Kenapa Tak Boleh Cerita Buruk Company Sebelumnya..

Posted on by

Salam Sebelum sebelum ni kan. Saya sangat yakin fikir macam ni.. “tak ada masalah pun nak cerita buruk company sebelum nya kalau dah memang perangai diorang buruk” Ini yang saya fikir tau. Sebab banyak tulis kat internet mengatakan, tak boleh cerita buruk company sebelum nya masa interview. So saya tak percaya pendapat ni. Sehingga lah…

Baca Case Study Ni Supaya Anda DI Panggil Temuduga

Posted on by

Salam. Dalam proses saya belajar cara buat resume dan interview semua. Antara maklumat yang paling penting, bukan sekadar nak buatkan resume kita ni appealing sahaja. Maksud saya, dari segi pemilihan warna. Template resume apa nak guna. Bukan itu sahaja.. Malah ada juga perkara lain yang tak kurang penting nya. Iaitu case study.. Atau pun, dalam…

35 Malaysian Blogger Kongsi Pengalaman Temuduga

Posted on by

Assalamualaikum, dalam banyak banyak tips temuduga. Maklumat yang penting yang patut cari ialah soalan temuduga itu sendiri. Kiranya apa yang ditanyakan pada orang yang datang temuduga tu. Kalau anda tahu maklumat ini, boleh kata best sangat lah. Untuk itu, yang terbaik. Cari kawan yang pernah pergi temuduga yang anda plan nak pergi. Tanya dia macam…

Contoh Soalan Temuduga Untuk Fresh Graduate

Posted on by

Baiklah… Untuk sebelum ni. saya ada kongsikan soalan soalan lazim bila anda datang temuduga. Memang bagus anda praktis soalan soalan yang macam ni. Ibarat macam sudah menjadi soalan bocor kan. Tapi itu soalan yang lebih bersifat general. Sekarang, post yang ini. saya nak kongsikan soalan khas yang akan ditanya andai kata anda ni masih lagi…

Contoh Soalan Temuduga Yang Di jawab Dengan SALAH

Posted on by

Salam. Benda ni pernah terjadi pada saya. Masa tu saya pergi temuduga untuk TNB. Sekarang 2017. Rasanya, benda ni jadi dalam tahun 2013 atau 2014. Si Penemuduga ni tanya…. OK macam ni. sekarang ni, awak kerja dalam industri semicon. Kerja awak dalam aircon. Awak pakai pakaian bersih. Tiada habuk. Banding dengan jawatan technician TNB yang…

Cara Menjawab Soalan Temuduga

Posted on by

Apakah cara yang paling senang untuk jawab? Jawapannya ialah….anda kena praktis.. kalau tak praktis, memang bila tengah temuduga tu. anda akan jadi blur. Itu sebab, dalam siri panduan lengkap temuduga saya. Saya ada bagi tahu, peruntukan sekurang kurangnya 3 hari untuk praktis berdialog. Kena praktis. Kalau tak praktis, masakan boleh anda harungi nya dengan baik……

[10+35] Contoh Soalan Lazim Temuduga + JAWABANNYA

Posted on by

Maaf ya, kalau tajuk bunyi macam hype sikit. Apa yang saya nak kongsikan ialah, saya akan bagi tahu anda 10 contoh soalan berserta jawapan, dan lagi 35 saya akan senaraikan di bawah. 35 soalan ni, korang pilih yang mana satu nanti saya akan reply dan kongsikan. So, saya kongsikan yang 10 soalan sahaja dahulu tau….