Pinjaman Peribadi Kakitangan Kerajaan

Pinjaman Peribadi untuk staff government ni kan, memang lah tersangat untung. Sebab interest rate nya tersangat rendah. Nanti saya bagi tahu, betapa rendah nya interest ratenya dan perbezaan dengan kita yang kerja swasta.

Sebelum tu, saya nak kongsikan sikit tentang family saya yang banyak juga dapat kerajaan.

Mula mula sekali, kakak saya, anak sulung dia ni. Dia kerja dengan Poli mula mula, sekarang under JKR. Tak tau dah dia buat apa sekarang. Lepas tu, abang saya, anak ke3, kerja dengan AADK, sebelum ni JPJ, lepas jadi Pegawai Penjara, sekarang AADK. Dan sekali, adik saya, maintentence di Ipoh, under PKNP.

Ada 6 adik beradik kami semua, 3 kerja dengan Gov, 3 lagi swasta. Untuk sekarang lah…

Berbalik pada pinjaman peribadi tadi, yang paling rendah interest ratenya ialah Pinjaman Peribadi MBSB. Interest ratenya punya lah rendah, Fixed rate of 3.4% – 3.8% per annum sahaja. Saya yang kerja swasta ni pun terasa jeles yang amat sangat. Kalau swasta, nak dapat interest rate macam ni, memang kempunan lah jawab nya. Sepperti contoh RHB, interest ratenya dalam linkungan 8.18% – 14.52% per annum.

Bermaksud, kalau kita ambil purata 11.88%, bulanan untuk 30 000 pinjaman ialah RM 1130. Sedangkan Pinjaman Peribadi MSB, hanya RM 918..

Geram tak geram yang kerja swasta? Haha, sila gigit kuku. Bila saya tengok tengok bank bank di Malaysia atau institusi kewangan di malaysia ni, yang paling rendah ialah pinjaman dari MBSB ni… Ini yang paling rendah, saya ada buatkan satu artikel khas tentang MBSM, harap anda boleh luangkan untuk baca di sana…

Baca Artikel – Pinjaman Peribadi MBSB Khas Untuk Kakitangan Kerajaan ( ada 2 jenis pinjaman )

Baiklah, sebelum kita perlu lebih jauh saya nak kongsikan sedikit tentang Biro Angkasa. Sebab saya ni dulu, mati mati ingatkan Biro Angkasa ni adalah untuk staff gov buat pinjaman. Rupanya, ia bukan bank. Tapi suatu sistem penolakan gaji secara terus dari HR. Wife saya sendiri ada buat pemotongan biro angkasa ni. Kalau tak silap lebih kurang RM 1300 sebulan selama 10 tahun.

Tapi tak mengapalah gaji naik tiap tahun 250. Saya ni, tahun lepas naik RM 82 ringgit je satahun.

Ikut kan cerita isteri saya, dia buat pinjaman daripada Agro Bank. Saya pun tanya lah, kenapa ambil daripada Agro Bank sedangkan masih banyak lagi bank lain yang bagi interest jauh lebih rendah. Contohnya MBSB atas tadi, bukan itu sahaja. Banyak lagi, contoh macam Bank Islam dan juga Bank Rakyat. Nanti saya akan senarai kan di bawah mengikut ranking. Tapi rupa rupanya, wife saya cakap, sebab Agro Bank boleh buat pinjaman lebih daripada 100 000 ringgit. So itu pasal lah.

Memang betul pun, bila saya check check semula, interest rate rendah, tapi tak semua bank buka pinjaman sampai lebih 100K. Contoh macam Aeon, memang interest rate rendah, tapi up to 100k sahaja pinjaman. Begitu juga ada bank bank yang lain, yang ada juga boleh pinjam sampai RM 150k sahaja.

Tak pa tak pa, nanti saya akan kongsikan satu senarai di bawah, anda boleh lihat, siap ada satu institusi kewangan tu, staff gov boleh pinjam sampai 400k selamba. Bulanan? RM 5.5k 😊

Ok, so sekarang, saya nak kongsikan table di bawah dengan anda semua. Tapi sebelum tu, ada beberapa perkara yang saya kena terangkan dahulu sebab takut takut ada yang salah faham, nanti tak pasal pasal saya kena saman. Table di bawah, di buat untuk mudahkan anda buat penilaian akan kelebihan setiap institusi kewangan untuk fasa awal sahaja. Atau pun ibaratnya first impression sahaja gitu.

Sebab? Sebab saya tak masukkan maklumat detail. Seperti contoh, interest rate yang anda lihat di bawah adalah yang paling minima. Kiranya, saya tak letak paling tinggi lah ni. Kenapa tak letak? sebab saya nak jimat space buat table bawah ni. Nampak huru hara bila tengok…

Serupa juga dengan jumlah ruangan column basic salary, ia mungkin mewakili betul betul basic atau pun gross sahaja. Tapi kebanyakan yang di bawah adalah gross income. Seperti contoh RM 1000 gross income per month. Hah gitu, tapi sebab kan nak jimat space. saya buat ringkas sahaja seperti di bawah..

Pengiraan jumlah Bulanan di bawah, adalah untuk loan sebanyak RM 30 000 dalam masa 2 tahun. Sengaja saya letakkan 30k lah. Supaya lebih senang anda bezakan jumlah bulanan yang anda perlu bayar di bawah…

Pinjaman Peribadi Untuk Penjawat Awam

So sekarang, apa yang anda perlu buat? saya ada kongsikan di artikel ini, Pinjaman Terbaik Untuk Kakitangan Kerajaan

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya.Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah…InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *