Contoh Soalan Temuduga Yang Susah Dijawab

Sesi temuduga ni, sebenarnya dah macam pernyataan kita daripada Malaikat dalam kubur pun ada kadang kadang tu. Cuma, bedanya, kalau dalam kubur, kita akan jawab guna amalan kita.

Tapi kalau di sesi temuduga, kita jawab berdasarkan latihan atau praktis yang kita dah buat.

Temuduga di kubur, kita memang tak boleh tipu.

Tapi, temuduga kerja, memang kita boleh sembang baik punya, tapi mestilah banyakkan latihan, praktis berdialo g depan cermin dan cuba buat memek muka yang bila orang tengok kita tu, dia akan rasa suka dengan kita.

OK lah, untuk contoh soalan temuduga yang susah nak jawab. Saya akan cuba senaraikan dibawah, nanti anda cuba fikirkan jawapan terbaik ya.

  1. tell me about yourself
  2. Apakah kekurangan anda
  3. apakah pencapaian terbaik anda
  4. kenapa tinggalkan kerja sebelum ini
  5. apa yang anda akan nampak kalau 5 tahun dari sekarang
  6. kenapa nak kerja disini
  7. what make you unique
  8. what are your greatest strengh
  9. What did you like and dislike about your previous job?
  10. How much do you expect to get paid?
  11. Why should we hire you?
  12. From your resume, it looks like you were fired twice. How did that make you feel?
  13. What do people most often criticize about you?
  14. What have you learned from your mistakes?3. How do you handle stress?
  15. How has your education prepared you for your career?
  16. Are you a team player?

So daripada 16 soalan yang bagi saya agak susah untuk anda jawab ni, soalan 13 hingga 16 adalah yang susah dan paling rare ditanya.

So better prepare juga.

Lagi satu jenis soalan yang susah dijawab ialah soalan jenis masalah. Contoh yang saya pernah ditanya.

  1. katakan ada satu group perempuan yang jaga mesin ni, sepatutnya tutup mesin pukul 7, tapi pukul 6 30 mereka dah tutup mesin, so production akan terganggu. so kalau u, apa yang u boleh buat untuk pastikan masalah ini tak berlaku? ( masa ni saya apply untuk jadi supervisor )
  2. dan lagi satu, katakan mesin tengah jalan, production nak banyak ni. Tiba tiba mesin jalan product yang defect. so macam mana, awak nak minta production tutup mesin atau jalan juga? ( masa ni saya apply untuk jadi process technician )

So sekarang apa step seterusnya?

Apa lagi, cuba la fikir apa jawapan yang terbaik untuk anda jawab nanti. Kalau tak pasti cara nak jawab, boleh tinggalkan komen dibawah saya cuba fikir kan juga.

The following two tabs change content below.
Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer