Home » Tips Kerjaya

10 Kemungkinan Anda Akan Gagal Temuduga

Get ready adalah kunci yang paling utama anda perlu buat bila nak buat persedian temuduga. Kalau rujuk semula apa yang saya kongsikan di panduan lengkap temuduga, saya ada kongsikan hampir kesemua faktor atau ciri ciri yang anda boleh…

Read More »

CHECK INI UNTUK PERSEDIAAN TEMUDUGA ANDA

Checklist ini saya sediakan untuk mudahkan anda persiapkan diri untuk temuduga hasil daripada artikel dan video yang saya kongsikan dalam SayaShare ni. Disebabkan ada isi kandungan dalam blog ni yang anda mungkin rasa berselerak atau pun tak pasti…

Read More »

Kenapa Mesti Dapatkan Template Premium Resume?

Sebab nya mudah. Saya pasti korang sendiri pun tahu jawapannya. Saya ingat lagi akan satu open interview yang saya datang dalam tahun lepas, 2017. [ ini dia artikel nya ]. Masa tu, kami semua yang datang open interview…

Read More »

Kenaikan Gaji Tahunan – 3 Perkara Yang Saya Nak Kongsikan

Salam semua, ikutkan pada objektif utama ialah untuk perkenalkan pada adik adik yang di level SPM akan suasana kerjaya. Hasil daripada artikel utama yang sudah, iaitu Hala Tuju Selepas SPM, saya ada nak kongsikan 5 perkara di bawah….

Read More »

Peluang Pekerjaan di Malaysia

Artikel ini adalah sambungan kepada artikel utama Hala Tuju Selepas SPM yang saya siapkan tadi. Apa yang sedang berlaku, ialah saya cuba menerangkan akan hala tuju yang akan pelajar lalui selepas SPM. Antara topik topik penting yang saya…

Read More »

Statistik Jumlah Jawatan Kosong Mengikut Negeri ( dr Jobstreet )

Saya sedang plan untuk buat satu analisis akan peluang pekerjaan yang ada di Malaysia. Source utama dan satu satu nya kita gunakan ialah daripada Jobstreet. Kalau ada yang rasa tindakan ini tidak sesuai sebab hanya mengambil dari Jobstreet…

Read More »

Korang Share – Saya Jawab 2 Soalan

Hi, Assalam, Sebelum saya perkenalkan diri, saya ingin ucapkan terima kasih  sebab blog en. banyak bagi informasi yang bagus kepada “jobs hunter”  seperti saya dan sangat menarik. Hargai pengorbanan en. dalam membantu orang lagi-lagi bangsa sendiri. Saya Farah lepasan Ijazah…

Read More »

Korang Share – Akak Ni Kongsi Pengalaman Interview Gagal 20x

Kenalkan, pembaca #sayashare ni namanya Hanis. Ikutkan ceritanya, beliau dah terlampau banyak kali failed dengan temuduga kerajaan. Saya perasan pun hasil daripada perkongsian beliau di komen tempoh hari. Lantas, terus saya email dan bertanyakan kenapa lah failed banyak…

Read More »

Cara Nak Deal Gabra Masa Temuduga

Bila saya datang temuduga, tak kesah la yang open ke yang dipanggil ke, yang ada notice dari Jobstreet ke. Benda yang paling saya gabra/takut/leceh/benci ialah QUIZZZZZ… Temuduga, saya rasa macam boleh handle lagi. Gabra sikit sikit tu biasa…

Read More »

Sejauh Mana Maklumat COMPANY Yg Kita Perlu Tahu Semasa Temuduga

Sebelum mula, saya minta sorry kat Anis Shazwani yang tinggalkan kat komen, tapi saya reply lambat. Benda urgent ni… Sebenarnya, bukan Anis je, banyak lagi yang saya lambat reply dan ada yang tak reply reply pun. Saya pun…

Read More »