1

Apa Tanggungjawab Technician? Repair Machine Sahaja Ka!!

Ada kawan saya bertanya.

Saya tak faham, sebenarnya technician ni buat apa?

OK, jum saya jelaskan. Sebenarnya technician, bukan sekadar repair machine sahaja. Sebaliknya ada banyak lagi tanggungjawab atau pecahan kerja khas apa yang technician perlu buat.

Sepanjang yang saya bekerja, antara skop skop kerja technician yang saya pernah nampak sendiri dan perasan ialah:

maintenance technician – ini yang biasa kita dengar dah faham, tanggungjawab mereka adalah untuk repair machine.

electrical technician – ini pun kita biasa dengar, dan tak perlu faham apa yang dia buat pun kita sudah tahu apa tujuan dia hidup.

mechanical technician – kebiasaannya jawatan ini juga elektrical dan maintenance technician perlu tahu dan boleh buat. Tapi memang ada sesetengah company yang memang nak cari pekerja yang khusus dalam bidang mechanical.

process technician – process technician ini adalah yang saya kerja dulu. Lebih 5 tahun juga saya kerja dalam bidang ni. Suka, sebab tak perlu nak repair machine dan tak perlu bersusah payah macam orang maintenance. Process technician ni, atau dikenali juga sebagai process tech lebih kepada penjagaan kualiti.


Contohnya. mungkin macam ni.

Katakan ada satu production yang membuat periuk nasi.

Kebiasaannya, satu hari, production periuk nasi ni ialah 100 buah periuk nasi.

Dan katakan machine production itu rosak sapa nak panggil? sudah pasti maintence technician

Katakan, kualiti periuk nasi tu macam banyak yang defect? boleh jadi process technician atau pun quality control technician.

Katakan, semua production line dalam kilang tu, sampai kilang itu pun padam, electric atau bekalan gas semua tak ada. Sapa yang bertanggungjawab? Electrical technician? salah, itu tanggungjawab facility technician.

Katakan kebiasaannya, production line buat 100 buah periuk nasi. Tiba tiba order dapat banyak, bos nak kita naikkan kepada 200 buah periuk nasi satu hari? Yang ni sapa punya tanggungjawab? Process Technician.

So engineer tak ada kerja? Tak boleh kata macam tu juga, sebab setiap technician technician yang anda baca di atas ni, semuanya ada engineer yang mengelola dan membuat keputusan. Masing masing hierarki orang kata.

Harap jelas ya dengan contoh ni, kita sambung lagi beberapa jawatan technician yang lain.


Quality Control Technician – technician ini biasanya kerja dalam makmal atau focusnya menjaga kualiti sahaja. Biasanya juga dipanggil dengan QC atau QA Technician.

Lab Technician – yang ni memang duk dalam lab sahaja.

facility technician – contoh yang paling sesuai ialah technician untuk bangunan hotel. So satu bangunan tu dia kena jaga dan pastikan dalam keadaan baik. Kalau facility technician untuk kilang, satu kilang itu dia kena pastikan dalam keadaan baik.

Contohnya, kalau anda perasan, kilang kilang ni mesti akan ada lorry hantar gas.

Yang pastikan supply gas, electric, air semua cukup untuk kilang atau satu bangunan ini facility technician punya kerja.

Equipment Techncian – ini lebih kurang macam maintanence technician juga. Cuma kebiasaannya, bila sebuah kilang itu ada machine yang banyak. Beratus ratus, pasti akan ada equipment techncian yang ditugaskan khas untuk jaga machine itu sahaja.

Automation Technician – biasa juga dipanggil robotic technician. Biasanya memang anda yang belajar dalam bidang robotic sahaja akan diterima bekerja. Kalau mechanical, tiba tiba nak apply jadi automation technician memang sampai ke sudah tak dapat, sebab sudah lain bidang.

Service Technician – yang ini pula, biasanya kalau sebuah company itu ada product diluar. Contohnya company yang service lif di bangunan hotel atau mana mana tempat. So depa akan dapat call, dan datang untuk repair.

Serupa juga, forklift yang company guna. Mungkin masih lagi dalam waranti, atau dah tiada siapa yang boleh tolong repair. memang service techncian daripada company yang akan tolong perbaiki.

Technician Yang Menjaga Machine Khas

Selain itu juga, technician ini ada jawatan khas untuk setiap tool yang mereka akan guna. Tool atau machine ini memang perlu orang kata, special punya orang yang belajar bertahun bertahun untuk guna.

Kiranya, bukan macam anda datang cari kerja, tiba tiba terus boleh guna machine tu.

Tak semua machine macam tu. So ada machine yang khas graduated dia sahaja yang boleh faham nak guna.

Antaranya, machine CNC yang kita panggil sebagai CNC Tech, dan juga machine Injection Moulding.

Tool Technician yang tugasnya khas menjaga machine molding juga boleh dikatakan jenis technician yang menjaga satu satu machine khas juga.

Baiklah, rasanya itu sahaja kot.

Lagi banyak saya rasa macam nak menulis, rasa macam tak habis pula jenis jenis technician yang ada. Sebab memang banyak pun.

Sebab technician ni, ikutkan definisinya, adalah orang yang khusus dalam satu satu bidang. So padanlah kan. Tambah tambah kalau kilang atau company tu besar. Memang akan jumpa. Kalau company itu kecil, atau startup.

Startup maksudnya company itu baru nak bermula, mungkin ada yang tak lagi. Macam process technician di Osram Kulim yang baru dibuka. Kalau ikutkan mana ada process technician lagi, tapi lama lama pasti akan ada.

Tambahan!

Draftsman – ini pun boleh kata level technician juga. Jawatan yang saya mula mula pegang bila habis belajar dulu. lebih kepada melukis menggunakan autocad atau pun solidwork.