Berapa peratus grab driver ambil

image_pdfDownloadimage_printPrint

Berapa peratus grab driver ambil ni rasanya tak menentu. Bergantung kepada hari, masa, insentive yang grab tawarkan, dan juga sudah pasti jarak. Dan kalau ikutkan statement daripada Grab sendiri, charge grab ialah daripada 15% hingga ke 30%.

Contoh macam saya biasa bawa di Taiping.

Kalau perjalanan itu dalam 3 kilometer gitu, chargenya adalah RM 5. dan grab akan ambil 1 ringgit, dan kita dapat 4 ringgit.

Kalau total charge penumpang bayar dalam 10 ringgit, saya akan dapat bersih dalam 8 ringgit, so grab akan ambil 2 ringgit. Pernah saya bawa orang, daripada Nibong Tebal ke Bayan Lepas, penumpang kena bayar RM 60, termasuk dengan tol. Dan bersih saya dapat dalam 42.50 rasanya.

RM 60 – RM 42.5 = 17.5 adalah untuk grab.

Paling jauh saya dapat semalam.

Daripada Zoo Taiping ke Lenggong, perjalanan makan masa 1 jam. Memang saya dengan penumpang tu singgah masjid dululah untuk solat. Charge bersih yang saya dapat ialah 85 ringgit, dan total kos penumpang kena bayar ialah RM 107.

Tapi penumpang bagi RM 110, tak perlu pulangkan baki, kiranya saya dapat bersih dalam 85 + 3 = 88 ringgit.

Kalau penumpang melayu, memang akan bagi tips. Tapi kalau bangla apa semua, memang betul betul dia bagi. Tapi OK lah, atleast saya dah tahu kalau saya tiada duit pecah, saya akan round round kereta di area kawasan kilang.

Kalau ada duit pecah, kena round kereta area budak budak asrama sekolah yang nak balik.

Kalau nak tips, kena round area pekan atau business center, sebab kebanyakannya orang kita memang akan bagi tips. Walaupun tips tu tak banyak mana pun, tapi berbaloi juga, sebab kita boleh bezakan pula untuk bayar pada grab.

Blog ni saya mula tulis masa 2016 lagi. Saya cover topik dari mula anda nak sambung belajar, cara nak cari tempat praktikal, nak cari kerja tetap, dan hinggalah ke tahap bagaimana nak uruskan kewangan. Moga perkongsian saya memberi manfaat. Tolong tinggalkan komen ya, kalau rajin. InsyaAllah saya akan reply.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer