Kebaikan dan keburukan grab driver

image_pdfDownloadimage_printPrint

Dah 3 minggu juga saya start bawa grab.

Dan dalam tempoh 3 minggu ni, ada hari yang saya dapat 149 ringgit paling tinggi, dan ada yang serendah 16 ringgit sahaja rasanya.

Untuk Kebaikan Grab Driver

Dapat Cover Minyak dan TOL

Hasrat dihati untuk pertama kali buat grab untuk saya cover kos minyak. Sebab kerja azali saya memang perlukan saya banyak masa berada di atas highway, travel. Dan bila saya keluar, memang perlukan dalam RM 100 untuk saya cover kos jumpa client semua.

Macam ada satu kes ni, sudah 6 kali saya pergi satu tempat ni untuk deal, RM 100 sekali perjalanan, RM 600 juga modal keluar. Tapi tak dapat close close juga. haha

Kalau dulu, masa tak buat grab, sakitlah juga. Tapi sekarang, saya rasa macam OK lah juga buat grab ni.

Cuma kena rajin sangat sangat.

Untuk saya, memang saya tak buat full time, pagi saya akan sibuk dengan hal lain, petang sahaja saya buat. Dalam pukul 3 sampai 6 ptg. Boleh jadi juga daripada pukul 12 sampai kui 6 petang kalau tiada apa apa. Dan dalam tempoh masa ni, lebih kurang 1 atau 2 jam juga untuk saya rehat dan makan di rumah.

Untuk sekarang, income daripada grab, memang boleh cover minyak dan tol. Tapi saya nak cuba tengok, sama ada boleh ke tidak cover makan sekali.

Nampak macam boleh sebenarnya, apa apa pun saya kena rekod dulu bagi cukup 1 bulan untuk kira berapa total income yang saya boleh dapat, kalau saya buat belah petang sahaja.

Keburukan Grab Driver

Susah kalau nak buat fulltime

Kalau betul betul full time, saya rasa kena target untuk dapat 3000 baru rasa berbaloi. Sebab kos repair kereta boleh tahan juga.

Absorber kalau rosak dekat 200 juga sebelah, kalau dua belah, sudah 400, upah pasang lagi mungkin dalam 75 ke 100 ringgit. So total RM 500 juga. Ini baru kos MyVi. Kalau kereta lain entahlah berapa.

Tak termasuk lagi dengan tukar tayar, RM 180 sebiji, servis tiap bulan yang paling kurang pun RM 600 kalau major.

So, bagi saya, susah nak buat full time. Tapi memang ramai yang buat full time, cuma saya sendiri pun tak duduk semeja lagi dengan depa ni.

Risiko Tetap Ada

Tambah lagi bila masuk ke jalan jalan yang sunyi. Naya juga, saya pernah juga rasa takut gitu bila masuk satu lorong lama ni. Tapi yang bodohnya saya bedal juga. Mujur tiada apa apa.

Rating Grab Driver Yang Tak Sempurna

bagi saya, rating grab driver ni terlampau memihak pada penumpang. Contohnya, kalau anda dah dapat booking untuk datang ke satu tempat, anda pun drivelah, dan bila bila dah nak sampai, tiba tiba penumpang cancel!

So apa jadi? sia sia je lah duit minyak kita tu. Bayangkan, kalau kita tak dapat job tu, tapi kita dapat job lain yang betul betul nak naik. Tak ke rugi besar.

Untuk penumpang, memang suka suka boleh cancel, kita yang datang ni, nak tulis bad review pada penumpang yang cancel tadi pun tak boleh.

Penumpang Yang hempas pintu

Ini saya selalu juga kena. Memang hempas dah macam level sial punya. Tak faham macam mana dia naik kereta sebelum ni. Ada juga penumpang bangla yang tak tahu buka pintu tau. So bila dia dah kelam kabut, dia akan buka kasar kasar. Ni pun satu lahanat juga.

Tapi paling worse, bila saya bawa satu penumpang tua ni. Dia jenis ludah ludah, tapi bukan ludah yang keluar air liur seketul tu, macam ada saki baki makanan sikit sikit yang kecik kecik kot. Nak tegor orang tua, malaslah pula kan.

Tapi paling malang, bila orang tua tu keluar, seat belakang kereta saya bau macam taik. Macam orang tua tu berak dalam seluar pun ada. Ataupun bau arak, saya pun tak sure, sebab saya pun tak pernah tau bau arak tu macam mana.

Kesimpulannya, memang menghanginkan.

Point ini lebih kepada sikap penunpanglah, tapi sangat sangat segelintir sebenarnya. Banyak yang OK. Kalau memang tiap penumpang buat hal, memang saya benti lama dah kot.

Blog ni saya mula tulis masa 2016 lagi. Saya cover topik dari mula anda nak sambung belajar, cara nak cari tempat praktikal, nak cari kerja tetap, dan hinggalah ke tahap bagaimana nak uruskan kewangan. Moga perkongsian saya memberi manfaat. Tolong tinggalkan komen ya, kalau rajin. InsyaAllah saya akan reply.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer