Home » Course Review

Course Yang Senang Dapat Kerja

dulu, masa saya kecik kecik lagi. Mak saya pernah juga sembang, ada sorang kakak saudara saya ni yang masih lagi tak dapat kerja. Kiranya si dia ni dah graduate lah kan. Cuma belum dapat kerja sahaja lagi. Dan…

Read More »

Part 1/3 – Risau Dengan Kos Sekarang Takut Tak Dapat Kerja?

Nak dijadikan cerita. Ada sorang adik ni dia inbox saya di facebook. Tanya saya, kenapa sampai dapat gaji RM 4000 walaupun hanya ada diploma. Ok, ini juga adalah mindset yang sama saya ada masa belajar dulu. Kalau anda…

Read More »

Part 3/3 – Apakah Kos Yang Confirm Dapat Kerja?

  Untuk siapa yang tiba tiba sampai ke page ni. Artikel ini adalah 3 series artikel yang saya cuba sampaikan sekarang detail. Kalau anda tiba tiba datang ke page ni, sila pergi bahagian Part 1. Baru faham dari…

Read More »

Part 2/3 – Diploma ialah RM 1 500? Degree RM 2 500?

  Untuk siapa yang tiba tiba sampai ke page ni. Artikel ini adalah 3 series artikel yang saya cuba sampaikan sekarang detail. Kalau anda tiba tiba datang ke page ni, sila pergi bahagian Part 1. Baru faham dari…

Read More »

Diploma Teknologi Makanan [Course Review]

Mari kita review salah satu bidang yang semakin naik di Malaysia. Bidang ni memang jarang jarang orang ambil. Ada yang tak pernah langsung pun ada. Tambah lagi yang macam saya lebih kepada kejuruteraan ni. Untuk sebarang kesilapan penulisan,…

Read More »

Diploma Kejuruteraan Mekanikal/Awam – Berapa Gaji Anda Dapat?

Agak agak berapa gaji yang anda akan dapat umumnya untuk kelulusan diploma, bila sudah masa bekerja nanti? Tidak kisah lah, sama ada anda kelulusan diploma awam, atau pun Mekanikal seperti saya sendiri. Mahupun diploma kejuruteraan elektrik dan umpamanya….

Read More »

5 Group Gaji Yang Saya Tahu ( 1000/month to 32 600/month)

Salam. Saya dekat Pizza Hut ni. Guna internet TM Wifi. Sambil sambil memilokan diri. Meh saya nak cerita sikit group gaji yang saya tahu. Maksud saya group gaji ni, seperti macam ada yang gaji 1000 ada yang gaji…

Read More »

Tips Merantau Cari Kerja Kosong? Pro and Contra

Adakah Keputusan Untuk Merantau Adalah Terbaik Untuk Saya? Whaaaa.. Saya buat keputusan yang agak lama juga untuk mula merantau. Saya kerja shift 12 jam. Ini je nak dapat gaji ribu ribu kalau diploma ni bagi saya. Kebanyakan kilang…

Read More »

Berapa Gaji Yang At Least Sepatutnya U Cari?

Cewwah cakap u u pulak ya. So berapa lah gaji yang patut anda dapatkan sebulan?  RM 1000 follow pada gaji minimum kerajaan? Cukup ke tak seribu ringgit tu? Jawapannya.. Tuhan kan maha adil, kalau gaji anda sikit bermaksud…

Read More »

Cita Cita saya Polis… Eh tahun ni nak jadi Bomba lah..

Ini biasa lah kan. Ingat lagi masa saya darjah dua. Cikgu tanya, kamu ni jadi apa Syed? Bila saya tengok rekod cita cita yang lepas dalam report form tahunan tu. Berbaris samada ada jadi Askar, Polis, atau Bomba….

Read More »