Pinjaman Peribadi Swasta Gaji Rendah

Bila saya selidik selidk beberapa lama, antara banyak banyak bank di Malaysia ni. Pinjaman Peribadi yang paling rendah basic salary requirement yang anda boleh apply ialah Aeon Icash Personal Financing dan juga CIMB Xpress Cash Financing i.

Agak terkejut juga saya dengan CIMB Xpress Cash ni, minima annual income yang anda hanya perlu ada ialah hanya RM 9600. Bila bahagi 12, anda hanya perlu ada RM 800 sahaja sebulan. Dan rupanya rupanya masa saya mula mula nak kahwin dulu, biasa lah kahwin kan. Nak cukup kan macam mana pun, memang tak cukup. Tambah lagi memang saya time tu memang tak cukup, so memang perlukan sangat la duit duit mengejut ni. Nak dijadikan cerita, rezeki Allah. Tiba tiba CIMB call saya, dia cakap, dia nak bagi saya loan. Saya pun setuju time tu juga, pappp lulus 5 000. Elok je letak telefon, tak sampai 5 minit macam tu. Duit 5k pun dah masuk bila saya check guna CIMBCLICK.

Dan bila saya tengok dengan bahagian Loan di CIMBCLICK, memang ia loan yang sama, iaitu Express Cash. Tapi rate interest bukan 18% macam di ringgitplus gambar atas tu, tapi 24%.

Bulanannya CIMB ni dalam RM 144 sebulan…

Tentang Aeon pula..

Kalau CIMB Xpress Cash, mesti ada 800 ringgit sebulan, dengan Aeon pula, mesti at least 1000 ringgit sebulan. Atau pun 12 000 ringgit annualy. Kalau tak, anda memang tak lepas. Untuk Aeon, saya memang ada buat juga, huhu. Nyesal nyesal, dan bulannya RM 226.

InsyaAllah, saya tengah plan untuk habis kan loan kecik kecik ni lebih dari pada waktu jangkaan tamat bayarnya. Sebab saya nak tinggalkan kereta sahaja. lepas tu, apply loan rumah pula.

InsyaAllah, saya tengah usaha ke arah ini..  Sekarang ni June 2018. Bila habis 2019, harapnya saya dah tak nampak dah loan loan kecik ni. Saya juga ada loan motor, dalam 210, harapannya habis tahun 2019 juga. saya memang nak habiskan 3 loan ni cepat cepat. Yang CIMB Xpress munkin tak nampak sangat, sebab RM 144 sahaja. yang dua loan Aeon ni saya kena habiskan cepat cepat.. Sebab, kadang kadang agak susah juga untuk bayar, sebab bukannya selalu buat OT sangat.

So itu lah dianya, kalau anda bekerja swasta dan sememangnya basic anda sikit. Boleh try dua dua jenis loan ni kalau terpaksa.

Sama ada CIM Xpress Cash atau pun Aeon.

Oh ya, sebelum saya terlupa. Loan ketiga untuk gaji rendah pun boleh apply ialah Easy RHB

Dengan Easy RHB, annual income yang anda hanya perlu capai ialah sebanyak 18 000 ringgit sahaja, bermaksud lebih kurang RM 1500 sebulan. kalau basic anda RM 1000, tapi gross income dalam 1500 atau 2000 pun boleh try Easy RHB ya. Sebab, tak semua bila mana mana bank bagi tahu, annual income mesti sekian sekian, contoh nya RM 18 0000, jumlah 18 000 ni mesti datang dari basic sahaja. tak termasuk OT. tak semua bank macam ni, ada juga bank macam Easy RHB yang bagi untuk boleh juga termasuk OT. So, lagi sekali, tak semestinya annual income ni mesti dari Basic Salary sahaja. Termasuk OT atau dari total Gross Income pun boleh…

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya.Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah…InsyaAllah saya akan reply

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *