Minimum credit wallet Grab

image_pdfDownloadimage_printPrint

Minimum credit wallet ikutkan yang disarakan oleh Grab sendiri ialah RM 30.

Tapi untuk saya, memang saya akan topup RM 100 terus, dan akan topup lagi RM 100, sekiranya duit dalam ewallet ni dah turun kepada 20 ringgit.

Wallet Grab ni untuk apa?

Untuk tolak komisen grab dan juga insurance.

Seperti contoh, katakan dalam ewallet anda ada 30 ringgit.

Katakan perjalanan anda daripada point A ke point B ialah RM 15 yang penumpang perlu bayar. Daripada 15 ringgit, ni mungkin 12 ringgit adalah keuntungan anda bersih, manakala 3 ringgit lagi adalah komisen untuk grab.

Maka pembeli bayar anda cash RM 15, anda pun dapat duit di tangan RM 15, tapi 3 ringgit duit grab tadi akan tolak daripada eWallet.

So eWallet anda tinggal? 27 ringgit. Sebelum terlupa, duit dalam eWallet juga akan tolak awal awal untuk duit insurance. Macam saya guna Kurnia Insurance, charge per day dalam 3 ringgit.

So, kemungkinan eWallet kalau kes saya, akan tinggal ? ya 24 ringgit sahaja.

3 ringgit ambil daripada 15 ringgit di tangan anda, 3 ringgit lagi untuk bayar insurance coverage.

Kenapa saya letak RM100?

Supaya saya boleh dapat trip jauh jauh.

Paling jauh saya pernah dapat ialah 107 ringgit. 85 ringgit untuk saya bersih, dan 107 – 85 = 22 ringgit lagi adalah komisen untuk grab. Katakan dalam eWallet saya hanya ada 20 ringgit sahaja? Sudah pasti saya tak dapat job jauh sampai untuk 85 ringgit ni.

So itulah tujuannya.

Blog ni saya mula tulis masa 2016 lagi. Saya cover topik dari mula anda nak sambung belajar, cara nak cari tempat praktikal, nak cari kerja tetap, dan hinggalah ke tahap bagaimana nak uruskan kewangan. Moga perkongsian saya memberi manfaat. Tolong tinggalkan komen ya, kalau rajin. InsyaAllah saya akan reply.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer