Kerja dengan Gov Versus Swasta!!

Posted on by

Di bawah ini, email yang saya dapat daripada pembaca SayaShare… Yang mengatakan, lagi nak kerja dengan kerajaan berbanding dengan kerja swasta.. Ok jum kita kupas topik ni ke peringkat yang sangat detail, supaya semua orang akan lebih jelas. Adakah Persoalan Azihan Abdullah Betul? Ya, memang. Boleh kata macam itu lah.. Kerja kerajaan akan jadi jauh…

Tips Cari Kerja Kosong Kilang

Posted on by

Salam, sekarang saya nak kongsikan tips yang korang boleh jelas kalau nak cari kerja kosong kilang di Malaysia ni. Saya percaya, maklumat ni jarang sangat korang jumpa sapa sapa yang terangkan. Tapi, dengan saya share, insyaAllah saya akan berkongsi apa yang saya tahu… OK, selepas bertahun, mungkin lebih 7 tahun saya kerja kilang. Hasil daripada…

Berapa Ribu Gaji Nak Cari Sebulan?

Posted on by

RM 2000 cukup tak sebulan? Gaji minima RM 1000 tu cukup tak sebulan bila da bekerja nanti? Ok lah. Jum kira sama sama. Kita bahagikan kepada beberapa kategori lah. Sebab ada yang lebih selesa duk dengan family kan. Untuk yang pempuan, memang elok pun. Jangan gatai gatai nak merantau. OK lah, kita mula… Bila Dah…

Senarai Kerja Kosong Kerani Seluruh Malaysia

Posted on by

Antara kerja kosong yang paling sesuai dengan perempuan ialah jadi KERANI. Dan sebabkan pelawat blog saya ni ramai perempuan. Jadi saya list kan lah jawatan kosong khas untuk kerani di sini.. Gaji Berapa? Untuk gaji pun ada disenaraikan, tapi untuk jumlah berapa yang anda dapat kalau layak macam biasa bergantung kepada tempat. Macam biasa, kebanyakan…

CheckList 10 Idea Untuk Cari Kerja

Posted on by

Salam. Checklist ini sebenarnya adalah antara video siri panduan cara buat resume saya yang terakhir. Kalau anda masih lagi belum dapatkan nya. Boleh subsribe email anda di bawah. Saya akan beri penerangannya secara VIDEO supaya lebih mudah untuk faham. Tapi video penerangan untuk check list ni bukan hari ni ya. Tapi hari ketiga. Hari pertama,…

Cara Daftar Dengan MauKerja!! MUSUH Baru Jobstreet

Posted on by

Salam. Seperti yang kita sedia maklum. Jobstreet adalah tempat mencari kerja yang paling ramai orang guna di Malaysia. [Saya tiada statistik, tapi saya yakin jobstreet paling ramai]. Untuk skop bidang kerjaya swasta lah. Untuk Kerajaan, anda kena rujuk SPA lah macam biasa. Tapi ada yang baru… MEET MAUKERJA… MauKerja baru lagi beberapa tahun ni beroperasi….

Jobstreet VS Maukerja VS JobsMalaysia

Posted on by

Jobstreet memang sudah beroperasi sejak 1997 lagi. Dan sehingga sekarang ni, ada dekat 800 orang yang berkhidmat untuk mengembangkan Jobstreet yang ada sekarang. Bukan setakat Malaysia, malah di negara negara lain juga seperti Vietnam, Singapore tu pasti lah, Indonesia dan filipina juga. Dalam tahun 2014. Jobstreet juga da bekerjasama dengan syarikat cari kerja Australia juga….