Ciri Ciri Company Yang Terbaik Untuk Anda Apply

Saya ada kongsikan sebelum ni di artikel yang sudah, 3 Level – Cara Nak Pilih Company Untuk Apply Kerja. Tujuan saya kongsikan ciri ciri company yang kita patut tahu bila nak apply kerja ni supaya kita dapat kenal pasti company apa yang sesuai untuk kita hantar resume.

So berikut, ada lagi 8 perkara ciri ciri company yang terbaik.

level company

so level company, saya ada groupkan kepada 3 Level. Anda boleh baca dan fahamkan lebih detail di artikel ini, 3 Level – Cara Nak Pilih Company Untuk Apply Kerja.

Cuma kalau saya boleh ulas sikit, company yang ada diluar sana bukannya semua kaya, bukannya semua untung gila gila. So padanlah kalau bila kita apply kerja nanti tak dapat pada paras yang sepatutnya.

Contoh, masa saya bekerja di salah sebuah company di Selibin, Ipoh, Perak dulu. Supervisor sepatutnya dapat gaji atleast RM 2500 kalau yang berpengalaman. Tapi kalau tak silap, gaji supervisor tu adalah dalam RM 2000 sahaja.

So kenapa tak dapat gaji paras yang betul? Salah satu faktor utama sebab level company ini lah. Level company ni saya sengaja buatkan ada 3. Supervisor tadi dia minta kerja di company jenis Level 1. So itu sebabnya.

Malahan, bukan sebab level company ja, faktor faktor yang saya nak cakap dibawah ni pun berkaitan juga.

Jenis Product

So product company pun sebenarnya mainkan peranan juga. Kita tak boleh tengok sekadar jawatan kosong open sahaja, terus apply. Kalau nak gaji banyaklah, tapi kalau anda masih lagi baru. Fresh Grade, hentam jela semua pun. Asalkan dapat pengalaman dulu.

Ikutkan pengalaman saya, kalau kerja dalam industri perkilangan ni kan. Kalau anda kerja >

kilang besi > gaji tak banyak, saya dah kerja kilang besi 1 tahun lebih

kilang plastik > gaji banyak, kawan saya bgi tahu. Kilang plastik ni boleh jadi yang betul betul buat plastik beg, atau pun kilang yang guna injection moulding.

Untuk kilang besi tadi, kalau ada mesin CNC gaji anda mungkin akan lebih banyak dari orang lain. Sebab kepakaran guna mesin CNC, programing semua buat semua orang boleh buat. Biasanya yang pandai main mesin ni adalah dari kolej kemahiran teknikal. Sebab mereka betul betul hands on kan. Saya ada kawan sorang kerja CNC ni.

kilang buat cement > dekat Ipoh memang banyak kilang ni. Kerja memang payah sikit, masalah habuk. tapi gaji insyaAllah banyak. di Ipoh, rasanya ada 4 kilang simen. Yang paling padu di Kuala Kangsar tu. Lupa dah saya apa namanya. Kilang buat simen ni dulu saya memang dapat panggilan interviewnya, tapi saya tak pergi pun.

Sebab masa tu dah rasa selesa pula kerja di kilang buat microchip

Ada sedikit menyesal, sebab kalau saya memang kerja di kilang buat simen ni, saya mesti dapat kerja di TNB. Sebab kalau anda kerja dengan TNB pengalaman kerja di Kilang Simen ni lebih tally dengan kerja dengan TNB, sebab kerja outdoor kan.

TNB yang saya maksudkan adalah proses pertama di bahagian penghasilan tenaga elektrik. Kiranya yang melibatkan arang batu, dan ada mesin besar bangunan macam bawah ni.

Saya dapat dua interview TNB ni, satu di Lumut, satu lagi di Penang kalau tak silap. bukan under TNB, tapi company tu memang subcon under TNB.

Pengalaman Interview Saya dengan TNB Jana Manjung

kilang buat microchip > ini adalah bidang yang saya buat. Dululah, sekrang saya dah berhenti kerja kilang dan focus perniagaan sendiri. Tapi saya memang ada 7 tahun dalam bidang ni, tukar 3 company. 2 di Ipoh, satu lagi di Kulim Kedah.

Elaun dalam RM 300

Kadang kita gaji 2000, tapi dapat gaji bersih dalam 1800. Sebab apa? sebab ada potongan kwsp. So bila ada elaun bolehlah, topup sikit gaji untuk dapat sama macam basic yang kita ditawarkan company.

Biasanya, company yang ada hati perut, dia akan bagi atleast RM 300. 300 tu termasuklah, makan mungkin 150, transport mungkin 100. Dan bila campur campur akan jadi close to 300 atau kalau dapat lebih lagilah baik.

shift dan shift pattern

Kalau yang diploma, nak cari gaji yang RM 3000 ke atas, walaupun anda masih baru beberapa bulan bekerja kerja shiftlah jawabnya.

Shift ni maksudnya, production output kilang yang bergerak 24jam. So anda perlu bekerja siang dan malam, rotating shift.

Contoh, macam saya sebelum ni 12 jam, dari 7 pagi sampai 7 petang. Cukup 4 hari, anda akan bercuti 2 hari. Sambung belajar kerja 7 petang ke 7 pagi pula.

Ada juga shift yang kerja 8 jam sahaja, so dalam 1 hari ada 3 shift rotate. Kalau dapat macam ni best, tapi biasanya cuti tak banyak.

Yang saya paling suka, macam yang saya kerja di Kulim dulu, 4 hari kerja > 3 hari cuti > 3 hari kerja > 4 hari cuti > lepas tu ulang balik yang 4 hari kerja.

Yang paling seronok bila 4 hari cuti tu. Adoi, memang syahdu, sampai mak saya tanya, kamu ni tak kerja ke. Lama sangat balik kampung. haha. Biasanyakan, kalau kilang tu mampu buat shift 4 3 3 4 ni, memang kilang tu bagus. bagus dari segi gaji dan benefit.

shift elaun

Kalau di point atas tadi, saya ada bagi elaun company yang ada hati perut adalah dalam RM 300. Sebenarnya ada lagi elaun untuk anda yang bekerja shift. Shift elaun ni memang tak semua company ada. Kalau di Ipoh memang haram nak ada.

Tapi pengalaman saya kerja di Kulim, kiranya kawasan company dan kilang yang lebih besar, memang ada buat shift elaun ni.

Untuk rate saya sebelum ni, kalau shift siang saya dapat dalam 3 ringgit sehari, kalau shift waktu malam dapat 5 ringgit untuk satu malam.

ot ada 2.0 dan 3.0

Bila kita dipanggil interview kerja, biasanya interview ni akan ada 2x. Satu dengan bakal bos kita, dan kalau diterima, kita akan dipanggil pula interview lagi sekali dengan human resource pula.

Bila kira interview dengan human resouce ni lah, adalah masa yang paling sesuai untuk kita tanya ot rate macam mana, ada ke tak elaun, elaun shift. dan tanya juga ot rate 2.0 dan rate 3.0 ada tak.

Saya ada kawan, yang jenis dapat RM 700 sehari bekerja sebab OT. Dasat kawan saya ni, india dia. Umur dah dalam dekat 50 tahun kot.

location atau negeri

ni faktor yang paling utama juga. Kalau dulu sya kerja di Ipoh, fresh grade diploma dapat dalam 1500 sahaja. Itu pun kira bertuah sangat dah, standard dapat dalam 1250 sahaja. Tapi kalau di Kulim, atau area Bayan Lepas atau kilang di Batu Maung, boleh dapat dalam 1800 untuk diploma.

Kalau degree, di ipoh, saya rasa dalam 2k sahaja, paling kuat 2500.

kawan saya di kulim dapat 2800. so negeri ni memang ada beza, elok sangatlah kalau anda merantau.

saya pernah juga dapat interview di Rohm Wako Kelantan, dia nak bagi 1200 sahaja kot. Walaupun saya dah ada lama sangat pengalaman.

dimana jawatan kosong ditawarkan

ikutkan pengalaman saya, company kecik, biasa akan guna Mudah.My untuk cari pekerja. Company yang besar sikit, mereka akan lebih prefer jobstreet.

so saya memang banyak focus di Jobstreet sahaja. Kalau monster pun company besar besar juga.

so anda focus Jobstreet dan Monster sahaja. Mudah.my boleh la untuk tengok tengok sambil tu.

Share Holder

sepanjang saya kerja ada 2 company yang ada share holder dengan pekerja. biasanya kita akan dapat duit saham ni setiap 3 bulan. Lebih kurang dalam 800. Boleh lah, banyak juga kan.

Baiklah, itu sahaja yang saya boleh fikirkan. Nanti ada idea saya tambah lagi

The following two tabs change content below.
Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer