Kerja Kilang Simen di Ipoh

Ipoh ni, banyak dengan 2 benda. Satu AEON, dengan Kilang Simen. Kilang Simen sebab memang ipoh ni penuh dengan bukit Batu Kapur.

yang Aeon saya tak faham kenapa banyak, Ipoh pun bukan besar mana pun. Mungkin sebab banyak orang cina kot. Ntah lah.

So kilang simen di ipoh, memang banyak. Ada 4 buah kesemuanya. Dan keempat empat kilang ni memang besar, dan established, rasanya keempat empat kilang ni juga ada dalam bursa malaysia juga.

Kira, memang menepati syarat ciri ciri kilang terbaik yang saya kongsikan sebelum ni.

4 kilang simen itu adalah:

  1. Hume Cement di Gopeng
  2. YTL Cement di Kuala Kangsar rasanya ni
  3. Tasek Cement di Tasek
  4. Lafarge Cement di Chemor

Rasanya kilang yang paling ramai orang kenal adalah Tasek Cement dengan YTL Cement. Sebab dua company ni memang terletak di tepi highway. Jadi memang nampak dengan jelas.

Even masa saya pergi Kelantan, sebab wife saya orang sana. Pun ada brand YTL juga.

Kalau masa saya cari kerja dulu, memang saya ada hantar resume ke Tasek Cement, dan alhamdullillah. saya dapat, tapi saya tak pergi interview sebab saya baru masuk kerja dengan satu lagi company yang lain.

Masa tu lebih kurang dalam tahun 2014.

Dan masa itu juga, kilang simen yang paling besar di Ipoh ialah Lafarge Cement di Kanthan. Tapi dalam tahun 2019 macam tidak lagi, sebab YTL dah beli dan pegang share 51% dalam Lafarge.

Masa saya tengah cari kerja dulu, Lafarge ni saya dengar cerita bagi bonus 6 bulan hujung tahun. Memang dahsyat tu. Kalau kita gaji RM 2k, memang dapat 12k hujung tahun.

nak bayar kete insuren
duit raya
duit untuk anak sekolah
duit kereta
duit rumah

Memang mudah dan mewah, dan masuk OT lagi kan. Shift lagi.

Sekarang ni, lepas 7 tahun. Lafarge ranking no 5 kot dekat Malaysia. YTL no 1, dan Hume Cement no 2, ikutkan ranking daripada digimarketingdeal.

Saya pun tak pasti betul ke tidak kalau Hume Cement no 2. Sebab company ni baru lagi setup, saya ada kawan yang kerja supervisor kat sana. Sebaya dengan saya, dulu kami pergi sekolah naik basikal sama sama pun.

Macam Mana Nak Apply?

Macam saya cakap tadi, saya pernah dapat panggilan interview. Cara saya adalah saya direct terus hantar resume ke GuardHouse. Andai kata dia tak bagi kita masuk, tapi kalau guard bagi kita masuk, dan kita boleh letak dan sampaikan sendiri dekat pejabat Human Resouce. Anda mesti pergi tau, hantar sendiri. Peluang besar ni

Sebab kalau harapkan guard tu yang hantar, entah bila baru dia hantar nanti.

itu satu

  1. contact/call dulu, tanyakan jawatan kosong ade ke tak
  2. hantar direct resume ke kilang
  3. apply kat jobstreet kalau memang ada jawatan kosong open
  4. email dekat human resource juga, anda boleh boleh dapatkan email di website depa
  5. contact dekat facebook page company ni, tanyakan jawatan kosong. kot kotmemang admin HR yang manage fb tu kan.

Itu sahaja. Kalau ada apa, boleh tinggalkan komen dibawah, nanti saya akan reply.

Update

jangan lupa proces flow buat siment, boleh rujuk kat youtube macam video dibawah ni

The following two tabs change content below.
Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer