Cara Dapat Kerja Cepat

image_pdfDownloadimage_printPrint

Cara dapat kerja dengan cepat? erm susah juga nak menjawab soalan ni. Sebab saya tak tahu detail jenis kerjaya yang anda cuba nak dapatkan.

Sekarang ni, level SPM ke, sijil ke, diploma ke, degree ke.

Semua itu kena tahu untuk saya lebih mudah bantu dan kongsikan cara terbaik. Tapi kalau nak saya pukul rata, akan jenis jenis platform yang anda untuk cari kerja.

Ada beberapa point yang saya boleh kongsikan.

Register Hari Ni, Esok Kerja

Kalau jenis nak kerja yang macam ni, kiranya anda datang, masuk dalam office, cakap nak kerja, isi borang, dan esok anda kata terus nak start kerja. Memang boleh dapat sebenarnya..

Tapi kebanyakannya untuk kerja yang level SPM lah.

Untuk dapatkan kerja secepat ini, anda tak boleh gunakan cara online. Terpaksa pergi ke kilang atau tempat kerja direct, cari dan terus ketuk pintu tanyakan jawatan kosong yang depa gantungkan di pagar kilang.

Saya pernah buat benda ni, memang terus dapat kerja dengan cepat. Kalau tak silap, dalam tahun 2010 dulu. Masa tahun 2019, saya saja round round kilang ni semula, memang ada lagi kilang ni.

Anda pun boleh buat, cuba round round di kawasan industri kecil, atau pun kedai kedai, area commercial. Akan nampak banyak banner jawatan kosong begini.

Tengok Mudah/Online/Facebook

Kalau tak jumpa, anda boleh cuba cari online. Antaranya, Mudah dan Facebook.

Untuk level SPM atau yang tak perlukan apa apa certificate ini memang boleh masuk kerja awai.

Tambah lagi kalau anda kerja bahagian promosi product, yang macam saya buat. Register bagi nama, dengar sikit perkongsian product, dan boleh terus promote.

Jobstreet dan Lain

Jobstreet dan seumpama dengannya macam futurejobs memang akan ambil masa. Ambil masa sampai saya yang apply bertahun tahun jugalah tak dipanggil.

Saya sendiri, tukar kilang 4 or 5 kali semuanya disebabkan open interview ataupun banner yang saya contact direct.

Oh ya, email atau surat yang saya hantar pun antara source yang saya biasa guna, dan memang ada dipanggil untuk interview juga.

itulah ceritanya..

Ada apa apa nak tanya?

Blog ni saya mula tulis masa 2016 lagi. Saya cover topik dari mula anda nak sambung belajar, cara nak cari tempat praktikal, nak cari kerja tetap, dan hinggalah ke tahap bagaimana nak uruskan kewangan. Moga perkongsian saya memberi manfaat. Tolong tinggalkan komen ya, kalau rajin. InsyaAllah saya akan reply.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer