Nasihat untuk Fresh Graduate

Nak tahu cerita tak? Masa saya grad 2009 daripada University Malaysia Pahang dulu. Lepas satu tahun baru saya isi borang untuk apply jawatan kosong kerajaan. Masa tu masih lagi dipanggil sebagai SPA8, sekarang sahaja dah upgrade kepada SPA9

lambat sampai setahun tu, bukan sebab malas. Tapi sebab tak tahu dan tak ada siapa nak cerita. Kita pula tak berapa reti. Itu yang makan setahun.

Sepatutnya, sebaik sahaja graduate, saya mesti isi itu dahulu.

Tapi untuk adik adik ni, harapnya tak. Itu sebab saya kongsikan 4 perkara yang anda perlu buat, termasuklah isi spa9, sebaik sahaja graduate dari pusat pengajian.

Perkara 1 – Buat Resumelah apa lagi!!

Alright, tiba masanya untuk anda bertindak, dan show off kan kelebihan anda sebagai pekerja dalam resume.

Sebenarnya, kita ni pengetahuan untuk membuat resume dengan baik sangatlah kurang.

Tak pastilah kenapa masa kita belajar dulu, penekananan dalam penyediaan resume tak dititikberatkan. Bukan tak belajar langsung, ada belajar. Tapi bagi saya tak cukup.

Tapi elok jugalah lah, kalau tak, tak bolehlah saya jadi sifu resume. haha

Itu sebab jugalah saya sharekan semuanya dalam blog ni. Supaya saya boleh berkongsi akan apa yang saya tahu.

So anda kena buat resume, belajar cara buat dengan betul. Sejujurnya saya tak pasti kalau ada blog panduan buat resume yang berkongsi macam saya buat sekarang ni di sayashare.

Tapi kalau macam blog bahasa inggeris memang berlambak, contoh contoh ayat resume yang bagus.

Ini dia perkongsian saya, cara tulis resume, dan cara tulis cover letter. Mana yang adik adik baru lepas SPM, boleh cuba baca artikel yang ini, panduan resume untuk lepasan spm.

Perkara 2 – Mesti Terror Dalam Interview

Ingat ya, skill pandai buat resume, dengan skill pandai jawab dan petah semasa temuduga sangat sangatlah berbeza.

Kalau pandai buat resume, belum tentu dapat buat kerja kalau anda tak petah bercakap dalam interview.

Resume, tujuannya kita buat supaya dia panggil kita untuk datang jumpa, bukannya terus dapat kerja. Manakala sesi temudugalah yang membuatkan kita dapat kerja, andai kata majikan rasa kita layak.

Layak tu dari segi apa?

  1. layak sebab kelayakan anda sesuai, mungkin jurusan yang betul apply
  2. layak sebab anda tak malu dan pandai bercakap. anda pandai ekspresikan apa yang anda boleh buat.
  3. layak sebab anda macam kritikal thinking, kiranya dapat berfikir dan menjawab permasalahan kerja dengan baik
  4. layak sebab anda pandai mengambil hati, atau membuatkan si penemuduga tu percaya akan kebolehan anda.

Percayalah cakap saya, kerja ni sebenarnya bukan susah mana pun. kita semua akan diajar punya. Macam kawan saya sorang ni, udahlah lembik, tapi dapat tau TNB. Saya yang keras, dan kemahiran repair saya jauh lagi baik daripada dia.

Tapi, akhirnya dia yang dapat.

Saya tak dapat. haha. Nak buat macam mana, sebab saya tersilap cakap.

Kerja tu memang kita boleh buat, tapi bagaimana kita expresikan diri kita pada depa tu yang penting. nak tak nak, kita kena belajar cara menjawab soalan temuduga dengan baik.

Ini dia beberapa posting berkenaan dengan soalan temuduga. Kompilasi yang paling baik, anda boleh baca yang ni, contoh contoh soalan temuduga, dan kalau anda fresh graduate, boleh baca yang ni. Contoh Soalan Temuduga Untuk Fresh Graduate

Perkara 3 – Register Directory Jawatan Kosong – Untuk Company Swasta

Directory Jawatan Kosong ini ialah, mana mana company yang masukkan senarai jawatan kosong syarikat mereka kedalam satu satu website, seperti contoh jobstreet.com.my.

Dulu, masa saya mula mula cari kerja. Saya tak tahu mana satu yang paling popular. Sebab rasa macam banyak sangat website kena register. Untuk adik adik ni x pa, biar pakcik senaraikan.

Jobstreet – jobstreet ni adalah tempat mencari kerja no 1 di Malaysia, bagi kategori jawatan kosong dari company swasta. Anda suggestlah, indeed ke, mudah ke, maukerja ke, monster ke. Jobstreet adalah yang paling utama dan paling lengkap sistemnya. Sebenarnya, kalau anda dah apply jobstreet, dah boleh lupakan tempat cari kerja yang lain.

Oh ya lagi satu, jobstreet ini sesuai kalau anda berkelulusan. maksud saya ada diploma dan ke atas. Sijil pun boleh. Sebab kalau mudah.my nanti, lebih kepada jawatan kosong untuk lepasan SPM.

Mudah.my dan maukerja – ok dua ni saya gabungkan sekalilah. Saya tahu, memang ada jawatan kosong untuk diploma dalam dua ni. Tapi memang kebanyakan jawatan kosong hanyalah mereka yang lepasan SPM sahaja. So kalau anda dalam kategori ni, boleh cuba mudah dan maukerja terus.

Tak perlu register ke jobstreet, sebab jobstreet ni kadang ambil masa sikit. Sebab dia akan kumpul semua dan filter. Kalau mudah ni juga, kadang tu ada macam urgent label. maksudnya company tu nak cepat pekerja.

Eh, rasanya jobstreet pun ada. erm tak apa lah. apa apa pun, kalau lepasan spm boleh cuba mudah atau pun maukerja ya. Kalau nak kerja McD, KFC, booth dalam AEON, atau nak kerja dalam bidang sales, insurance semua. Memang sesuai mudah dan maukerja ni.

Selain daripada ini, ada juga foundit.my dan futurejobs yang macam berbaloi untuk anda register dan aktif untuk cari kerja.

foundit.my – ini sebenarnya masih lagi dalam pemerhatian saya. sebab dia baru rebranding kepada nama baru foundit ni. Sebelum ni guna nama monster. monster ni sebenarnya company daripada India. Tapi memang banyak juga kerja senarai daripada Malaysia dalam ni.

Dan selepas mereka rebrand kepada foundit, nampaknya macam function yang ada dalam foundit ni jauh lebih baik dari jobstreet. Walaupun macam agak mahal juga budak budak yang baru nak start kerja ni perlu spent.\

last, myfuturejobs. – futurejobs ni masa zaman saya, namanya jobsmalaysia. tapi dah ditukar kepada futurejobs. Website ni memang rasanya goverment yang setup.

Bagi saya, lebih kurang macam mudah atau maukerja juga. mungkin lebih teruk lagi sebab sistemnya tak berapa baik. tapi jangan lupakan juga, sebab saya perasan ada jawatan kosong kerajaan kadang kadang tersenarai dalam tu.

Perkata 4 – Register Lagi – Tapi Government pula

Ok, kalau tadi, jobstreet kita lebih focus pada jawatan company swasta sebenarnya. So kali ni, saya nak kongsikan jawatan kosong untuk kerajaan pula.

Sekarang ni, kat mana nak cari jawatan kosong kerajaan? ada 3

  1. website spa9 – yang ni memang kita kena register
  2. website jabatan negeri
  3. blog blog

SPA9 – ini yang utama ya. ini untuk kerja kerajaan, kalau anda cikgu boleh guna SPP.

Website SPA9 adalah ibarat jobstreet, tapi untuk jawatan kosong kerajaan. Memang wajib kena register awal awal.

Website Jabatan Negeri – yang ni, sepatutnya dalam website SPA akan update jawatan kosong, tapi kemungkinan besar memang ada yang tak update. Contoh jawatan kosong untuk saliran air bagi negeri Perak. Hanya nampak buka di website under negeri Perak sahaja.

So kalau jadi macam ni, ini yang buat kita rugi, dan hanya siapa siapa yang alert sahaja akan perasan. Ceritanya, anda kena register dan alert di website lembagi air perak juga, atau LAP.

Tak kesahlah, lembaga air perak ke, negeri negeri lain ke.semua nya akan gunakan website mereka sendiri.

Blogs – anda taip sahaja ‘jawatan kosong kerajaan‘ contohnya.

Kalau macam tak sempat, dan tak tau pun website mana nak apply dalam jabatan under negeri dan daerah. anda boleh cuba alert dengan blog blog jawatan kosong.

Sebab depa ni, memang banyak dan cepat kongsikan benda benda ni. boleh cuba guna contoh keyword seperti:

jawatan kosong kerajaan negeri perak
jawatan kosong lembaga air
jawatan kosong bla bla lagi…

Yang jawatan kosong lembaga air tu tak betul pun sebenarnya, tapi anda hentam ja keyword yang lebih kurang. Sebab memang akan jumpa juga.

Nanti macam macamlah keluar website yang bagus bagus berkongsi jawatan kosong yang ada.

itu sahaja… bagaimana?