Jawatan Kosong di Kelantan – Saya Tolong Cari

Posted on by

Saya LIST Kan Senarai Kerja Kosong di Kelantan Untuk Anda Untuk saya tunjukkan apa dia jawatan kosong yang di Kelantan yang anda boleh apply, macam biasa anda semua terpaksa buat kerja sedikit dengan mengisi butiran pada tahap yang paling baik supaya permohonan anda berjaya. Mana yang rasa malas, atau rasa tak sure jangan risau, saya…

Panduan Daftar/Isi Borang JobsMalaysia

Posted on by

Dalam post yang lepas, saya ada kongsikan cara untuk aktif dan update maklumat anda di Jobstreet. Juga dengan beberapa feature feature menarik yang jobstreet sendiri telah sediakan. Anda boleh rujuk Panduan Daftar Jobstreet untuk lebih detail!! Selain Jobstreet, dan JobsMalaysia yang kita duk nak buat lepas ni. Anda boleh register dengan MauKerja juga untuk dapatkan…

Tips Merantau Cari Kerja Kosong? Pro and Contra

Posted on by

Adakah Keputusan Untuk Merantau Adalah Terbaik Untuk Saya? Whaaaa.. Saya buat keputusan yang agak lama juga untuk mula merantau. Saya kerja shift 12 jam. Ini je nak dapat gaji ribu ribu kalau diploma ni bagi saya. Kebanyakan kilang di Ipoh, shift pattern 4 2 4 2. So memang agak letih untuk saya peruntukan masa untuk…

Kelebihan Kalau Mencari Kerja di Jobstreet

Posted on by

Sepanjang hampir 5 tahun saya kerja selepas graduate daripada Universiti Malaysia Pahang, Jobstreet adalah lubuk paling banyak untuk tahu update kerja kosong. Terutamanya dalam sektor swasta. Kalau yang kerajaan saya rasa jarang jarang diorang akan iklan di Jobstreet. Sebab mereka lebih prefer untuk buat pendedahan kerja kosong melalui cara lain, saya ada share mengenainya di…

Panduan Isi Borang Jobstreet – Tempat Terbaik Cari Kerja

Posted on by

5 Perkara Yang Anda Perlu Buat Dengan Jobstreet Assalamualaikum, Jobstreet memang antara platform cari tempat kerja yang utama di Malaysia. Memang dah banyak sangat dah kilang kilang dan syarikat besar menggunakan jobstreet untuk mendapatkan pekerja. Kalau tak percaya, boleh refresh atau tengok job listing hari hari, pasti akan ada company yang buat listing baru. Kalau…

Betapa pentingnya followup masa nak cari kerja

Posted on by

Ni panduan untuk tulis resume. Ini pula untuk temuduga Dan bila dah hantar resume, jangan terus diam sahaja. Anda mesti follow up. MESTI MESTI MESTI SEMESTINYA…. So macam mana nak follow up? Cara saya ialah.. Dengan selambanye saya CALL…. Kadang kadang, bila lepas saya apply Jobstreet pun saya call. Apa lagi kalau resume yang hantar…

7+1 Pengalaman Interview Yang Saya Sudah Pergi

Posted on by

Alright. Untuk umur saya masa tulis artikel ini ialah 29 tahun. Saya start mula cari kerja yakni selepas graduate masa umur saya 21 atau 22 tahun lebih kurang. Yang pasti graduate tahun 2009. daripada Universiti Malaysia Pahang Dan dalam artikel ini saya akan kongsikan pengalaman kerja dan interview yang pernah saya hadir sejak dari 2009…