikal, anda jangan ingat, belajar nursing, tapi akan dapat kerja jadi nurse bila kerja nanti. Sebab ia memang tak mungkin akan sama. saya sendiri, graduate tahun 2009 ni pun tak rasa kawan kawan saya yang study mechanical pun akan dapat kerja jawatan yang sama dengan apa yang kami belajar. Antara yang lain: saya sendiri, study mechanical, end up masuk dalam bahagian sales dan marketing kawan saya

Continue Reading

Permohonan Kad Kredit Online

Kalau anda nak apply kad kredit online, boleh sahaja. Ada banyak company 3rd party boleh urus kan macam : Compare hero Ringgit plus Imoney LoansStreet Bbazaar Tapi lebih baik anda pergi bank terus. Saya pernah register kat ringgitplus or comparehero kalau tak silap. Memang la diorang akan call kan, tapi lepas tu beberapa product lain pun diorang akan call juga. so saya rasa macam kacau pulak hal kita. So, lebih baik anda pergi bank terus. Daripada nak sediakan document online

Continue Reading

Mohon Kad Kredit Tanpa Slip Gaji

Tak ada slip gaji bukan nya masalah besar tau. Sebab kalau tak ada boleh sahaja kita buat slip gaji tu. Bukannya salah pun, dah memang company tak bagi slip gaji nak buat macam mana kan. Yang masalah sekarang ialah gaji yang anda dapat melalui cash tu. Ini yang problem. Kenapa? Sebab bank tak dapat nak confirm kan dengan buat perbandingan. Sebab, bila kita apply loan, bank pasti akan minta: slip gaji bank statement EPF nama dan no tel company Contoh

Continue Reading

Kad Kredit Untuk Gaji Rendah

Saya dah pusing satu Malaysia ni. Gaji paling minima untuk guna kad kredit ialah RM 2000. RM 2000 ni boleh jadi basic sahaja, atau pun sekali dengan OT. Saya rasa memang sekali dengan OT, kira nya gross income. Sebab masa saya apply kad kredit CIMB masa tahun 2012 dulu. Basic saya baru RM 1500. Sebab kan OT yang biasa dapat RM 2500 tu yang mungkin buat lepas tu. AEON sendiri yang ada 11 jenis kad kredit pun paling minima RM

Continue Reading

11 Senarai Kad Kredit Terbaik Malaysia [ Update 2019 ]

Salam semua, disebabkan terlampau banyak email duk tanya saya mana kredit kad yang terbaik. Dan saya pun jadi blur nak jawab apa. Sebab setiap kali saya buat artikel, kadang kadang saya pun lupa butiran artikel tu. Oleh itu, kalau saya senaraikan terus setiap kad kredit yang anda boleh pohon, bergantung kepada kelayakan anda. Saya tunjuk dulu terus table perbandingan nya, nanti di bawah table ini saya ada kongsikan lagi petikan untuk cara faham table ni. Sebab saya tak boleh nak

Continue Reading

Sambung Belajar VS Tak Sambung!!

Jawapannya ialah SAMBUNG.. Mana yang berkesampatan dan tiada masalah untuk sambung belajar. Elok lah sambung belajar. Tak ada apa yang nak difikirkan lagi. Seronok belajar ni, korang tak payah penat penat fikir pasal duit apa semua. Saya dulu, study sampai diploma, alhamdullillah dapat juga sambung degree ( lepas buat rayuan ), tapi terpaksa tolak last minute. Sebab duit tak ada. Kawan kawan masa diploma duk asik tanya lah, HANG BILA MASUK SYED, TAKE BERAPA? Saya dengan kecik hati, diam kan

Continue Reading

Kerja Gov Vs Swasta? Mana yang patut jadi pilihan?

Saya pasti, ramai yang akan rasa buntu kan bila dua dua tawaran kerja dengan government dan swasta anda dapat. Harap nya, perkongsian saya dalam post ni dapat bantu serba sedikit ya. Cuba senaraikan dan bandingkan kelebihan Ini cara yang paling senang la noh, cuba senarai kan. Walaupun nampak macam budak sekolah, tapi penting juga kenal pasti setiap kelebihan atau kekurangan macam gini. Contoh macam saya buat di bawah, untuk perbandingan dari segi gaji. So saya level diploma, kalau kerja, mungkin

Continue Reading

WorkFlow Bila Cari Kerja

WORK FLOW, atau pun proses, atau pun peringkat untuk anda cari kerja, bukan nya bermula dengan buat resume dan hantar sahaja tau. Sebaliknya, dalam Panduan Temuduga saya, anda 6 Peringkat yang anda patut ketahui… 6 Peringkat TerSebut Ialah.. Peringkat 1 – Penyediaan Resume Macam biasa, untuk peringkat pertama, kita akan belajar cara buat resume dengan betul. 2 faktor penting yang kita akan belajar nanti. 1, mesti buat resume yang cantik cantik. Kedua, apa yang kita tulis tu mesti compelling. AYAT

Continue Reading

Point Ke 2 ialah…

Resume yang nampak smart, cantik sahaja tak guna kalau cara tulisnya tak betul. Secara ringkasnya, bila kita buat ayat dalam resume, ada 3 benda yang secara tak langsung sebenarnya kita akan cuba dapatkan. bagaiamana untuk buatkan ayat yang menarik perhatian dan focus MAJIKAN untuk baca.  pastikan setiap ayat yang anda hasilkan bertujuan untuk menaikkan prestasi  dan personality diri. pastikan anda refer requirement kerjaya yang nak dipohon, jadikan sebagai main point resume yang anda nak hasilkan.. INGAT!!!Ayat yang anda tulis, bukan

Continue Reading

Cara Tulis Resume

Salam semua kepada kepada anda yang nak cari kerja.. baik pada yang freshy, mahupun yang memang sudah ada pengalaman kerja.. Saya percaya anda datang daripada HomePage saya-share.com yang buatkan macam bentuk resume tu kan? Seperti yang saya katakan di bahagian objective sana, itu adalah contoh resume yang saya design untuk buatkan presentation kita pada Company nampak lebih MENARIK. Anda jangan terkejut, sebenarnya masih ramai lagi yang bila buat resume mesti nampak macam bawah ni… Ok tak resume macam si Sanjeev

Continue Reading

Contoh Soalan Temuduga Khidmat Pelanggan – Vol 3-3

Alright.. So hasil daripada kawan kita, pembaca blog ni, cik laila yang bertanya akan temuduga khidmat pelanggan. Saya ada sediakan 3 artikel khas untuk cover sehabis baik apa yang cik laila ni tanyakan. Ikutkan pada soalan dia. Ada 3 soalan utama yang dia nak tahu. Cara hadapi nervous Contoh soalan temuduga Dan jawapan.. Untuk no 3 tu, saya tak pasti sama ada sempat atau tidak sediakan contoh jawapan yang baik.. Mungkin anda kena duduk dulu tenang tenang dan fikirkan jawapan

Continue Reading

Cara Nak Hilangkan Nervous Semasa Temuduga – Vol 2-3

Benda ni normal. Semua orang rasa. Saya sendiri yang lebih daripada 4 ribu kali pergi temuduga ni pun akan rasa gabra sikit pada sesetengah bahagian. Tapi, apa yang saya perasan, bila dah lama lama kerja ni, pengalaman kerja pun dah lama. Saya lebih nervous dan takut akan quiz sahaja bila pergi mana mana temuduga. Kalau setakat soalan temuduga semua, insyaAllah saya boleh. So saya sendiri, ikutkan pada pegalaman saya. Untuk deal dengan masalah nervous ni ada dua benda yang saya

Continue Reading

Site Footer