All Posts By: Syed Shaff

Cara Nak Hilangkan Nervous Semasa Temuduga – Vol 2-3

Benda ni normal. Semua orang rasa. Saya sendiri yang lebih daripada 4 ribu kali pergi temuduga ni pun akan rasa gabra sikit pada sesetengah bahagian. Tapi, apa yang saya perasan, bila dah lama lama kerja ni, pengalaman kerja…

Read More »

Tips Temuduga Khidmat Pelanggan – Vol 1-3

Secara Jujur Interview dalam Bidang Customer Service atau Khidmat Pelanggan, memang bukan genre atau dalam pengalaman dan pengatahuan saya. So artikel ini, adalah hasil daripada pengetahuan yang saya baca baca daripada blog blog interview utama yang saya rumuskan…

Read More »

Bisnes Makanan Dari Rumah – Market Trending

Saya masih ingat lagi, masa tu saya tengok satu documentari pasal bisnes makanan dari rumah di Television. Dah lama dah main documentary. Kalau tak silap, mungkin 3 4 tahun yang lepas. Sekarang pun dah tahun 2018. Kalau tak…

Read More »

Contoh Rancangan Perniagaan ( Business Plan )

Dalam 2 bulan lepas. Atau kalau nak ikutkan tarikhnya lebih kurang dalal 16 June 2018. Saya dengan partner secara tak rasminya ada start satu kerjasama untuk mendirikan sebuah perniagaan. Kami bahagi kepada dua bahagian buat masa ini. So,…

Read More »

5 Kaedah Untuk Pastikan Perniagaan Makanan Yang Laris

Sepanjang saya hidup ni la, antara yang memang menjadi tumpuan dan dalam pemerhatian saya ialah perniagaan berasaskan makanan. Seperti contoh, kedai makan lah mudah nak faham. Baik yang seperti masak campur, atau seperti masakan Thai. Atau pun yang…

Read More »

Pinjaman Untuk Memulakan Perniagaan

Baru baru ini saya ada hasilkan sebuah artikel khas akan pinjaman yang kita boleh buat untuk perniagaan kecil kecilan kita. Kebanyak bantuan pinjaman perniagaan ini dibantu oleh usahama badan kerajaan, seperti Tekun contohnya. Tekun, memang agak popular dalam…

Read More »

Ciri – Ciri Perniagaan Yang Menguntungkan

Ini Adalah Rancangan Perniagaan Underground Saya Kalau dulu, definisi perniagaan yang menguntungkan untuk saya agak lain sikit. Dulu, saya lebih focus kepada berapa kali jualan yang saya mampu buat. Atau lebih beri focus kepada berapa banyak sales yang…

Read More »

Cara Nak Promosi Bisnes Dobi Layan Diri Anda..

Macam biasa setiap apa produk atau servis sekali pun, mesti la buat promosi, atau marketing supaya kita cepat dapat tournaround dan keuntungan selepas berapa puluh ribu modal dikeluarkan. Dan bisnes dobi layan diri ini pun memerlukan marketing nya…

Read More »

Kedai Dobi Layan Diri – Ciri Ciri Perniagaan Keuntungan Berganda

Sebelum anda mulakan apa apa perniagaan sekalipun. Sudah pasti lah, kita mesti tahu teori teori awal yang membuatkan perniagaan kita menguntungkan. Seperti juga dengan teori teori asas kedai dobi yang berjaya. Dalam artikel ni, saya akan kongsikan seberapa…

Read More »