Kerja dengan Gov Versus Swasta!!

Di bawah ini, email yang saya dapat daripada pembaca SayaShare…

Yang mengatakan, lagi nak kerja dengan kerajaan berbanding dengan kerja swasta.. Ok jum kita kupas topik ni ke peringkat yang sangat detail, supaya semua orang akan lebih jelas.

Adakah Persoalan Azihan Abdullah Betul?

Ya, memang. Boleh kata macam itu lah.. Kerja kerajaan akan jadi jauh lebih baik kalau anda kerja dengan company swasta yang hampeh. Tambah lagi kalau kilang yang industri kecil. Lagi akan terasa sakit nya sebab tak dibela.

Contoh 1 – masa saya buat praktikal kat Jalan Chan Sow Lin, KL. Saya tak cukup duit nak beli safety shoes. Tapi tak ada pun bos nak bekalkan.

Contoh 2 – masa saya kerja di salah satu kilang industri kecil di Silibin, Ipoh. Kelengkapan untuk digunakan siapkan kerja, macam tak ada. Safety teruk gila..lastnya berdarah satu abang india saya buat. Mujur tak kena mata. Sebab safety tak diterapkan..

Contoh 3 – macam contoh dua juga, tapi bezanya tak berdarah lah. Cuma bahaya lah. Kerja pun penat.

SO, KALAU NAK MENYENTUH FASAL KEBAJIKAN, memang industri swasta memang akan fail teruk SEBAB? SEBAB JOIN INDUSTRI KECIL, atau company yang kecil.

Kalau company swasta yang besar, dan establish. Masalah ini tidak akan timbul. Malah anda akan rasa lebih freedom. Walaubagaimanapun, saya tak nak banding banding dengan melebih lebihkan satu dan yang lain. So, pendekatakan perbandingan saya akan lebih kepada PRO dan Contra. Dan kita tengok mana yang anda rasa point yang sesuai itu lah anda kerja. Akhir nanti, saya akan bagi situasi untuk anda pilih kerja dengan gov atau pun swasta..

Point Pertama : Kebajikan Pekerja

Mula mula sekali, kita kena faham. Company Swasta tak berapa nak berikan kebajikan pekerja yang tampah rasmi sebab peruntukan tak ada. Setiap apa yang company swasta buat semuanya adalah hasil daripada keuntungan yang diraih. Berbanding dengan pekerja kerajaan yang mesti akan ada peruntukan yang diorang buat. So memang lah nampak macam ni.

Lagi pula, pekerjaan kerajaan ada CUEPACS, http://cuepacs.blogspot.my/

Siap ada jabatan yang bertanggungjawab membeli pekerjaan kerajaan lagi..

SWASTA ada? Ada juga, tapi namanya bukan Cuepacs, tapi UNION. Union ni bukannya cover semua company swasta di Malaysia. Tapi lebih kepada kilang by kilang atau company by company. Tapi UNION untuk kilang yang saya kerja sekarang memang saya rasa antara yang paling besar lah di Malaysia sebab cover banyak company swasta yang establish lain di wilayah utara.

*diorang suruh saya buat website union dalam 2 bulan lepas. Tapi sampai sekarang senyap je. Huhu

So, kalau swasta, yang Union Union ini lah yang akan bantu. Company kecil memang tak ada, sebab kalau tak silap. Company mesti at least 10 tahun baru ada union kot. Lepas tu berapa jumlah pekerja pun di ambil kira…

Kalau cari kerja, terbaik cari lah yang ada Union, nanti kalau eksiden ke apa, tiba tiba kena buang kerja ke apa. Union akan bantu. Sebab Union akan link dengan peguam. So peguam memang pandai lah nak main dengan undang undang kan…

Point Kedua – Pasal GAJI

Kerja kerajaan, kalau korang level Degree memang sedap. Sebab gaji akan confirm lebih kurang dalam 2 500 ( bergantung kepada code awal kerja ) dan kenaikan tahunan tetap.

Contoh macam wife saya…

Wife saya jabatan audit, code W ( rasanya bahagian kewangan akan code W ), gaji RM 2650 starting sebab dia jurusan Degree in Accounting. Kawan dia, code W juga tapi basic dalam 2250 sebab jurusan degree in finance.

Untuk wife saya, kenaikan tahunan dalam 225 setahun ( untuk degree ni, kalau diploma saya rasa dalam 150 )

Tapi ini untuk 2014. Sekarang kalau saya rujuk balik SPA basic 2650 tu dah jadi 28++.

Untuk korang cek berapa gaji starting jawatan kerajaan, mula mula pergi ke link ini, Deskripsi Tugas

Lepas tu pilih, diploma tau degree dan sebagainya…

Katakan saya pilih Ijazah/Sarjana tu [KLIK yang ‘Seterusnya…’], dan terus pilih JuruAudit Gred W41

Untuk Diploma pula, boleh la rujuk Deskripsi Tugas ini sendiri. Normally, bila saya klik klik tu, kebanyakan gaji asas untuk kelulusan diploma adalah lebih kurang RM 1 500.

So itu untuk gov… swasta pula

Ia tak menentu. Dapat basic sama level dengan kerajaan kalau kerja dengan company yang besar2 sahaja. Contoh, kalau degree di kilang tempat saya kerja dalam RM 2 800. Ini boleh kata paling tinggi lah ni. Kalau tak silap, kilang HP kat KL tu pun RM 2 800 juga untuk starting.

Tapi tak semua company macam tu, ada juga yang hanya tawarkan RM 2 000 sahaja untuk kelulusan degree. Untuk diploma lagi lah tak menentu, saya boleh kata fresh graduate diploma akan dapat lebih kurang dalam RM 1 250 sahaja. Tapi gaji juga masih lagi bergantung kepada industri apa anda bekerja dan scale keuntungan syarikat.

Maksud saya, kalau syarikat yang jenis buat jalan atau terowong mesti lah gaji lebih. Atau pun syarikat oil and gas yang memang tinggi melampau untuk sesetengah tempat…

Point ke-3 – Pasal Masa Waktu Bekerja

Kalau kerja dengan kerajaan sememang nya 5 hari bekerja lah. Saya rasa kebanyakan penjawat awam pun tak mengharapkan OT sangat. Tapi kalau swasta insyaAllah untuk sesetengah company, OT memang berlambak.

Saya sendiri kerja shift, dan shift pattern saya ialah 4 3 3 4. Maksudnya

4 hari bekerja

3 hari cuti

3 hari bekerja

4 hari bercuti..

Lepas tu, selang seli pula

Yang time 4 hari cuti tu memang heaven lah orang kata. Bila dah bekerja shift ni memang hari kerja dalam sebulan tu dah berkurang sikit. Macam saya lebih kurang dalam 15 hari sahaja bekerja sebulan. Tapi masih lagi bergantung kepada company shift pattern. Ada yang 4 2 4 2.

Maksud nya

4 hari bekerja

2 hari cuti

4 hari bekerja

2 hari cuti

Kalau macam ni memang penat sikit. Tiada masa rehat.. so kena pandai pandai pilih company juga. kebanyakan company di Kulim, Penang akan buat shift pattern 4 3 3 4 ni. Atau kawasan industri besar yang lain seperti di Selangor semua..

4 – Fleksibiliti Kerja dan Waktu Rehat

Saya rasa kalau kerja dengan gov mesti rehat mula dengan pukul 1 kan? Tapi swasta saya tak rasa macam tu. Bergantung kepada syarikat. Tak kesah sangat..

Walaubagaimanapun, ia masih lagi bergantung kepada bos kan. So waktu rehat bukan satu yang masalah sangat nak pergi. Utuk fleksibiliti waktu bekerja, untuk gov memng boleh tentukan nak masuk dan balik pukul berapa. Macam wife saya sendiri, sebelum ni masuk 7 30 am, balik pukul 4 30 kot. Tapi sekarang masuk 8 am, balik pukul 5 pm.

Untuk sesetengah syarikat swasta juga ada buat benda ni..

5 – Cuti Tahunan

Cuti tahunan untuk kerajaan swasta memang menang teruk lah banding dengan cuti tahunan swasta..

6 – Bonus

Bonus, macam wife saya tahun 2017 lepas rasanya dia dapat dalam RM 500. Saya swasta dapat berapa tahu tak?

Termasuk gaji, total lebih kurang dalam 9500, tolak KWSP dan Tax dekat 1k, so saya dapat dalam RM 8500 lebih kurang.

Kiraannya macam ni..

Bonus 1 bulan gaji setiap tahunan, basic saya dalam 2067 gitu = RM 2 067

Bonus performance by gred. Saya dapat B, so percentage nya 1.5 x basic = RM 3 100

Gaji Plus OT – biasa saya dapat dalam = RM 4000

Total? 4k + 3100 + 2067 = RM 9 167 ( hah lebih kurang lah )

Saya juga ada bonus jenis ketiga iaitu profit sharing bonus. Bonus ni di bayar setiap 3 bulan. Lebih kurang dalam 0.4 gitu. Kiranya 0.4 x basic saya = dalam RM 500 lebih kurang.

7 – Kemudahan Pinjaman Bank

Sememangnya, kerja dengan gov akan dapat loan approval lebih mudah, dan rate bulanan ansuran yang lebih rendah. Walaupun kadang kadang gaji swasta jauh lebih tinggi banding dengan gov.

8 – Racist Gaji

Kalau gov, melayu ke cina ke, india ke. Kita tetap akan dapat rate yang sama. Tapi swasta memang ada racist sikit. Engineer yang saya bekerja sekarang. Orang bawah dia lagi tinggi dari gaji dia sendiri.

Untuk kilang tempat saya kerja, operator yang kelulusan SPM kalau sudah lama lama. Memang jauh akan lebih tinggi banding dengna gaji diploma saya. Padahal dia kerja jalan mesin sahaja. Benda ni normal, sebab syarikat sangat mengutamakan output..

Kesimpulannya..

Kesimpulannya, kerja dengan kerajaan memang menjamin lebih masa depan. Orang kata, boleh kerja sampai mati lah. Untuk badan badan yang beruniform dan yang sama waktu dengan nya, siap ada pencen lagi. Macam wife saya, boleh pilih sama ada nak pencen atau nak KWSP.

Klo nak pencen, boleh keluarkan KWSP. Macam tu la lebih kurang, saya pun tak tanya sangat. Malau juga kadang kadang tanya duit isteri kan. Huhu

So anda tak perlu risau dengan masalah diberhentikan. Masalah bankrap. Dulu masa kat Ipoh, ada satu company yang saya bekerja ni tiba tiba terpaksa shutdown. Semua orang sakit hati gila gedabak nya. Yang kawan saya ada yang dah beli kereta, dah beli rumah. Tapi insyaAllah ada rezeki lain. ramai je kawan saya yang kerja jauh lebih baik dari company yang shutdown tu.

Saya sendiri, masa kerja dengan company tu, gaji dalam 3.5k sebulan. Tapi sini, biasa juga lah merasa 4k sebulan. Kawan saya yang lain, ramai juga dapat pergi ke Jepun, German, UK semua sebab dapat masuk OSRAM. Diorang g training kan?

So, InsyaAllah ada rezeki lain…

So…apa ada apa apa nak tanya tak?

Sebenarnya, bila saya banding bandingkan ni pun belum tentu betul. Sebab setiap department, setiap industri sangat berbeza. Kalau pandai bawa diri, pandai cari kerja. insyaAllah kerja swasta bukannya satu ke-nasib-an ( hah gitu ), tapi adalah satu kelebihan.

Contoh macam saya sendiri. Kalau saya kerja gov sekarang. Memang kempunan lah nak dapat 4k, 5k pun belum tentu kalau diploma ni.

Tengok bawah ni,

Ini adalah gaji untuk Penolong Pengurus Taman/Ladang, Gred 29. Start RM 1 494. Dan gaji maksimum boleh pergi RM 5 674 sahaja

Agak agak bila dapat gaji RM 5 674 tu? Lepas saya kira kira… Lebih kurang 28 tahun baru capai..

Betul tak? Ce kome kira sendiri…

Katakan someone tu umur dah 24 baru masuk kerja gov. 24 + 28 = umur 51 baru merasa gaji 5k kan?

Tapi saya, umur 29 dah rasa 5k. Tapi tak maintain tiap bulan lah. Sebab dia bergantung kepada OT dan public holiday. Basic saya dalam 2 200 something. Lupa dah..

Ikutkan trendnya, kalau saya kerja kilang ni sekarang, lagi 2 tahun saya akan dapat gaji lebih kurang dalam 2 500. InsyaAllah. Dan bila RM 2 500, memang time buat OT sedap lah sikit. Kalau basic 3k lagi cemerlang. Ada kawan kawan saya yang kerja sama bila buat OT public 5 600 sehari sahaja. Tapi semua nampak miskin kan kerja swasta, terutamanya kilang ni..tapi memang miskin pun, duit memang banyak masuk. Tapi banyak juga keluar, sebab rata rata kami ni tak tau uruskan wang. Personal loan kiri kanan. Kredit kad lagi..kah kah…

Oh ya..lagi satu point. Kenaikan gaji..

Kalau gov untuk diploma dalam RM 1 45

Kalau degree, dalam RM 226 something.. benda ni tetap seluruh Malaysia rasanya…Mungkin lebih sikit kalau kerja dekat kawasan pedalaman..

Tapi kalau diploma, kawan saya pernah naik 6 ringgit je. Haha..saya paling teruk naik dalam RM 82.

Normally dalam RM 100 lah senang cerita. Kalau promote level boleh la naik sikit. Dia tak ada code code macam gov tu, j29 ke berapa ke.

Kami swasta terutamanya level level kilang ni, lebih kurang macam

Technician

Junior technician

Senior technician

Engginer

Senior engineer

Bila ada je perkataan senior tu memang lebih semacam lah gaji diorang..

Ok lah tu..saya dah penat tulis artikel ni…

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya.Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah…InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *